På mandag kjente ikke de hverandre. Torsdag presenterte de sine bærekraftige visjoner for Britannia

Over 40 byggstudenter fra tre forskjellige land møttes i Trondheim. Sammen skulle de finne nye bærekraftige byggløsninger.
Micky Jørgensen, Nima Møller, Elmira Hammati og Anders Marum Flaa samarbeidet om å finne bærekraftige løsninger til Britannia.
(Foto: mats krokstrand)

Micky Jørgensen, Nima Møller, Elmira Hammati og Anders Marum Flaa samarbeidet om å finne bærekraftige løsninger til Britannia. Foto: mats krokstrand

Denne uka har 40 bygg- og miljøstudenter fra Norge, Sverige og Danmark samlet seg i byen for å være med på et nytt prøveprosjekt.

Studentene ble delt opp i forskjellige grupper, og ble utfordret til å finne innovative og bærekraftige løsninger til forskjellige byggeprosjekter.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Bryte språkbarrierer

Det var fire personer per gruppe, og det var ikke så lett å få samarbeidet til å sitte med en gang.

- Ingen kjente hverandre, og det var en del språkbarrierer som måtte brytes, sier Elmira Hemmati, som studerer ved Chalmers i Sverige.

Men på dag to løsnet det for gruppa.

- Da dro vi ut sammen på en restaurant og ut på byen. Etter det har samarbeidet vært helt fantastisk, sier hun.

Hemmati ble satt i gruppe med Micky Jørgensen og Nima Møller fra København, og Anders Marum Flaa som studerer ved NTNU. De bestemte seg for å se på hva som kan gjøres med et veldig kjent oppussingsprosjekt her i Trondheim.

- Vi valgte å se på fremtidige bærekraftige løsninger for Britannia, som også kan lønne seg økonomisk på lang sikt, sier Hammati.

LES OGSÅ: Kvikkleire stanser bygging av campus bak Samfundet

"Smarte hotellrom"

Så fra tirsdag til torsdag la de hodene sammen, og til slutt kom de frem med en rekke konsepter til det tradisjonsrike hotellet. Alt fra hvordan hotellet kan skape energi med solcellepaneler til "smarte hotellrom" som justerer seg etter gjestenes brukervaner.

Torsdag la de frem ideene sine til GK, et selskap som leverer tekniske løsninger til bygg, og som skal stå for det ventilasjonssystemet til Britannia.

- De kom med en del ideer som vi absolutt skal ta med oss videre. I vår bransje er det kanskje litt enkelt å bli litt navlebeskuende, så da er det veldig fint å få input fra studenter, sier Sverre Texdahl, prosjektutvikler i GK, og trekker frem studentenes tanker rundt AI og smarte hotellrom.

Studente fikk også noen tilbakemeldinger fra GK.

- De skal vi ta til oss, så skal vi jobbe videre med prosjektet, sier Flaa.

LES OGSÅ: Studenter tar opp forbrukslån for å betale utgifter

- Grep for å gjøre utdanningen bedre

Marit Støre-Valen, førsteamanuesis ved bygg- og eiendomsforvaltning ved NTNU, sier at dette er et prøveprosjekt og at fire skandinaviske universiteter og høyskoler er med.

- Målet er å skape en generell og felles kompetanse innen bærekraftig drift av bygninger på tvers av de nordiske landene. Vi har litt ulik praksis, så dette er et grep for å gjøre utdanningen bedre, sier Støre-Valen.

- Har studentene fått noe nytte av denne uken?

- Ja, veldig. Ikke bare at de har fått jobbet intenst med reelle utfordringer, men også med tanke på at de har fått testet ut samarbeid på tvers av landegrenser og språk, mener Støre-Valen.

Hun forteller at prøveprosjektet skal evalueres til sommeren. Etter denne uka er hun klar på at hun vil at prosjektet skal fortsette.

- Hvis vi får det finansiert, så har vi veldig lyst til det, sier Støre-Valen.

LES OGSÅ: Tale tar over roret på Samfundet

LES OGSÅ: NTNU-studenter på unikt praksistilbud

Fire forskjellige universiteter fra Norge, Sverige og Danmark er med på prøveprosjektet.
(Foto: kristoffer furberg)

Fire forskjellige universiteter fra Norge, Sverige og Danmark er med på prøveprosjektet. Foto: kristoffer furberg

Sverre Texdahl, prosjektutvikler i GK, og Marit Støre Valen, førsteamanuensis i bygg- og eiendomsforvaltning ved NTNU, diskuterte etter at gruppa hadde presentert sine Britannia-konsepter.
(Foto: Mats Krokstrand)

Sverre Texdahl, prosjektutvikler i GK, og Marit Støre Valen, førsteamanuensis i bygg- og eiendomsforvaltning ved NTNU, diskuterte etter at gruppa hadde presentert sine Britannia-konsepter. Foto: Mats Krokstrand

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ny studentleder:

- Når en har vært et sted en stund, merker en jo at mye kan forbedres

Den nye studentlederen tok et år på folkehøyskole fordi foreldrene anbefalte det, og ble med i Studenttinget fordi forbildet hans spurte om han ville.

Gjesteskribenten:

Likestilling må til for å fremme omstilling

«Skal vi få de best egnede hodene og hendene inn i disse nøkkelområdene for Norge nytter det ikke å rekruttere bare fra halve befolkningen», skriver UAs gjestekommentator Tord Lien.

Intelligente nettverk kan bli farlige for oss

Nå blir datamaskinene smartere enn menneskene. Det er ikke nødvendigvis godt nytt for oss, sier NTNU-professor Keith Downing.

AP konfronterte statsråden om nedgangen i fattige studenter

- Er det en villet politikk fra regjeringen at det kommer færre studenter til Norge fra Afrika? spurte Arbeiderpartiets Nina Sandberg i Stortingets spørretime.