I løpet av høsten har fem entreprenører med tilhørende arkitekter laget løsningsforslag til det planlagte nybygget i Elgeseter gate 10. Disse er nå under evaluering, og meningen er at én av de fem får kontrakt på utbyggingen i mars.
Meget kraftig forenklet kan vi si at det er fire forslag med rette hjørner, og ett med avrundet bygg. Materialvalgene er i stor grad glass, betong, stål og tre.
Idrettshall og spesialrom
Selv om løsningene er forskjellige, er innholdet i de fem forslagene relativt likt. Det skyldes en omfattende kravspesifikasjon. Den forteller oss hva det nye bygget skal inneholde.
Dette er blant annet at idrettsdelen av bygget skal være eksponert og synliggjort i fasaden. Løsningen på dette i samtlige forslag er store vinduer, og noen til dels utendørs aktiviteter som klatrevegg og buldring. Et av forslagene har løpebane på taket, mens et annet har løpebane i en halvetasje langs veggen i idrettshallen.
I tillegg skal idrettsdelen av bygget inneholde idrettshall, saler for gruppetrening, klatrevegg/buldring, spesialrom for spinning og squash og en stor parkeringskjeller for sykler.
Det er beregnet en kapasitet på 2000 brukere i idrettsdelen hver dag. Resten av bygget skal romme like mange studenter og 237 ansatte. Kravene er at det skal være 35 møterom eller såkalte «multirom», 71 undervisnings- og grupperom og 43 spesialrom for undervisning. Romprogrammet for hele bygget viser krav om 282 rom på til sammen nesten 13 000 kvadratmeter.
Håper på bevilgning over statsbudsjettet
- Et ekstra idrettstilbud for studentene i Trondheim er tiltrengt. Det er noe vi har jobbet med i 10 år, og nå ser det ut til at vi kan få et skikkelig bra idrettstilbud, veldig bra plassert, også i forhold til tankegangen om en ny og levende campus, sier administrerende direktør Knut Solberg i studentsamskipnaden Sit til UA.
Han forteller at det pågår en prosess for å velge et av alternativene.
- Så er det å vente på en oppstartsbevilgning over statsbudsjettet for den delen av bygget som Statsbygg skal bygge for NTNU. Den håper vi kommer i 2018. Vi satser på at det skal være ferdig i 2020. Sit skal eie og finansiere sin del av bygget selv.Vi har utviklet et konsept som er i tråd med NTNUs campusprinsipper, og ikke minst det vi har gitt innspill på av egne behov. Det er unikt konsept som skal ha studentaktivitet hele døgnet, der det skal vrimle av folk, sier Solberg.
Legger ned idrettssenter på Solsiden
Idrettssjef Katarina Sederholm Hoff var blant dem som fikk et første blikk på forslagene til det nye bygget under utstillingen i Teknologibygget torsdag.
- Vi er enormt glad for at det blir et nytt idrettsbygg, sier hun med stor entusiasme.
Sederholm Hoff har sett en stor økning i interessen for frivektstrening de siste årene, og forteller at det er stort press på kapasiteten nå. Derfor er mer plass til dette noe hun ønsker varmt velkommen.
Finansieringen av idrettsbygget i Elgeseter gate skal skje ved at treningssenteret i Portalen ved Solsiden legges ned.
I tillegg har Studentsamskipnaden satt av penger gjennom flere år.
Hva som skal skje med idrettsenteret på Dragvoll når NTNUs campussamling gjennomføres, er fortsatt et åpent spørsmål.
LES OGSÅ: Her vil Sit ha nytt idrettsbygg
Idrettssjef: - Det blir supert
Det er Statsbygg som er byggherre i for det som skal bli et kombinert idretts- og universitetsbygg for Sit og NTNU. Meningen er at bygget skal samle NTNUs helse- og sosialmiljø på Øya i tillegg til å romme et nytt idrettsbygg som erstatter idrettsbygget på Dragvoll. Det er helse- og sosialfagene, som i dag er lokalisert i et tidligere kontorbygg på Tunga, som skal inn i det nye bygget på 13 000 kvadratmeter. Løsningsforslagene er nå på utstilling i Teknologibygget på Kalvskinnet.
- Forslagene har fanget mye av det vi vil med det nye bygget. Spesielt ønsket om å vise frem aktiviteten, sier Sederholm Hoff, som har lagt merke til at samtlige av forslagene har store glassflater som gjør at forbipasserende ser hva som skjer inne i bygget.
- Det kommer til å bli slik at når man ser all aktiviteten tenker man: «der vil jeg være». Det blir supert, sier idrettssjefen.
- Dette er en stor dag for oss. Eldrebølgen kommer, og vi står overfor store helseutfordringer. Planene for Elgeseter gate 10 er midt i blinken. Det blir en samling av ulike helsemiljø sammen med idrett. Dette gir store muligheter for kunnskapsoverføring med tanke på forebyggende helsearbeid. Fakultetet har store forventninger til byggets funksjon, sa dekan Björn Gustafsson ved Fakultet for medisin og helsevitenskap under utstillingen torsdag.