Hovedopptaket:

Disse studiene er det vanskeligst å komme inn på

Årets hovedopptak er klart. NTNU har mer enn tre søkere per studieplass.
Medisin, industriell økonomi og teknologiledelse og profesjonsstudiet i psykologi er studiene med høyest opptakskrav ved NTNU i år.
(Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Medisin, industriell økonomi og teknologiledelse og profesjonsstudiet i psykologi er studiene med høyest opptakskrav ved NTNU i år. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

I underkant av 49.000 personer har søkt om å få studere ved NTNU fra høsten av, og av de er det rundt 23.000 som har NTNU som førstevalg. NTNU gir tilbud om studieplass til drøyt 14.600, ifølge en pressemelding fra universitetet. Over halvparten av søkerne som får tilbud om studieplass er kvinner.

I pressemeldingen skriver NTNU at flere fag får stadig høyere opptaksgrenser til tross for at det totalt sett har vært en økning i antall studieplasser.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

LES OGSÅ: Årets opptak sto lenge i fare på grunn av uenighet om overtid

Kreves over seksti studiepoeng

«Nær sagt som vanlig er det medisin som er vanskeligst å komme inn på ved NTNU. Der kreves det 66,9 poeng, med 60,8 poeng for førstegangsvitnemål» står det i pressemeldingen.

Videre nedover listen kommer industriell økonomi og teknologiledelse(henholdsvis 64 og 59,6 poeng), profesjonsstudiet i psykologi(63,6 og 56,4 poeng), nanoteknologi (62 og 61 poeng) og kybernetikk og robotikk (60,3 og 59 poeng).

- Generelt er dette gledelige tall. Ved mange studieprogram er det høyere poenggrenser enn i fjor. Vi har mange attraktive studier med svært kvalifiserte søkere. Dette viser at NTNU er et populært studiested, sier prorektor for utdanning ved NTNU, Berit Kjelstad, i pressemeldingen.

Dreining blant realfagene

NTNU har de siste årene opplevd en ekstra stor pågang av søkere, men pressemeldingen viser til at dette delvis tilskrives fusjonsprosessen. Denne trenden fortsetter også i år.

Av fagene med høyest opptaksgrenser vises det blant annet til at kybernetikk og robotikk, som i år passerte 60 poeng for ordinære søkere, øker opptaksgrensen til tross for at det også er flere studieplasser totalt sett.

«Det gjelder også informatikkstudier, datateknologi, grafisk design og kommunikasjonsteknologi» står det i pressemeldingen. Også helsefag og lærerutdanningene opplever en økning i antall søkere og økte poenggrenser.

Blant realfagene skriver NTNU at de ser en dreining fra petroleumsrelaterte fag og marinteknisk utdanning til andre realfag som bioteknologi og geologi.

- Dette viser at realfag er attraktivt, sier Kjelstad og viser til en økning på 10 prosent i søkertallene til realfag.

- Gleder meg at så mange vi studere i Gjøvik

I Gjøvik kan de skilte med tre søkere per studieplass og venteliste på 27 av 35 studier. Her er pågangen spesielt stor innen teknologi og helse, og for eksempel dataingeniørutdanningen har dobbelt så mange søkere som studieplasser til tross for at studiet ble utvidet med nye studieplasser i revidert statsbudsjett.

- Det gleder meg å se at så mange ønsker å studere ved NTNU i Gjøvik. Det gir oss signal om at studiene ved NTNU i Gjøvik er relevante for søkerne, og vi kan si oss svært fornøyde med årets opptak, sier viserektor Jørn Wroldsen i Gjøvik.

I Ålesund har kravene for å komme inn på helse- og biologiske fag økt fra i fjor, mens de har opplevd en nedgang i søkertallene til noen av de maritime fagene.

- Vi ser at interessen for biologiske fag øker. Det kan henge sammen med det marine skiftet hvor vi må se til havet for å finne alternative måter å livnære oss på i fremtiden, sier viserektor Annik Magerholm Fet i Ålesund.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Exit ex.phil?

Statsråden er skeptisk til forslag om et felles førsteår for studenter

Bør dagens innføringsemner ex.phil og ex.fac erstattes av ett, felles første år? UiT-rektor Anne Husebekk foreslår dette. Statsråd Iselin Nybø er skeptisk avventende.

Mads Gilbert kommer til NTNU

Den kjente legen og palestinaaktivisten holder foredrag på Dragvoll under arrangementet «Palestinske dager»

- Også smartinger støtter Brexit

Akademikere vil tilbakevise at det bare er idioter som støtter utmelding av EU.

Ap og SV etterlyser romfartsstrategi

Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet mener regjeringen somler med en romfartsstrategi. Norge henger etter og er ikke proaktive nok, mener partiene.