4 av 10 studenter vil forby nikab

Et  flertall av norske studenter mener nikab bør være forbudt ved høyere utdanningsinstitusjoner.
Kvinner kledd i nikab og hijab i Oslo sentrum. 41 prosent av norske studenter mener man ikke bør få bevege seg på universitetsområder iført heldekkende ansiktsplagg.
(Foto: Lise Åserud / NTB scanpix )

Kvinner kledd i nikab og hijab i Oslo sentrum. 41 prosent av norske studenter mener man ikke bør få bevege seg på universitetsområder iført heldekkende ansiktsplagg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

En fersk undersøkelse, utført av Sentio på vegne av Universitas og Norsk studentorganisasjon (NSO) viser at 41 prosent av norske studenter mener nikab burde forbys ved universiteter og høyskoler. 39 prosent mener det bør være lov å bruke det heldekkende plagget, skriver Universitas.

I 2017 foreslo regjeringen å innføre et forbud mot heldekkende ansiktsplagg i høyere utdanning. Det er studentenes representanter kritisk til:

– Det vil kunne være saker hvor NSO mener noe annet enn en spørreundersøkelse viser, men vi må forholde oss til det organisasjonsdemokratiet vi har. Vår politikk blir ikke vedtatt som følge av undersøkelser i studentmassen, sier Mats Beldo, leder i NSO.

Professor ved fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Anne Birgitta Nilsen, synes ikke det er overraskende at flertallet av studentene ønsker nikab-forbud.

– Jeg kan tenke meg at det kommer av at det er uvant. En del mennesker forbinder dessuten nikab med terrorisme, sier Nilsen.

Men ifølge Nilsen vil de som er vant til å omgås mennesker med nikab ikke oppleve den samme frykten. Hun sier hun synes det er rart at det er blitt en sak av noe hun anser for ikke å være et problem

Hovedargumentet for et nikab-forbud innen akademia er at det heldekkende plagget er kommunikasjonshemmende i undervisningen. Nilsen sier seg verken enig eller uenig i dette, men sier at basert på tilgjengelig forskning er det hovedsakelig folks oppfatninger og følelser som vanskeliggjør kommunikasjonen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Stakk med Robert Millar-prisen:

Uka ble best på markedsføring

Uka har kapret Robert Millar-prisen for 4. gang, og er igjen best på markedsføring i Trøndelag.

Gjesteskribentene:

Tappet for energi

Jeg er 36 år, men i møtet med alle de store sakene som pågår i forsknings- og universitetspolitikken for tida føler jeg meg eldgammel.

- Campus blir mye større enn 92 000 kvm

- Man må ha i mente at den nye campusen NTNU skal bygge blir vesentlig større enn de 92 000 kvadratmeterne Regjeringen har bevilget penger til, minnet campusgeneral Merete Kvidal om under torsdagens folkemøte med tittel «Kampen om campus».