To av tre strøk på forkurset i matematikk

Bare 149 lærerstudenter av 441 besto forkurset i matematikk.

– Kurset fungerer dårlig, og regjeringen må fjerne karakterkravet, mener lederen i Pedagogstudentene, i følge Utdanningsnytt.

Regjeringen skjerpet i fjor karakterkravet i matematikk for å komme inn på lærerutdanningene. Fra i fjor høst måtte man ha minimum karakteren fire i matematikk fra videregående skole for å starte på lærerstudiet.

Søkere som ikke oppfylte kravet om en firer, men som hadde minimum karakteren tre, fikk tilbud om å ta gratis forkurs for å kvalifisere seg, med avsluttende prøve 31. juli.

Denne gangen besto 149 av 441 forkurset i matematikk, mot 118 av 485 i fjor. Det betyr at andelen som besto, økte fra 24,5 til 33,8 prosent i år, ifølge tall fra Kunnskapsdepartementet som Utdanningsnytt mandag fikk tilgang til.

Det var i 2016 at regjeringen skjerpet kravene for å komme inn på lærerutdanningen. Minimumskravet er karakteren fire i det enkleste mattefaget for å få opptak til studiet. De som hadde karakteren tre, fikk tilbud om et gratis forkurs i matematikk i sommer for å forbedre karakteren sin.

Hedda Eia Vestad er leder for Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet.

– Pedagogstudentene mener at regjeringen bommer og bruker feil metode for å sikre at vi får gode lærere i fremtiden ved å stille spesielle karakterkrav kun i matematikk. Vi ser fremdeles at forkurset fungerer dårlig og mener regjeringen må fjerne karakterkravet i matematikk, sier hun til Utdanningsnytt.

Vestad mener at  regjeringen fratar elever i norsk skole tilgang på gode kvalifiserte lærere.

- Det er synd å se at vi mister så mange potensielle lærertalenter som vi har stort behov for, hun.

– Kompetansen du kommer inn med fra videregående skole, sier ikke noe om kompetansen du har når du er ferdig med lærerutdanningen. Der lærer du matematikkdidaktikk, og det er noe helt annet enn matten fra videregående, sier Eia Vestad til Utdanningsnytt. 

Hun sier at Pedagogstudentene er «selvsagt enig» i at lærere skal ha god kompetanse, men at kravet om fire i matematikker et kunstig mål på kompetanse.

De som tok prøven, vil få resultatet i løpet av mandagen, opplyser informasjonsrådgiver Kristian Folkman i Samordna Opptak.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) syns det er bra at det er flere som klarer forkurset i år enn i fjor. Til kritikken fra Pedagogstudentene om at «Regjeringen fratar elever i norsk skole tilgang på gode kvalifiserte lærere» ved å ha spesielle karakterkrav i matematikk svarer statsråden:

– Jeg er ikke enig i det. Det er fullt mulig å rekruttere nok lærere, samtidig som det stilles krav til kompetansen deres. Og det viser også erfaringene så langt, og søknadene til lærerutdanningene totalt sett har gått opp.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Tapte søksmålet mot NTNU

Hilde Skeie saksøkte NTNU etter å ha blitt tvunget ut av lederjobben ved Internasjonal seksjon. NTNU ble frifunnet av Sør-Trøndelag tingrett.

Sprik i sensur og karakterer:

Tøffe krav til opptak kan gi tøffere sensur

Når sensorer ved NTNU Handelshøyskolen setter karakterer på egne studenter synes de å være strengere enn kolleger ved andre læresteder. En forklaring kan være høye opptakskrav.

Én NTNU-forsker blant de fjorten nye i akademi for yngre forskere

Akademiet for yngre forskere har plukket ut 14 nye medlemmer. Guro Busterud fra NTNU er en av dem.

Erfaringer etter en måneds kamp mellom de ulike bærekraftsmålene

NTNU er interessert, her er det forståelse for at Afrika er det neste viktige kontinentet, skriver er vår gjestekommentator, som har permisjon fra varaordførerjobben i Trondheim for å jobbe med bærekraft for regjeringen i Ghana.