4 av 10 studenter vil forby nikab

Et  flertall av norske studenter mener nikab bør være forbudt ved høyere utdanningsinstitusjoner.
Kvinner kledd i nikab og hijab i Oslo sentrum. 41 prosent av norske studenter mener man ikke bør få bevege seg på universitetsområder iført heldekkende ansiktsplagg.
(Foto: Lise Åserud / NTB scanpix )

Kvinner kledd i nikab og hijab i Oslo sentrum. 41 prosent av norske studenter mener man ikke bør få bevege seg på universitetsområder iført heldekkende ansiktsplagg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

En fersk undersøkelse, utført av Sentio på vegne av Universitas og Norsk studentorganisasjon (NSO) viser at 41 prosent av norske studenter mener nikab burde forbys ved universiteter og høyskoler. 39 prosent mener det bør være lov å bruke det heldekkende plagget, skriver Universitas.

I 2017 foreslo regjeringen å innføre et forbud mot heldekkende ansiktsplagg i høyere utdanning. Det er studentenes representanter kritisk til:

– Det vil kunne være saker hvor NSO mener noe annet enn en spørreundersøkelse viser, men vi må forholde oss til det organisasjonsdemokratiet vi har. Vår politikk blir ikke vedtatt som følge av undersøkelser i studentmassen, sier Mats Beldo, leder i NSO.

Professor ved fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Anne Birgitta Nilsen, synes ikke det er overraskende at flertallet av studentene ønsker nikab-forbud.

– Jeg kan tenke meg at det kommer av at det er uvant. En del mennesker forbinder dessuten nikab med terrorisme, sier Nilsen.

Men ifølge Nilsen vil de som er vant til å omgås mennesker med nikab ikke oppleve den samme frykten. Hun sier hun synes det er rart at det er blitt en sak av noe hun anser for ikke å være et problem

Hovedargumentet for et nikab-forbud innen akademia er at det heldekkende plagget er kommunikasjonshemmende i undervisningen. Nilsen sier seg verken enig eller uenig i dette, men sier at basert på tilgjengelig forskning er det hovedsakelig folks oppfatninger og følelser som vanskeliggjør kommunikasjonen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU etablerer egen avdeling i Oslo

NTNU etablerer en avdeling for etter- og videreutdanning i Oslo. Siden kan det bli aktuelt med egne avdelinger i inn- og utland.

OsloMet og tomhetens triumf

OsloMet er symbol på en drømmeaktig orientering vekk fra det norske samfunnet, skriver professor Oscar Amundsen.

NTNUs ledersamling:

Verden trenger NTNU, NTNU trenger verden

Oppdal: - Arbeidet med å legge retningen mot NTNU år 2025 starter i dag, i dette lokalet, sa rektor Gunnar Bovim.

Her kan du få med deg hva som diskuteres på Oppdal

NTNUs ledere har sitt årlige treff på Oppdal, hvor de blant annet skal diskutere den nye strategien til universitetet. UA strømmer møtet.