Norge og Kina styrker forskningssamarbeidet

Norge og Kina undertegnet onsdag en felles handlingsplan for samarbeid om forskning, teknologiutvikling og innovasjon.
Den nye planen skal styrke samarbeidet mellom akademia og næringsliv.
(Foto: Tore Oksholen)

Den nye planen skal styrke samarbeidet mellom akademia og næringsliv. Foto: Tore Oksholen

Planen ble undertegnet på et møte mellom kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og den kinesiske forsknings- og teknologiministeren Wan Gang.

– Vi er svært imponert over Kinas høye ambisjonsnivå for forskning og innovasjon. De ligger helt i front internasjonalt innen flere realfag og teknologifag. Med denne handlingsplanen vil vi oppmuntre til flere felles prosjekter mellom kinesiske og norske forskere. Vi håper at det vil være til gagn for begge våre nasjoner, sier Røe Isaksen i en pressemelding.

Følg UA på  FacebookTwitter  og  Instagram.

LES OGSÅ:  NTNU er i førersetet når Kina skal bygge fremtidens byer

Planen skal styrke samarbeid mellom akademia og næringsliv og bidra til overføring av kunnskap og teknologi mellom Norge og Kina. De to landene vil jobbe for å etablere felles laboratorier eller forskningssentre og fremme akademisk utveksling og partnerskap mellom forskningssentre og universiteter.

Klima, miljø og fornybar energi er blant forskningsområdene den norske og kinesiske ministeren særlig vil oppmuntre til å samarbeide om. Andre områder er polarforskning, maritim og marin forskning, inkludert fiskeri, biovitenskap, og IKT. En felles komité kan foreslå andre forskningsområder. Planen gjelder fram til 2020.

Regjeringen kunngjorde like før jul at forholdet med Kina er normalisert. Den asiatiske stormakten brøt kontakten med Norge etter at Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Liu døde av leverkreft i sommer.

LES OGSÅ: NTNU sender eksperter på medisin og energi til Kina

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Vil øke semesteravgiften med 140 kroner i året

Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, Sit, vil øke semesteravgiften fra 510 til 580 kroner. Årsaken er økt satsing på blant annet studentfrivillighet.

Høytid for prokrastinering:

Sju råd til studenter som utsetter viktige gjøremål

Det er eksamenstid for hundretusenvis av studenter, og mange kjenner nok et snev av utsettelsesatferd. Når denne blir kronisk heter det prokrastinering, og kan gjøre eksamenlesing og oppgaveskriving unødig vanskelig.

Gjesteskribent Hilde Opoku:

Fra SMART teknologi til smartere medmennesker?

Med årets statsbudsjett innfører Ghana flere skattereformer som har til hensikt å forflytte skattebyrden fra de som har minst, stimulere til forretningsoppstart for unge entreprenører samt andre mekanismer vi er vant med fra den norske velferdsstaten.

Hva er en medforfatter?

Professor i medisinsk statistikk Stian Lydersen (NTNU) vil ikke ta ansvar for de artiklene han er medforfatter på. Det ansvaret er han pålagt i følge Vancouver-retningslinjene.