Oslomet får utdanne sivilingeniører i bygg

Oslomet -storbyuniversitetet oppretter et nytt masterstudium i bygg- og konstruksjonsteknikk, som gir kandidatene sivilingeniørtittel.
Nytt studium. Oslomet -storbyuniversitetet har opprettet det første masterstudiet som universitet, og kan ta i mot kommende sivilingeniører i bygg fra høsten. (Foto: NTB info)

Nytt studium. Oslomet -storbyuniversitetet har opprettet det første masterstudiet som universitet, og kan ta i mot kommende sivilingeniører i bygg fra høsten. Foto: NTB info

I det nye masterprogrammet kan studentene fordype seg innen ulike konstruksjonstekniske og byggetekniske problemstillinger som tar for seg analyse, beregning og utforming av lastbærende konstruksjoner og bygninger utsatt for ulike klimabelastninger.

I en pressemelding heter det at studiet vil utdanne sivilingeniør-kandidater med meget etterspurt kompetanse både regionalt, nasjonalt og internasjonalt, og det ventes å bli et viktig tilskudd til det nye universitetets studieportefølje.

Professor dr.ing. Gro Markeset, som har vært ansvarlig for utviklingen av studiet, uttaler at studiet har fokus på tidsaktuelle problemstillinger som klimatilpasning av bygninger, bærekraft, livsløpsanalyser, bestandighet og levetid av konstruksjoner og bygningsinformasjonsmodellering (BIM), temaer som i liten grad dekkes i andre tilsvarende utdanninger i Norge.

Et sakkyndig utvalg har vurdert planene, og mener det har fått en emneplan som fungerer godt, og at den vitenskapelig staben er godt rustet til å følge opp studiet. Studiet er arbeidslivsrettet, og skal ha tett samarbeid med den regionale byggenæringen. Institutt for bygg- og energiteknikk på Oslomet – storbyuniversitetet tilbyr bachelorstudium i ingeniørfag og to masterstudium. Instituttet har om lag 40 ansatte og om lag 650 studenter.

Universitetsstyret vedtok det nye studiet 6. mars 2018, og har dermed opprettet det første masterstudiet som universitet. Det er nå mulig å søke, og søknadsfristen er 15. april.

De historisk ettertraktede og beskyttede tilleggstittlene sivilingeniør og siviløkonom ble i stor grad lagt vekk da kvalitetsreformen endret gradsbetegnelsene  i 2002. Da ble gradsbetegnelsene bachelor og master innført, og protestene var mange og høylytte – ikke minst i sivilingeniørenes høyborg, NTNU.  For drøyt to år siden kom det en forskriftsendring, som igjen ga utdanningsinstitusjonene anledning til å føye disse titlene på vitnemålene til kvalifiserte studenter.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

11 grunner til å elske studentene sine

Denne ukas gjestekommentator lurte på om hun skulle skrive en misantropisk kommentar om alt som er feil med dagens studenter. I stedet kom hun på hvorfor hun er så glad i dem.

Venstre vannet ut nikab-forbud

Venstre har endret regjeringens forslag til forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i utdanningsinstitusjoner til kun å gjelde mens undervisning pågår. 

Et grønt konsept kan gi Campus mening

For at valg av løsning for et fremtidig NTNU campus skal gå fra å være en hodepine til en vinn-vinn situasjon for universitetet, byen, folk og fremtiden bør velges et konsept som samler, skriver Bjørn Røe.

Ytring:

Berre eit straumbrot

Gravemaskin kutter elektrisiteten. Kven kan hjelpe? Sei det. Les hjartesukket etter siste straumbrot.