Færre søker fra utlandet

Etter den voldsomme pågangen i fjor har trykket fra utenlandske studenter som vil til NTNU gått noe ned. Tre uker før fristen har nærmere 9 500 meldt interesse for masterstudier fra høsten.

Det er 1 500 færre enn for ett år siden på denne tiden, men fristen for førsterundesøknader løper ut først 1. februar. Dette er søkere som melder sin interesse via nettet, og deretter blir vurdert av Internasjonal seksjon. I følge seksjonsleder Hilde Skeie har de så langt sendt ut 2860 søknadsskjema til studenter de mener er kvalifisert for masterstudier.

Siste gratisland

- Jeg er glad for at antallet søkere går noe ned, 12 000 søkere som vi endte opp med i fjor er voldsomt. Det er ennå noen uker igjen, så langt har vi fått rundt 9 468 søknader, sier seksjonssjefen.

Tallet på utenlandske søkere til høyere grads studier har gått stødig oppover de siste årene, men gjorde et kraftig byks oppover fra 2010 til i fjor. Ved NTNU steg antallet førsterundesøkere med rundt 4 000 på ett år.

En viktig forklaring var at Sverige fulgte etter i rekken av land som innførte studieavgift for internasjonale studenter. Norge er nå det eneste land som fortsatt holder fast på gratisprinsippet. Hilde Skeie hadde ventet at enda flere ville ønske seg til Norge i år som følge av den svenske studieavgiften, men konstaterer altså at det ser ut til å ha roet seg.

Grillparty i snøen

Rett før helgen tok Skeie og resten av seksjonen i mot rundt 320 utvekslingsstudenter. Etter å ha blitt hilst velkommen av ledelsen på NTNU, ble de invitert til den årlige grillfesten med pølser og lakseburgere utenfor Internasjonal seksjon. Studentene som ankommer nå, skal bare være her i på kortere opphold. De fleste i seks måneder, noen få i opptil ett år.

En av dem er Maike Zwart fra Nederland. Hun var litt overrumplet av kulden da UA traff henne, men veldig fornøyd med mottakelsen så langt.

- Fra veilederen min har jeg at nivået på studiet er høyt, og at dere har mange spesialister på dette området. Fra studenter som har vært her tidligere har jeg hørt mye positivt. De likte seg, og syntes det var kult å være her, sier Maike.

De neste seks månedene skal hun studere ved Institutt for byforming og planlegging. Hun kunne ha endt opp både i Australia og i Singapore, men havnet altså her, i Trondheim.

Maike er vel installert i hybel på Moholt, og selv om hun i øyeblikket finner temperaturen litt i kaldeste laget, ser hun optimistisk frem mot det neste halvåret. Av denne vinterens utvekslingsstudenter kommer rundt 60 fra land utenfor Europa. Blant de europeiske studentene er det 60 fra Tyskland, 30 fra Italia og 20 Spania. Videre på listen kommer Norden, Frankrike, Polen og Nederland.

72 prosent fler

I følge tall fra Database for statistikk over høyere utdanning (DBH), er det i dag nærmere 10 900 utenlandske studenter ved norske universiteter. Det er 31 prosent flere sammenliknet med 2005. Ved NTNU er det for tiden 2 300 utenlandske studenter på høyere grads studier. Det er 72 prosent fler enn for seks år siden, og etter Universitetet i Oslo (3 578) har NTNU flest studenter fra utlandet. Det nye Universitetet i Nordland har den største prosentvise økningen. De 607 utenlandske studentene i Bodø er 232 prosent flere enn i 2005. Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås har en økning på 97 prosent, til 727 studenter i perioden. Antallet ved Universitetet i Stavanger har økt med 84 prosent til 832 studenter i perioden 2005-2011.

Universitetet i Bergen er det eneste av landets universiteter som har en nedgang i antallet registrerte utenlandske studenter. Fra 2005 er fallet på 7 prosent, til 1 549.

Vintermøte. Den tradisjonelle vintergrillingen for utvekslingsstudentene endte i år med at flere snømenn så dagens lys i hagen utenfor Internasjonal seksjon.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

Vintermøte. Den tradisjonelle vintergrillingen for utvekslingsstudentene endte i år med at flere snømenn så dagens lys i hagen utenfor Internasjonal seksjon. Foto: Sølvi W. Normannsen

Jeg syntes det var kult å være her

Maike Swart, utvekslingsstudent
Vurderingsjobb. Hilde Skeie og hennes stab ved Internasjonal seksjon saumfarer i disse dager tusenvis av førsterundesøknader.
(Foto: Frida H. Gullestad)

Vurderingsjobb. Hilde Skeie og hennes stab ved Internasjonal seksjon saumfarer i disse dager tusenvis av førsterundesøknader. Foto: Frida H. Gullestad

Blåfrossen. Hun var litt overrumplet av kulden da UA traff henne, men veldig fornøyd med mottakelsen så langt. Maaike Zwart fra Nederland er én av de 320 utvekslingsstudentene som nå tar fatt ved NTNU.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

Blåfrossen. Hun var litt overrumplet av kulden da UA traff henne, men veldig fornøyd med mottakelsen så langt. Maaike Zwart fra Nederland er én av de 320 utvekslingsstudentene som nå tar fatt ved NTNU. Foto: Sølvi W. Normannsen

Tradisjon. Vinterlig grillfest med pølser og lakseburgere utenfor Internasjonal seksjon.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

Tradisjon. Vinterlig grillfest med pølser og lakseburgere utenfor Internasjonal seksjon. Foto: Sølvi W. Normannsen

Relaterte artikler

Studenter fra utlandet: Eksplosiv søknadsvekst

I år har 3 000 flere studenter fra utlandet søkt seg til NTNU. Det er særlig fra Iran antall søkere har eksplodert. Årsaken er antakelig at Norge er alene om å tilby gratis universitetsutdanning, etter at også Sverige nå tar seg betalt.

Utenlandske studenter:

Varm velkomst i regnvær

NTNU er det norske universitetet som tar imot flest internasjonale studenter i høst. - For oss er dette både julaften, 17. mai og Oscar-utdeling på en gang, sier seksjonssjef Hilde Skeie ved Internasjonal seksjon.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Stakk med Robert Millar-prisen:

Uka ble best på markedsføring

Uka har kapret Robert Millar-prisen for 4. gang, og er igjen best på markedsføring i Trøndelag.

Gjesteskribentene:

Tappet for energi

Jeg er 36 år, men i møtet med alle de store sakene som pågår i forsknings- og universitetspolitikken for tida føler jeg meg eldgammel.

- Campus blir mye større enn 92 000 kvm

- Man må ha i mente at den nye campusen NTNU skal bygge blir vesentlig større enn de 92 000 kvadratmeterne Regjeringen har bevilget penger til, minnet campusgeneral Merete Kvidal om under torsdagens folkemøte med tittel «Kampen om campus».