Ni norske studenter kastes ut av Russland

Ni norske og ni svenske studenter på utveksling i St. Petersburg må forlate Russland innen tre dager, ellers vil de bli deportert.
(Foto: Skjermdump fra universitetssenterets hjemmeside.)

Foto: Skjermdump fra universitetssenterets hjemmeside.

Fredag troppet russisk immigrasjonspoliti opp ved Det norske universitetssenteret i byen. De ni norske og ni svenske studentene ved senteret fikk beskjed om at de var i landet på feil visumgrunnlag.

– Det var veldig dramatisk. Vi er mest oppgitt og sjokkert, sier Yngvild Vollen Steiro, en av studentene ved senteret, til Universitas.

Det norske universitetssenter i Russlands nest største by har eksistert i snaut 20 år og er et samarbeidsprosjekt mellom de fire største universitetene i Norge: Oslo, Tromsø, Bergen og NTNU i Trondheim. Det er UiO som tar seg av den daglige driften.

Senterets hjemmeside

Må ut omgående

Studentene ved senteret skulle ifølge timeplanen hatt eksamen neste uke og reist hjem påfølgende fredag. Nå må de ut av landet innen mandag.

Steiro forteller at studentene ble bedt om å oppgi at de skulle studere ved Baltisk Teknisk Statsuniversitet «Voenmekh» før studieoppstart i høst.

– Der har vi aldri vært, sier hun.

UiO er i kontakt med Utenriksdepartementet for å få oversikt over situasjonen.

– UD kjenner ikke til bakgrunnen for myndighetenes aksjon eller formålet. Vi er i dialog med universitetssenteret for å avklare hva den russiske kontrollen betyr for driften av senteret, samt for norske studenter og ansatte, sier UDs kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen til Aftenposten.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kontaktkonferansen 2018:

Utvalg skal se på hvordan samfunnets behov for utdanning skal bli ivaretatt

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen opplyste tirsdag at han vil nedsette et utvalg som skal ta for seg dimensjoneringen av høyere utdanning.

NTNU i Gjøvik preget av drapssak

Politiet bekrefter at det var NTNU-student Janne Jemtland som ble funnet død i Glomma lørdag. Saken preger ansatte og studenter ved NTNU i Gjøvik.

Kontaktkonferansen:

Toppene i UH-sektoren møter Torbjørn Røe Isaksen

«Universitet og høgskoler inn i framtida« er tema når kunnskapsministeren i dag inviterer til sin årlige samling.

Gledestårer etter at AP snur om lærerkrav

– Det rimer dårlig med Aps tradisjoner om at folk som har vært i arbeid i mange år, plutselig ikke er gode nok, at erfaring ikke skal telle, sier stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg