Sterke reaksjoner på sugardating-reklame

En reklame som lokker studenter med muligheten for null kroner i studielån, skaper kontrovers. «Date en sugar daddy», er budskapet.
Denne reklameplakaten skaper reaksjoner.
(Foto: Freethem)

Denne reklameplakaten skaper reaksjoner. Foto: Freethem

Reklamen har den siste tiden rullet rundt i Oslos gater på en tilhenger, ifølge Universitas.Et nyopprettet datingnettsted som tilbyr kontakt mellom såkalte «sugarbabies» og «sugardaddies» står bak.

Ifølge nettsiden er sugarbabies «attraktive personer som ser etter de finere tingene i livet» og som verdsetter eksotiske reiser og gaver. Sugardaddies beskrives som personer som ikke har problemer med penger og som er «sjenerøse når det kommer til å ta vare på en sugarbaby».

– Jeg har ingen samvittighetskvaler. Rich meet beautiful er en nettside der 75 prosent av medlemmene er kvinner som søker suksessfulle menn. De kommer til oss, sier eier av nettstedet, Sigurd Vedal.

Kritisk forbrukerombud

Forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth er sterkt kritisk til reklamekampanjen, og sier til VG at de vil vurdere nøye om den er i strid med markedsføringsloven.

– Vi er spesielt skeptisk til at nettstedet spiller så mye på det økonomiske, der kvinnene blant annet skal få gaver og reiser, og retter seg spesielt mot kvinnelige studenter som ikke har den beste økonomien, sier hun.

I verste fall bryter reklamen ifølge Haugseth også med hallikparagrafen.

– Hallikparagrafen faller ikke inn under markedsføringsloven, så det er i tilfelle en sak for politiet.

Organisasjon reagerer

Også Freethem, en internasjonal ungdomsorganisasjon som jobber forebyggende for å redusere etterspørselen etter blant annet prostitusjon, reagerer på bildet. Det var de som først publiserte bildet i saken.

- Vi mener denne reklamen helt klart strider mot loven, og at den er sterkt kjønnsdiskriminerende både mot menn og kvinner. Vi kan ikke se noe annet enn at dette er en oppfordring til prostitusjon og sexkjøp, og det er ekstra ille at den retter seg mot unge kvinnelige studenter, sier leder Jeanette Kalmar Frøvik.

Hun legger vekt på at de som havner i prostitusjonsmarkedet ofte er sårbare mennesker, og at reklamen derfor kan være spesielt farlig for dem.

- Slik reklame og slike nettsteder er bare med på å øke etterspørselen etter seksuell utnyttelse. Hvis ikke nettstedet rammes av hallikparagrafen og sexkjøpsloven trenger vi virkelig en redefinering av loven. Slike smutthull kan ikke fortsette å eksistere.

– Helt frivillig

Eier Sigurd Vedal sier at nettstedet er helt imot prostitusjon, og at dersom noen av medlemmene bryter den regelen, blir de kastet rett ut.

– Alt som skjer hos oss, også sex, skal skje helt frivillig – som i et hvilket som helst annet kjæresteforhold.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Arbeidsmarkedet for sivilingeniører og naturvitere friskmeldes

88,5 prosent nyutdannede sivilingeniører og naturvitere var i jobb fem måneder etter studieslutt, ifølge en undersøkelse Tekna har gjort blant sine medlemmer.

Regjgeringen vurderer foretaksmodell:

Slik vil universitene bli påvirket av å bli foretak

Regjeringen vil sikre mer uavhengige institusjoner. En mulighet er å innføre foretaksmodell, men hvilke praktiske konsekvenser vil det få?

Ytring:

Elgesetergate 10 må inn på revidert statsbudsjett

Hvor ble det av planene for Elgesetergate 10? Studentene i helse- og sosialfag trenger at byggeplanene går etter planen, skriver tre ledere for studentvirksomheter i Trondheim.

Ytring:

Åpne landskap passer ikke ved et universitet

- Åpne kontorlandskap vil gå ut over kontakten med studentene, skriver tre vitenskapelig ansatte ved Universitetet i Tromsø.