NTNU-student i Gjøvik pågrepet rett før han skulle ta eksamen

Skulle ta eksamen på bachelorstudiet i økonomi og ledelse, da politiets utlendingsenhet kom på døra.
Kilder oa.no har snakket med mener Adrian Xhela Ifølge advokat Arild Humlen i advokatselskapet Humlen & Rieber, ville fått oppholdstillatelse i Norge, hvis han fikk fullført utdannelsen sin på NTNU.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

Kilder oa.no har snakket med mener Adrian Xhela Ifølge advokat Arild Humlen i advokatselskapet Humlen & Rieber, ville fått oppholdstillatelse i Norge, hvis han fikk fullført utdannelsen sin på NTNU. Foto: Sølvi W. Normannsen

Adrian Xhela (22) kom til Norge fra Kosovo som 13-åring i 2006. I dag, da han skulle ta bussen fra Kapp til universitetet i Gjøvik, ble han pågrepet av Politiets utlendingsenhet, skriver Oppland Arbeiderblad.

Avisen har fulgt 22-åringens historie i lengre tid.

– Det er helt grusomt, sier forhenværende sokneprest på Lena, Lasse Gran, og hans etterfølger Eystein Elde, til avisen.

De ble oppringt av Adrians hybelvert, som kunne fortelle at representanter fra politiets utlendingsenhet, avdeling Gjøvik, var på eiendommen hennes og ba om å få undersøke hybelen hans.

– Jeg reiste straks til NTNU Gjøvik for å prøve å finne ham, men på bachelorstudiet i økonomi og ledelse var bare én som ikke hadde møtt opp til eksamen tirsdag, og det var Adrian, sier Elde.

Han viser til at lokalsamfunnet på Østre Toten har slått ring rundt Adrian, og at mange er med i en fast givertjeneste, så han kan fullføre utdannelsen. Tidligere har han fullført videregående skole på Lena, og gått folkehøgskole på Ringsaker. Han snakker flytende norsk og har mange venner på Toten. For fire år siden ble det arrangert en støttekonsert for unggutten, og hans kamp mot utlendingsnemndas vedtak om utvisning.

Han mener at Adrians sak likner mye på Maria Amelie-saken  den russiskfødte forfatteren og journalisten, som har gitt ut boka Ulovlig norsk.

– Ifølge advokat Arild Humlen i advokatselskapet Humlen & Rieber, ville Adrian fått oppholdstillatelse i Norge, hvis han fikk fullført utdannelsen sin på universitetet. Maria Amelie-saken skapte presedens for en slik rettspraksis, sier Gran og Elde til oa.no

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNUs knoppskyting Kahoot:

Nå har læringsspillet over 70 millioner brukere i måneden

Læringsspillet Kahoot! vokser fortsatt i rekordfart, og har nå over 70 millioner unike brukere verden over – hver måned.

NTNU etablerer egen avdeling i Oslo

NTNU etablerer en avdeling for etter- og videreutdanning i Oslo. Siden kan det bli aktuelt med egne avdelinger i inn- og utland.

OsloMet og tomhetens triumf

OsloMet er symbol på en drømmeaktig orientering vekk fra det norske samfunnet, skriver professor Oscar Amundsen.

NTNUs ledersamling:

Verden trenger NTNU, NTNU trenger verden

Oppdal: - Arbeidet med å legge retningen mot NTNU år 2025 starter i dag, i dette lokalet, sa rektor Gunnar Bovim.