Syddansk Universitet vil ta opp studenter med egen test

I vår kan søkere til 60 bachelorutdanninger velge om de vil søke basert på vitnemål, eller en egen opptaksprøve.
Nye veier. Ved Syddansk Universitet vil de gi studenter sjanse til å bli tatt opp ved help av en test, i tillegg til vanlig karakteropptak. (Foto: Syddanks universitet)

Nye veier. Ved Syddansk Universitet vil de gi studenter sjanse til å bli tatt opp ved help av en test, i tillegg til vanlig karakteropptak. Foto: Syddanks universitet

Under slagordet «Du er mere end dit gennemsnit» inviterer Syddansk Universitet (SDU) mulige studenter til en testdag med 90 til 150 spørsmål i en flervalgstest. SDU har kampuser i flere byer sør i Danmark, med utgangspunkt i Odense.

Vil ha test for alle

Målet er at testen i fremtiden skal gjelde for alle studenter.

– Vi har valgt å gå nye veier, fordi vi tror at det er viktig også å se mennesket bak søknaden, sier rektor Henrik Dam ved SDU i en pressemelding.

Testen kan kun gjennomføres på dansk, men det finnes andre opptaksmetoder for utenlandske studenter.

Hver søker får en test som er tilpasset utdanningen hun har søkt på, og spørsmålene er delt inn i fem områder:

  • Evne til kritisk tenkning
  • Evne til kvantitativ tenkning
  • Språklig og kulturell forståelse
  • Mellommenneskelig forståelse
  • Evne til vitenskapelig tenkning

Må møte på test-dag

Kandidatene må møte opp med egen datamaskin 22. eller 23. april for å ta testen. All informasjon som trengs for å løse oppgavene blir gitt i teksten, så det skal ikke være nødvendig å forberede seg på testen. Noen utdanninger har andre tester eller samtaler i tillegg til den generelle flervalgstesten, som kalles uniTEST. SDU vil også kreve motivasjonsbrev og visse karakternivå i noen fag.

På nettsidene til SDU blir det reklamert med at ordningen gir en ekstra sjanse til søkere som er i tvil om de har et høyt nok karaktersnitt til å komme inn på en spesiell utdanning, og at det åpner døren til universitetet for søkere med en annen bakgrunn, selv om også disse må fylle visse krav.

Fekk motivasjons-nei

Universitetet i Bergen (UiB) har tidligere søkt Kunnskapsdepartementet om å få innføre krav om motivasjonsbrev fra søkerne som en prøveordning, men fikk nei. Bakgrunnen for søknaden var at over 42 prosent av søkere som starter på høyere utdanning, aldri fullfører en grad. Tallene for hvor mange bachelor-studenter ved UiB som faller fra, ligger på det samme nivået.

– Må gi annan kunnskap

Viserektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal, tror likevel ikke at ytterligere tester er veien å gå.

– Ordningen ved SDU høres litt ut som kunnskapstester der en er på jakt etter et tilsvarende grunnlag som karakterene fra videregående gir. Men hvis vi skal bruke ressurser på opptak i form av tester, så må det være på andre typer kompetanse enn de vi er kjent med fra vitnemålet, sier Samdal til På Høyden.

Intervju eller motivasjonsbrev vil gi en annen kunnskap om søkerne enn den karakterer eller tester kan gi.

– For profesjonsfagene vil for eksempel egnethet og kommunikasjonsevner være en viktig inngang om en vil bli lege eller psykolog.

SDU har lagt ut en del eksempelspørsmål med fasit. I dokumentet under kan du selv prøve deg på noen spørsmål, og se om du svarer riktig. 

Vedlegg: PDF icon Test deg selv på noen eksempelspørsmål. Fasit står bakerst.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Stakk med Robert Millar-prisen:

Uka ble best på markedsføring

Uka har kapret Robert Millar-prisen for 4. gang, og er igjen best på markedsføring i Trøndelag.

Gjesteskribentene:

Tappet for energi

Jeg er 36 år, men i møtet med alle de store sakene som pågår i forsknings- og universitetspolitikken for tida føler jeg meg eldgammel.

- Campus blir mye større enn 92 000 kvm

- Man må ha i mente at den nye campusen NTNU skal bygge blir vesentlig større enn de 92 000 kvadratmeterne Regjeringen har bevilget penger til, minnet campusgeneral Merete Kvidal om under torsdagens folkemøte med tittel «Kampen om campus».