Jentekonferansen:

- Man må tørre å tabbe seg ut

Kari Vatne Eide tok mange omveier fram til hun ble ferdig utdannet byggingeniør. Hun ville ikke vært noen av dem foruten.
Løs opp. - Man skal tørre å ta sjanser, ikke låse seg av frykt for å ta feil valg, var Kari Vatne Eides budskap til en fullsatt sal under Jentekonfernsen. Her strekker de frammøtte på armer og bein etter foredraget hennes. (Foto: Tore Oksholen)

Løs opp. - Man skal tørre å ta sjanser, ikke låse seg av frykt for å ta feil valg, var Kari Vatne Eides budskap til en fullsatt sal under Jentekonfernsen. Her strekker de frammøtte på armer og bein etter foredraget hennes. Foto: Tore Oksholen

Tirsdag var Eide på Jentekonferansen  på NTNU for å snakke om å feile seg til suksess.

Hun skulle bli musikalartist, men det ville ikke ryggen hennes. Så dro hun til Bergen for å ta toårig utdanning på Norges Kreative Fagskole, fordi da «sparte» hun et år sammenliknet med en treårig bachelor. Men der mistrivdes hun skikkelig. Så ble hun gravid, og reiste hjem til Møre. Så kom hun etter hvert på at det var ingeniør hun ville bli. Siden hun manglet fordypning i et par realfag, måtte hun ta det på ekspresstid. Så begynte Eide på byggingeniørfag ved Høgskolen i Ålesund – i dag NTNU Ålesund.

LES OGSÅ: Bedrifter på kvinnejakt

Kari Vatne Eide er utdannet byggingeniør ved daværende Høgskolen i Ålesund. Nå er hun rollemodell for jenter i realfag.
(Foto: Tore Oksholen)

Kari Vatne Eide er utdannet byggingeniør ved daværende Høgskolen i Ålesund. Nå er hun rollemodell for jenter i realfag. Foto: Tore Oksholen

 

Kari Vatne Eides budskap til en fullsatt storsal på Kalvskinnet under Jentekonferansen var dette: Det er greit å ta omveier. Å foreta valg man siden vil gjøre om på. Det er lov å feile. Du kan gjøre suksess likevel.

Mange flinke piker

«Å feile seg til suksess» var da også tittelen på foredraget hennes. Eide er i dag en offisiell rollemodell for realfag. Trettiåringen som tok den ene omveien etter den andre, er i dag utdannet byggingeniør og kontrollingeniør/byggeleder i Statens Vegvesen. Jobben hennes er å, sammen med 3-4 kolleger, føre tilsyn med alle broene i mørefylket. Det er ikke så rent få.

Til Universitetsavisa beskriver Eide utdanningsløpet litt sånn «veien blir til mens man går».

- Er det viktig å tørre å tabbe seg ut?

- Ja, det vil jeg si. Det er veldig viktig at unge ser at man kan trå feil, og det kan gå ordentlig bra likevel. Man kan ta omveier. Om man gjør valg man angrer på så kan man gjøre om på det. Folk tar nye utdanninger også i voksen alder, sier hun.

Ifølge Eide handler dette også om «flink pike-syndromet».

- Det er en grunn til at det uttrykket fins. Jeg tror det er mange i salen der inne som går rundt og er redde for å ta et valg de vil angre på, fordi de tror feil ikke kan gjøres om. Men det er faktisk fullt mulig.

Om jeg skulle valgt annerledes...

- Har du foretatt valg når det gjelder utdanning som du angrer på?

- Tja. Om jeg ikke hadde gjort de sakene jeg har gjort, ville jeg ikke vært der jeg er i dag, så på det viset blir svaret nei. Men om jeg kunne gjort et annet valg, og likevel blitt det jeg er blitt, skulle jeg ønsket meg at jeg heller tok yrkesfaglig studiespesialisering på Videregående, i stedet for allmennfag. For da ville jeg lært mer om det praktiske, sier Eide.

Men det blir rent hypotetisk. For:

- Når jeg tenker på hvem jeg var den gangen, vet jeg at det ikke fantes noe alternativ til allmennfag. Så gitt at jeg var den jeg var, valgte jeg det jeg skulle, den gangen.

- Du ble ingen profesjonell artist. Danser du i dag?

- Nei, men jeg driver litt med sang. Det pleier jeg også å si til folk, at selv om man ikke får drive med det man gjerne ville i jobben, kan man holde på med det på fritida, sier Kari Vatne Eide.

#Metoo

Inne i salen anstrengte hun seg til det ytterste i å «pitche» byggfag for alle tenåringsjentene i salen.

- Jeg valgte å bli byggingeniør fordi det er et trygt yrkesvalg, fordi man får god lønn, fordi det er spennende og utfordrende, sa hun.

Så la hun til at hun også har litt egeninteresse i å rekruttere flere jenter inn i bransjen. Å jobbe i en tungt mannsdominert bransje byr på sine utfordringer.

- For eksempel er yrkesbekledning et evig problem. Et sted fantes det ikke anleggssko i damestørrelse. Før en fyr sa at jo, det var noen jeg kunne bruke. Problemet var at de var rosa. Men jeg ville ikke gå rundt med rosa sko!

Eide var også innom #metoo-problematikken.

- Jeg har hørt om aktiv bruk av hersketeknikker, om kvinner som blir ignorert og tilsidesatt. Jeg har ikke selv opplevd det, men jeg tror på at det fins. Sikkert er det at man må ha bein i nesa, sa Kari Vatne Eide, og gjentok:

- Det hjelper også å bli flere kvinner i yrket. Så da vet dere det.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

«Typisk norsk»? Ikke veldig interessant.

«Selv om kulturarven er internasjonal, er det et nasjonalt ansvar å forvalte den», skriver Margrethe C. Stang i denne kommentaren, hvor hun foretar en grenseoppgang mellom historiebegeistring og politisk nasjonalisme.

Øystein R. Skjælaaen tok doktorgrad på pub:

Han leverte i barnehagen og gikk direkte på puben

Øystein Rudningen Skjælaaen tror han har norgesrekord i antall timer tilbrakt på pub under doktorgradsarbeidet. Den ferske sosiologiavhandlingen utforsker fellesskapet som oppstår blant dem som bestiller dagens første halvliter i grålysningen.

Studentleder i Bergen melder seg på lederkampen i NSO

Studentleder i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen, melder seg på i kampen om å få lede Norges studenter. Med det er han den fjerde lederkandidaten.

Unge forskerhelter hedres med ny pris:

Vil bruke pengene på å la andre unge lovende forske

Terje Lohndal, Øivind Wilhelmsen og Kyrre Eeg Emblem trekkes fram som forskerhelter av Forskningsrådet.