Tøffere kamp om studentboligene

Mindre enn 15 prosent av studentene i Norge vil kunne bo i studentbolig i år, ifølge Norsk studentorganisasjon (NSO).
Ferdigstillingen av Moholt 50|50 førte til en større økning i studentboliger enn økningen i studentmassen i Trondheim.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Ferdigstillingen av Moholt 50|50 førte til en større økning i studentboliger enn økningen i studentmassen i Trondheim. Foto: KRISTOFFER FURBERG

NSO mener at økt antall studieplasser må føre til bygging av flere studentboliger.

Studentorganisasjonens mål er at 20 prosent av studentene i Norge skal kunne bo i studentbolig, men boligundersøkelsen de nylig har gjennomført viser at det mangler 14 000 boliger for å nå målet.

Press på det private leiemarkedet

- Vi håper regjeringen går enda lenger i høst, og innfrir studentkravet om 3000 nye studentboliger. En trygg boligsituasjon for studentene gir en bedre studiehverdag, sier leder i Norsk Studentorganisasjon Mats Beldo i en pressemelding.

Beldo mener det er viktig med videre satsing på studentboliger og økte kostnadsrammer for studentsamskipnadene som følge av et stadig presset leiemarked.

– Studentboliger er et gode for hele befolkningen. Jo flere som har tilgang til studentbolig, desto mindre blir presset på det private leiemarkedet, sier NSO-lederen.

Ifølge Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (VT) er dekningsgraden av studentboliger på 15,75 prosent i Gjøvik, Ålesund og Trondheim. Dette er en økning fra 15,19 prosent fra året før. Årsaken til dette er ferdigstillingen av Moholt 50|50, som førte til en større økning i studentboliger enn økningen i studentmassen. Det forventes at ferdigstilling av studentboligene i Røverdalen kommer til å øke dekningsgraden for studentene i Gjøvik, ifølge leder Thomas Krogstad Eriksen i Velferdstinget.

Mener kommunene må ta ansvar

Velferdstinget mener det er viktig at vertskommunene tar sin del av ansvaret for byggingen av studentboliger, og begrunner det med at bygging av studentboliger er blant de viktigste lokale tiltakene for å sikre studentvelferden. Det kan kommunene gjøre enten ved å legge til rette for bygging ved å tilby tomter billig eller gratis, eller på andre måter gjøre det enklere å bygge studentboliger, mener Velferdstinget.

- Behovet for studentboliger vil alltid være der, og til tross for økte tilskudd fra staten de siste tre årene er vi avhengige av videre utvikling for å nå studentkravet om 3000 nye studentboliger årlig.  Regjeringen har gjort store steg i riktig retning, men trenden med økende tildeling må fortsette i en årrekke fremover for å unngå etterslep, sier Eriksen i en pressemelding.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

«Typisk norsk»? Ikke veldig interessant.

«Selv om kulturarven er internasjonal, er det et nasjonalt ansvar å forvalte den», skriver Margrethe C. Stang i denne kommentaren, hvor hun foretar en grenseoppgang mellom historiebegeistring og politisk nasjonalisme.

Øystein R. Skjælaaen tok doktorgrad på pub:

Han leverte i barnehagen og gikk direkte på puben

Øystein Rudningen Skjælaaen tror han har norgesrekord i antall timer tilbrakt på pub under doktorgradsarbeidet. Den ferske sosiologiavhandlingen utforsker fellesskapet som oppstår blant dem som bestiller dagens første halvliter i grålysningen.

Studentleder i Bergen melder seg på lederkampen i NSO

Studentleder i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen, melder seg på i kampen om å få lede Norges studenter. Med det er han den fjerde lederkandidaten.

Unge forskerhelter hedres med ny pris:

Vil bruke pengene på å la andre unge lovende forske

Terje Lohndal, Øivind Wilhelmsen og Kyrre Eeg Emblem trekkes fram som forskerhelter av Forskningsrådet.