Studenter forsøkte å svindle til seg 36 millioner kroner

Studenter forsøkte å jukse seg til 36 millioner kroner i urettmessig borteboerstipend i løpet av 2016, ifølge Lånekassen.

I 2017 kontrollerte Lånekassen bostatusen til 43 000 studenter som hadde oppgitt å bo borte.

Av disse var det 2.321 studenter som ikke kunne dokumentere at de ikke bodde hos foresatte og de får dermed ikke omgjort lånet sitt til stipend.

Utviklingsdirektør i Lånekassen, Kristine Eilertsen, mener slike svindelforsøk er et misbruk av samfunnets velferdsgoder.

– Det er viktig at samfunnets velferdsordninger ikke misbrukes, og studiestøtte skal gå til de som har rett på det, sier hun til Universitas.

Eilertsen forteller at å jukse seg til stipend kan få store følger. Om man blir tatt i å forfalske dokumentasjon, risikerer man politianmeldelse. Imidlertid ble Ingen slike saker avdekket i fjorårets kontroll.

Hvert år gjennomfører Lånekassen såkalte bokontroller for å sjekke om studenter som har oppgitt borteadresse faktisk bor borte. Andelen studenter som blir avslørt årlig ligger gjennomsnittlig på 4–5 prosent.

– De aller fleste studenter er ærlig, og det er vi veldig glad for, sier Eilertsen.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

«Typisk norsk»? Ikke veldig interessant.

«Selv om kulturarven er internasjonal, er det et nasjonalt ansvar å forvalte den», skriver Margrethe C. Stang i denne kommentaren, hvor hun foretar en grenseoppgang mellom historiebegeistring og politisk nasjonalisme.

Øystein R. Skjælaaen tok doktorgrad på pub:

Han leverte i barnehagen og gikk direkte på puben

Øystein Rudningen Skjælaaen tror han har norgesrekord i antall timer tilbrakt på pub under doktorgradsarbeidet. Den ferske sosiologiavhandlingen utforsker fellesskapet som oppstår blant dem som bestiller dagens første halvliter i grålysningen.

Studentleder i Bergen melder seg på lederkampen i NSO

Studentleder i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen, melder seg på i kampen om å få lede Norges studenter. Med det er han den fjerde lederkandidaten.

Unge forskerhelter hedres med ny pris:

Vil bruke pengene på å la andre unge lovende forske

Terje Lohndal, Øivind Wilhelmsen og Kyrre Eeg Emblem trekkes fram som forskerhelter av Forskningsrådet.