Norge og Kina styrker forskningssamarbeidet

Norge og Kina undertegnet onsdag en felles handlingsplan for samarbeid om forskning, teknologiutvikling og innovasjon.
Den nye planen skal styrke samarbeidet mellom akademia og næringsliv.
(Foto: Tore Oksholen)

Den nye planen skal styrke samarbeidet mellom akademia og næringsliv. Foto: Tore Oksholen

Planen ble undertegnet på et møte mellom kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og den kinesiske forsknings- og teknologiministeren Wan Gang.

– Vi er svært imponert over Kinas høye ambisjonsnivå for forskning og innovasjon. De ligger helt i front internasjonalt innen flere realfag og teknologifag. Med denne handlingsplanen vil vi oppmuntre til flere felles prosjekter mellom kinesiske og norske forskere. Vi håper at det vil være til gagn for begge våre nasjoner, sier Røe Isaksen i en pressemelding.

Følg UA på  FacebookTwitter  og  Instagram.

LES OGSÅ:  NTNU er i førersetet når Kina skal bygge fremtidens byer

Planen skal styrke samarbeid mellom akademia og næringsliv og bidra til overføring av kunnskap og teknologi mellom Norge og Kina. De to landene vil jobbe for å etablere felles laboratorier eller forskningssentre og fremme akademisk utveksling og partnerskap mellom forskningssentre og universiteter.

Klima, miljø og fornybar energi er blant forskningsområdene den norske og kinesiske ministeren særlig vil oppmuntre til å samarbeide om. Andre områder er polarforskning, maritim og marin forskning, inkludert fiskeri, biovitenskap, og IKT. En felles komité kan foreslå andre forskningsområder. Planen gjelder fram til 2020.

Regjeringen kunngjorde like før jul at forholdet med Kina er normalisert. Den asiatiske stormakten brøt kontakten med Norge etter at Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Liu døde av leverkreft i sommer.

LES OGSÅ: NTNU sender eksperter på medisin og energi til Kina

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU samarbeider med Flyktninghjelpen:

Lager hub for entreprenører i Kenyas største flyktningleir

Entreprenører og arkitekter fra NTNU jobber sammen med Flyktninghjelpen for å lage et knutepunkt for entreprenørskap i Kenyas største flyktningleir.

Badekarpadlingen:

Øker beredskapen for å unngå nye ulykker

Politiet, brannvesenet og Røde Kors er på plass når studentene skal krysse Nidelva i selvbygde farkoster. - Nidelva er kjempefarlig, sier politibetjent.

LO støtter forbud mot nikab

Lovforslaget fra regjeringen sørger for åpenhet og kommunikasjon på arbeidsplassene, heter det i høringssvaret fra LO.

NTNU for flyktninger:

- NTNU kan gjøre mye mer for flyktningene

Sukhanwar Gulabuddin møtte åpne dører på NTNU, og nå har han fått jobb ved Litteraturhuset. Han mener NTNU kan gjøre enda mer for flyktninger.