Reagerer på dyr pensumbok:

Pensumboken kostet over tusenlappen - studentene bestilte den fra utlandet

- At fagbøker som skal sikre økt kompetanse her til lands skal være så dyre er for meg en stor gåte, sier Dominique Heyler.
Dominique Heyler reagerer på at pensumboken på snaut 300 sider koster over tusenlappen. Bare halve boken var obligatorisk pensum. Han endte med å bestille den via Frankrike til halve prisen.
(Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Dominique Heyler reagerer på at pensumboken på snaut 300 sider koster over tusenlappen. Bare halve boken var obligatorisk pensum. Han endte med å bestille den via Frankrike til halve prisen. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

- Det er ikke for min egen del jeg reagerer på dette. Jeg er jo i en annen økonomisk situasjon enn den gjengse studenten som ikke har mange yrkesaktive år på baken.

Dominique Heyler sitter i kaféen på Dragvoll. Foran seg har han pensumboken «Initiation à la Syntaxe formelle du français», en bok som er obligatorisk for alle som tar en mastergrad i fransk med fokus på språkvitenskap.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Bestilte boken via Frankrike

- Det jeg reagerer på, er at den koster 1059 kroner på Akademika. Det er mye for en heftet bok på knappe 300 sider. Det er jo ikke akkurat en eksklusivt utformet bok med stive permer. I tillegg er bare halvparten av den obligatorisk pensum, mens resten er anbefalt litteratur, fortsetter Heyler.

Han forteller at de han studerer sammen med har gått alternative veier for å få tak i boken til en billigere penge. Selv bestilte han den via nettet med levering til en adresse i Frankrike. Den totale prisen, inkludert videre postgang opp til Norge, ble i overkant av 500 kroner.

- Jeg spurte de ansatte på Akademika hvorfor den var så dyr. Svaret derfra var at det var på grunn av at de ikke klarte å få til en god avtale med forleggeren. Det blir ofte slik når det ikke finnes så mange alterantive bøker, og når opplaget er lite, så det forstår jeg. Og jeg forstår også at Akademika ønsker å tjene penger. Men jeg synes likevel det er for mye når en enkelt bok koster over tusen kroner.

Han legger til at han opplever at faglærerene i stor grad har sympati med studentene når det gjelder prisene på pensum, og at de strekker seg langt for å holde de totale kostnadene nede.

- Hvor er staten?

- De tar mange kopier og legger det ut på nettet slik at vi kan lese mye av pensum gratis. Det kan godt være at dette er faglig motivert for at vi skal ha et bredt tilfang av kilder i vårt pensum, men det virker også som at det handler om studentenes økonomi. Men dette har jo også sine begrensninger, både med tanke på hva som er lov (Kopinor-avtalen sier at man kan kopiere maksimalt 15 prosent av utgivelsens sidetall, journ.anm) og med tanke på kvaliteten på kopiene.

Men selv om faglærerene forsøker å hjelpe, er det fremdeles noe pensum som må kjøpes. Og selv om det til syvende og sist er Akademika som setter prisene på bøkene, etterlyser Heyler en reaksjon fra høyere hold.

- Jeg lurer jo på hvor staten er oppe i alt dette. Vi har jo lenge hatt en ideologi om at bøker skal være momsfrie for at de ikke skal bli for dyre, så hvorfor fagbøker som skal sikre økt kompetanse her til lands skal være så dyre, er for meg en stor gåte.

- Økt studiestøtte hjelper

Vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim sier til UA at det ikke er lagt noen planer for regulering av pensumkostnader fra regjeringens side. Han mener prisene må ses i sammenheng med studentøkonomien generelt.

- Det viktigste vi kan gjøre for å sørge for at studenter har råd til pensum er å styrke studentøkonomien. Vi har hvert eneste år økt kjøpekraften til studentene utover lønns- og prisvekst, og vi faser inn 11 måneders studiestøtte. Vi bygger flere studentboliger. Dette letter økonomien for alle studentene. Jeg tar gjerne en diskusjon om prisen på fagbøker, men jeg tror det viktigste er å øke kjøpekraften for studenter, for den har vært altfor lav altfor lenge, sier Asheim.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Tapte søksmålet mot NTNU

Hilde Skeie saksøkte NTNU etter å ha blitt tvunget ut av lederjobben ved Internasjonal seksjon. NTNU ble frifunnet av Sør-Trøndelag tingrett.

Sprik i sensur og karakterer:

Tøffe krav til opptak kan gi tøffere sensur

Når sensorer ved NTNU Handelshøyskolen setter karakterer på egne studenter synes de å være strengere enn kolleger ved andre læresteder. En forklaring kan være høye opptakskrav.

Én NTNU-forsker blant de fjorten nye i akademi for yngre forskere

Akademiet for yngre forskere har plukket ut 14 nye medlemmer. Guro Busterud fra NTNU er en av dem.

Erfaringer etter en måneds kamp mellom de ulike bærekraftsmålene

NTNU er interessert, her er det forståelse for at Afrika er det neste viktige kontinentet, skriver er vår gjestekommentator, som har permisjon fra varaordførerjobben i Trondheim for å jobbe med bærekraft for regjeringen i Ghana.