Monument over 100 år med studentengasjement

- Vi ønsker å toppe jubileet med et monument som skal symbolisere UKAs lange tradisjon med frivillighet, sa UKE-sjef Martin Næss da det nye UKE-monumentet ble avduket torsdag ettermiddag.
Her er det nye monumentet i form av en flislagt plass, der UKA-plakatene pryder noen av flisene. Strindens promenadeorkester underholdt og skapte UKA-stemning. (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Her er det nye monumentet i form av en flislagt plass, der UKA-plakatene pryder noen av flisene. Strindens promenadeorkester underholdt og skapte UKA-stemning. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Nå er det like før: Ukesjef Martin Næss klipper snora. (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Nå er det like før: Ukesjef Martin Næss klipper snora. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

 

Det nye monumentet består av en flislagt plass, der de tradisjonsrike UKA-plakatene utgjør en del av mosaikken. Monumentet er plassert mellom Samfundet og Nidelva, på gressplena med utsikt til Nidarosdomen. Det er arkitektstudent Simon Dai som står bak idéen og forslaget som ble foretrukket av juryen.

Monumentet gir anledning til å tråkke rundt og mimre over de tradisjonsrike UKE-plakatene.
(Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Monumentet gir anledning til å tråkke rundt og mimre over de tradisjonsrike UKE-plakatene. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

 

En av gratulantene under seremonien var dekan Monica Rolfsen, som representerte NTNU-ledelsen:

- Det er ikke mulig å beskrive hvor viktig UKA og Samfundet har vært og er for Trondheim. Vi vet jo at Trondheim er Norges beste studentby, og alt som skjer i dette huset er en avgjørende faktor, sa hun i sin lille tale.

Monica Rolfsen gratulerte med 100 år og med nytt monument. (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Monica Rolfsen gratulerte med 100 år og med nytt monument. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

 

Rolfsen siterte også Edgar B. Schieldrup, Samfundets første formann, lettere omskrevet:

- Samfundet gjør deg til et helt menneske, ved NTNU kan man i høyden drive det til å bli professor.

Dekanen har selv vært svært aktiv i Studentersamfundet og antok at hun er den eneste som faktisk har fridd fra talerstolen under eventueltpunktet. Dette skjedde på skuddårsdagen 29. februar 1992.

- Med forslaget mitt ønsker jeg å markere hva som har vært og hva som skal komme, sa Simon Dai. Dette monumentet skal være for dem som bruker Samfundet, spiser burger, er på vei til skolen, eller som venter utenfor her på en venn, sa han - og fortalte at han har brukt mye tid på finne ut hvordan et monument på frivillighet bør se ut.

UKE-monumentet er finansiert av NTNU, Velferdstinget, Trondheim kommune og Statoil.

Vinneren som har tegnet monumentet, er arkitektstudent Simon Dai. (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Vinneren som har tegnet monumentet, er arkitektstudent Simon Dai. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

 
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

May-Britt Moser og Edvard Moser:

Kongen har utnevnt dem til Storkorset

Professor May-Britt Moser og professor Edvard I. Moser utnevnes til Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Bovim til statsråden:

- Dette bygget må inn i revidert statsbudsjett

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, var på krasjkurs i NTNU. Rektor Gunnar Bovim benyttet anledningen til å be om penger til Elgesetergate 10.

Planprogram for campus på høring:

Fortsatt uenige om hvor mye som kan bygges i det grønne

Fortsatt uenighet om hvor mye NTNU kan bygge i parkene rundt universitetet og usikkerhet rundt flere tomter, gjør at NTNUs nye planprogram nå sendes ut på seks ukers offentlig høring.

Ytring:

Universitetene må være sentrale i ny kompetansereform

Jeg tror tiden inne for å diskutere et felles første år for alle studenter, i alle fall at en del av det første året brukes til generisk kunnskap, skriver Anne Husebekk i denne ytringen.