Visum-avgiften har økt med 65 prosent

Avgiften for å fornye studentvisum for utlendinger økte kraftig fra 1. januar. Stikk i strid med regjeringens ønske om mer internasjonalisering, mener Norsk studentorganisasjon.

Fra 1. januar økte avgiften for å fornye studentvisum for internasjonale studenter fra 3200 til 5300 kroner, en økning på vel 65 prosent.

Leder i International Students' Union of Norway (ISU), Eric Kimathi, sier at økningen på 65 prosent «ikke er i god tro» og at den kom helt uforberedt.

- Dette er vanvittig, og rett og slett urettferdig overfor internasjonale studenter, sier han til Khrono.

ISU-lederen mener det vil gå utover velferden til studentene og at studentorganisasjonene ikke har blitt hørt i saken.

- De fleste internasjonale studenter finansierer oppholdet sitt selv, og kan arbeide bare 20 timer i uken. Samtidig økte Utlendingsdirektoratet satsen for hvor mye man krever til å dekke levekostnader per år fra 103.900 til 111.657 kroner.

Avgiftsøkningen ble vedtatt av Stortinget i den vanlige behandlingen av statsbudsjettet for 2018.

— Vi er i mot økningen og har ikke sett noen god grunn til at den skal økes. Dette er stikk i strid med regjeringens ønske om mer internasjonalisering, sier Internasjonalt ansvarlig Jone Trovåg i Norsk studentorganisasjon (NSO).

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

«Typisk norsk»? Ikke veldig interessant.

«Selv om kulturarven er internasjonal, er det et nasjonalt ansvar å forvalte den», skriver Margrethe C. Stang i denne kommentaren, hvor hun foretar en grenseoppgang mellom historiebegeistring og politisk nasjonalisme.

Øystein R. Skjælaaen tok doktorgrad på pub:

Han leverte i barnehagen og gikk direkte på puben

Øystein Rudningen Skjælaaen tror han har norgesrekord i antall timer tilbrakt på pub under doktorgradsarbeidet. Den ferske sosiologiavhandlingen utforsker fellesskapet som oppstår blant dem som bestiller dagens første halvliter i grålysningen.

Studentleder i Bergen melder seg på lederkampen i NSO

Studentleder i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen, melder seg på i kampen om å få lede Norges studenter. Med det er han den fjerde lederkandidaten.

Unge forskerhelter hedres med ny pris:

Vil bruke pengene på å la andre unge lovende forske

Terje Lohndal, Øivind Wilhelmsen og Kyrre Eeg Emblem trekkes fram som forskerhelter av Forskningsrådet.