Etter #Metoo:

Studentombud blir lovfestet

Regjeringspartiene ble påvirket av #Metoo. Et samlet Storting vil gå inn for å lovfeste en ordning med studentombud.
Pådriver. Arbeiderpartiet fikk endelig gjennomslag for innføring av obligatorisk studentombud. Martin Henriksen berømmer NSO for å være en sgerk pådriver i saken.
(Foto: Bernt Sønvinsen)

Pådriver. Arbeiderpartiet fikk endelig gjennomslag for innføring av obligatorisk studentombud. Martin Henriksen berømmer NSO for å være en sgerk pådriver i saken. Foto: Bernt Sønvinsen

I juni i fjor ble forslaget stemt ned av en splittet nasjonalforsamling, men ble fremmet på nytt av Arbeiderpartiet samme høst. Onsdag stilte en samlet utdanningskomite seg bak dette forslaget.

Det finnes i dag 10 studentombud, og samtlige er ved store statlige universiteter og høyskoler.

LES OGSÅ: Vil gjøre studentombud obligatorisk

LES OGSÅ Studenttinget jubler for ombud

Arbeiderpartiet gratulerer studentene med gjennomslag. Martin Henriksen, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, er glad for at det nå går mot en lovfesting av studentombud.

- Bra at de snur

– Det er bra at regjeringen nå snur, og ser at uavhengig studentombud vil være viktig for å trygge studentenes rettigheter. Dette vil gjøre studiehverdagen bedre for studenter i hele Norge. Vi gleder oss på vegne av studentene, sier Henriksen i følge en pressemelding fra Arbeiderpartiet.

Henriksen gir NSO honnør for arbeidet som pådriver for forslaget over flere år.

– Vi er utrolig glade og stolte for at studenter i Norge nå får mye bedre rettssikkerhet. Dette har vi jobbet knallhardt for, sier Mats Beldo, leder i NSO, da det ble klart at regjeringspartiene har snudd i denne saken.

Regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre stemte først i mot forslaget under behandlingen av kvalitetsmeldingen i fjor.

- #Metoo har spilt inn

At disse partiene har snudd, innebærer at et enstemmig Storting går inn for forslaget.

– Det er en glede å se at dette får flertall, og jeg tror debatten om seksuell trakassering har fått opp øynene til Høyre og FrP, sier Henriksen.

LES OGSÅ: Nå skal alle studenter få ombud

- Studentene kan møte flere potensielle utfordringer som kan være vanskelige å ta tak i, særlig for unge studenter. Nå er det viktig med en rask lovendring, slik at alle studenter skal få tilgang til studentombud snarest mulig, sier Martin Henriksen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

«Typisk norsk»? Ikke veldig interessant.

«Selv om kulturarven er internasjonal, er det et nasjonalt ansvar å forvalte den», skriver Margrethe C. Stang i denne kommentaren, hvor hun foretar en grenseoppgang mellom historiebegeistring og politisk nasjonalisme.

Øystein R. Skjælaaen tok doktorgrad på pub:

Han leverte i barnehagen og gikk direkte på puben

Øystein Rudningen Skjælaaen tror han har norgesrekord i antall timer tilbrakt på pub under doktorgradsarbeidet. Den ferske sosiologiavhandlingen utforsker fellesskapet som oppstår blant dem som bestiller dagens første halvliter i grålysningen.

Studentleder i Bergen melder seg på lederkampen i NSO

Studentleder i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen, melder seg på i kampen om å få lede Norges studenter. Med det er han den fjerde lederkandidaten.

Unge forskerhelter hedres med ny pris:

Vil bruke pengene på å la andre unge lovende forske

Terje Lohndal, Øivind Wilhelmsen og Kyrre Eeg Emblem trekkes fram som forskerhelter av Forskningsrådet.