1st European Celebration of Women in Computing:

Fra Gløs til Brussel for å snakke om jenter og IKT

- Kvinner må ikke bli stående igjen som kun brukere av teknologi. Vi må være med og utvikle den også, sier NTNU-student Kamilla Kristine Fredriksen.
Gløder for å få flere jenter til å velge IKT-fag: På konferansen i Brussel møter de ledende kvinner i IKT-bransjen fra Europa og USA. Se navnene på jentene ved å føre pekeren over bildet.

Sammen med 17 andre jenter er hun i Brussel i dag, tirsdag, for å debattere hvordan Europa kan få enda flere jenter til å satse på IKT.

NTNU-studentene deltar på konferansen "1st European Celebration of Women in Computing", som har over 500 deltakere. Arrangøren er European Center for Women in Technology.

Det blir to begivenhetsrike dager for deltakerne fra NTNU. De får møte ledende kvinner fra den europeiske og amerikanske IKT-bransjen, og bidrar også selv aktivt med sine erfaringer som kvinnelige IKT-studenter.

Studenter debatterer rekruttering

Kamilla Kristine Fredriksen er fra Tønsberg, og går tredjeåret på Datateknologi ved NTNU. Hun har en ledende rolle i Jenteprosjektet Ada, som jobber for å få flere kvinnelige søkere til IKT-fagene ved NTNU, og for at de ikke faller fra underveis i studiene.

Kanskje blir dagen i dag ekstra spennende. Da deltar hun i en paneldebatt, der temaet er hvilken rolle media spiller for å få rekruttert flere jenter til IKT-fagene og til tilsvarende yrker i arbeidslivet.

Jentene trenger rollemodeller

- Budskapet mitt under debatten vil være at for å rekruttere flere jenter, må man legge seg på et nivå som jenter i videregående skole kan relatere seg til. De trenger å ha rollemodeller de kan identifisere seg med. Det er viktig at media bidrar til dette, sier hun.

To andre med NTNU-tilknytning deltar også i den samme debatten. Anna Vederhus går sisteåret på Matematikk og er engasjert i Jenteprosjektet Ada. Anette Ellingsberg fullførte Datateknologi i 2015, og jobber i dag som konsulent i Capgemini. Som student var hun også aktiv i rekrutteringsarbeidet til Ada, og hun er fortsatt opptatt av hvordan kjønnsbalansen kan bli bedre i IKT-sektoren.

Fjorten av konferansedeltakerne er nåværende IKT-studenter ved NTNU. To av jentene er nettopp ferdig med studiene og to går fortsatt på videregående. De to sistnevnte har deltatt på Teknologicamp for jenter.

LES OGSÅ: Jentene inntar NTNU

LES OGSÅ: Fra Japan til NTNU for å lære om likestilling

NTNU lykkes med rekruttering

Fredriksen håper konferansen kan gi henne gode råd om hvordan flere kvinner kan bli rekruttert til studiene og hva som må til for å få flere til å søke seg til IKT-jobber etter fullført utdanning.

- I min klasse er det bare 14 prosent jenter, det er tankevekkende at vi er så få. IT-bransjen utvider seg stadig og det er behov for økt arbeidskraft. Da må også jentene delta, sette sitt preg på bransjen og være med og utvikle teknologien, sier hun.

NTNUs arbeid for å rekruttere flere jenter til IKT-fagene, blir lagt merke til. De siste ti årene har antallet kvinnelige søkere til IKT-studiene økt fra 16 prosent til 30 prosent.


NTNU viser hvordan de jobber

På konferansen presenterer NTNU hva universitetet hva gjør for å øke kvinneandelen i de aktuelle studiene. NTNUs film om jenterekruttering blir også vist.

Se filmen her: NTNU - Working for more girls in STEM

Arrangøren av konferansen, ECTW, jobber for å øke IKT-kvinneandelen på internasjonalt nivå. Prosjektleder Line Berg i Jenteprosjektet Ada er Norges kontaktperson overfor organisasjonen.

LES OGSÅ: Sære Facebook-krav da konsernet besøkte NTNU

LES OGSÅ: Alfa rollemodellbyrå søker modeller

Kamilla Kristine Fredriksen studerer Datateknologi ved NTNU. I dag deltar hun i en paneldebatt på konferansen

Kamilla Kristine Fredriksen studerer Datateknologi ved NTNU. I dag deltar hun i en paneldebatt på konferansen "1st European Celebration of Women in Computing" Foto: Privat

Line Berg, prosjektleder i Ada-prosjektet, er sentral i NTNUs arbeid for å øke jenteandelen på IKT-studiene. (Foto: Tore Oksholen)

Line Berg, prosjektleder i Ada-prosjektet, er sentral i NTNUs arbeid for å øke jenteandelen på IKT-studiene. Foto: Tore Oksholen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ny studentleder:

- Når en har vært et sted en stund, merker en jo at mye kan forbedres

Den nye studentlederen tok et år på folkehøyskole fordi foreldrene anbefalte det, og ble med i Studenttinget fordi forbildet hans spurte om han ville.

Gjesteskribenten:

Likestilling må til for å fremme omstilling

«Skal vi få de best egnede hodene og hendene inn i disse nøkkelområdene for Norge nytter det ikke å rekruttere bare fra halve befolkningen», skriver UAs gjestekommentator Tord Lien.

Intelligente nettverk kan bli farlige for oss

Nå blir datamaskinene smartere enn menneskene. Det er ikke nødvendigvis godt nytt for oss, sier NTNU-professor Keith Downing.

AP konfronterte statsråden om nedgangen i fattige studenter

- Er det en villet politikk fra regjeringen at det kommer færre studenter til Norge fra Afrika? spurte Arbeiderpartiets Nina Sandberg i Stortingets spørretime.