Exit ex.phil?

Skepsis til forslag om felles første studieår

Bør dagens innføringsemner ex.phil og ex.fac erstattes av ett, felles første år? UiT-rektor Anne Husebekk foreslår dette. Statsråd Iselin Nybø er skeptisk avventende.
- Jeg er ikke helt med på notene når noen sier at ’dette er ubrukelig kunnskap for en som skal bli ingeniør’, sier statsråd Iselin Nybø.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Jeg er ikke helt med på notene når noen sier at ’dette er ubrukelig kunnskap for en som skal bli ingeniør’, sier statsråd Iselin Nybø. Foto: KRISTOFFER FURBERG

UiT-rektorens utspill møter avventende reaksjoner både fra fagstatsråden og en universitetsrektor. Men ingen vil skyte ned forslaget før de har hørt mer.

I en ytring lanserer rektor ved Universitetet i Tromsø, Anne Husebekk, et forslag om å erstatte dagens ex.phil og ex.fac med et felles førsteår for studenter.

Samtidig argumenterer en Unge Høyre-leder for å droppe ex.phil helt og holdent. Emnet er arrogant og demotiverende, skriver Mathias Opedal Weseth: Det er «svært frustrerende å bruke et helt semester på å lese ex. phil når man egentlig går på universitetet for å spesialisere seg innenfor noe helt annet.»

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Etisk refleksjon også for teknologer

I Bergen sitter en universitetsrektor som tar Examen Philosophicum sterkt i forsvar. Dette er snakk om dannelse, ikke arroganse, skriver UiB-rektor Dag Rune Olsen i et innlegg i Aftenposten.

«Ex.phil. gir akademisk dannelse gjennom grunnleggende innføring i vitenskapelig tenking,», skriver Olsen.

Han viser også til behovet for å utvikle evnen til kildekritikk som en styrke ved innføringsemnet.

Overfor Universitetsavisa viser UiB-rektoren særlig til hvor viktig evnen til etisk refleksjon er, ikke minst for de som går teknologiutdanninger.

- Ta eksempelet med selvkjørende biler, hvor algoritmer kan måtte foreta kritiske valg, som om man skal kjøre bilen i fjellveggen og drepe sjåføren, eller noen som befinner seg i veibanen. Det kan ikke herske tvil om at morgendagens teknologer behøver god trening i avansert, etisk refleksjon, mener Olsen.

Spørrende

Hva synes du om forslaget fra din kollega i Tromsø?

- Foreløpig stiller jeg meg åpen. Ex.phil kan helt sikkert bli bedre. Om, og i tilfelle på hvilken måte emner her er tenkt inkludert og videreutviklet i et slikt innføringsår, skal bli interessant å se.

- Så du har ikke noe behov for å skyte ned forslaget foreløpig?

- Jeg ser ingen grunn til å skyte ned kreative forslag, med mindre man har gode argumenter for det. Det har jeg ikke og avventer derfor fortsettelsen med interesse, sier Dag Rune Olsen.

- Fins ingen ubrukelig kunnskap

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, tar ikke bølgen for Husebekks forslag. Men heller ikke statsråden kjenner behov for å avvise forslaget helt.

- Jeg synes det er spennende at universitetene selv går inn i den debatten, sier hun til Universitetsavisa.

Ministeren vil være forsiktig med å mene for sterkt hva universitetene skal gjøre.

- Dette også handler om universitetenes frihet. Generelt vil jeg si at kunnskap er noe verdt, uansett. Derfor er jeg ikke helt med på notene når noen sier at ’dette er ubrukelig kunnskap for en som skal bli ingeniør’. Det er jeg ikke enig i. Jeg mener at når man går fra videregående til universitet så må man lære seg en ny måte å tenke på, en ny måte å bli utfordret på.

- Men selve ideen om å erstatte ex.phil og ex.fac med ett, felles, første innføringsår, hva tenker du om det?

- Jeg tenker at vi får la debatten gå en stund først, sier statsråd Iselin Nybø.

- Etisk refleksjon er viktig også for morgendagens teknologer, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen, som tar ex.phil-ordningen varmt i forsvar. Husebekks forslag stiller han seg avventende til.
(Foto: Tore Oksholen)

- Etisk refleksjon er viktig også for morgendagens teknologer, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen, som tar ex.phil-ordningen varmt i forsvar. Husebekks forslag stiller han seg avventende til. Foto: Tore Oksholen

Anne Husebekks forslag møtes med en avventende, lett skeptisk holdning.
(Foto: Lars Åke Andersen, UiT)

Anne Husebekks forslag møtes med en avventende, lett skeptisk holdning. Foto: Lars Åke Andersen, UiT

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

11 grunner til å elske studentene sine

Denne ukas gjestekommentator lurte på om hun skulle skrive en misantropisk kommentar om alt som er feil med dagens studenter. I stedet kom hun på hvorfor hun er så glad i dem.

Venstre vannet ut nikab-forbud

Venstre har endret regjeringens forslag til forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i utdanningsinstitusjoner til kun å gjelde mens undervisning pågår. 

Et grønt konsept kan gi Campus mening

For at valg av løsning for et fremtidig NTNU campus skal gå fra å være en hodepine til en vinn-vinn situasjon for universitetet, byen, folk og fremtiden bør velges et konsept som samler, skriver Bjørn Røe.

Ytring:

Berre eit straumbrot

Gravemaskin kutter elektrisiteten. Kven kan hjelpe? Sei det. Les hjartesukket etter siste straumbrot.