Ytring:

Det er deilig å være student - i Danmark

Etter å ha studert i Danmark i halvannet år, er 21 år gamle Elise W. Nilsen ikke i tvil: Flere norske studenter bør studere ved danske læresteder.
Elise Waardal Nilsen liker seg som student i Danmark. Landet har det meste som skal til for at studenter fra Norge skal trives der, mener hun. (Foto: PRIVAT)

Elise Waardal Nilsen liker seg som student i Danmark. Landet har det meste som skal til for at studenter fra Norge skal trives der, mener hun. Foto: PRIVAT

Tiden for å ta det store valget nærmer seg med stormskritt – det viktige valget som mange gruer seg til: Hva vil du bli, hva skal du studere – og hvor skal du studere? Det er mange spørsmål du må besvare. Under har jeg laget en liste over hvordan livet er i Danmark, forhåpentligvis vil du kanskje vurdere å ta studiene dine der etter å ha lest denne artikkelen.

Det fine været

Det er ikke til å legge skjul på at været som oftest er finere og varmegradene litt flere i Danmark. Om sommeren er det fantastisk å være student i Danmark. De hvite strendene er så fantastiske at man av og til føler man er på ferie. Hva er vel ikke bedre enn å tilbringe tid på stranden i det fine været? Pensumlesing, grilling og bading er bare noen av aktivitetene som foregår på strendene om sommeren.

Du kommer langt med studielånet

Som alle vet er det «godt å være norsk i Danmark». Etter min mening stemmer dette ganske godt – spesielt når det kommer til økonomi. Som student har man ofte et stramt budsjett, derfor er påstanden om å være norsk i Danmark sann. Et sparetips er å se om skolen din har en studentorganisasjon som tar vare på miljøet. Studentene samles og lager middager av mat som butikkene skal kaste. Da donerer butikkene mat til studentorganisasjonen og studentene får et gratis måltid som de selv lager. Dette er en veldig god måte til å knytte nye bekjentskaper på.

Språket

Det første møte med dansker kan være litt vanskelig og man må av og til bruke litt engelske ord for at danskene skal forstå deg, men etter hvert som tiden går vil du ikke ha noen problem med å gjøre deg forstått. Selv om man er i et annet land, er det mulig å forstå alt som blir sagt. Dette er en fordel for nordmenn når det kommer til å finne seg en deltidsjobb eller praksisplass. Det er mange bedrifter som ser etter norske studenter til deltidsplassene. Jeg var heldig å bli tilbudt praksisplass hos Trendhim – en bedrift i en liten by kalt Horsens. Her jobber jeg sammen med danske kolleger hvor vi snakker norsk, dansk og engelsk om hverandre.

Fantastisk å sykle

Å sykle i Danmark er en drøm, ikke bare på grunn av det fine været, men også fordi sykkelforholdene er fantastiske! Det er sykkelsti nesten over hele Danmark. Siden landet er så flatt finnes det ikke mange oppoverbakker. Det kan være dyrt å kjøpe seg e ny sykkel i Danmark, så et tips er å kjøpe en brukt sykkel – da sparer du fort mange penger. Ved å ha sykkel sparer du i tillegg mange penger på å ikke bruke kollektiv transport. Et tips er å lese gjennom reglene for sykkelbruk i Danmark før man kaster seg på sykkelen. På den måten kan man unngå å måtte betale en bot på 700 kroner for å ikke ha begge hendene på rattet.

Universiteter blant Europas beste

Universitetene er blant Europas beste, noe som kan sees i en undersøkelse gjennomført av Times Higher Educations rangering over de europeiske universiteter for 2017. Danmark har tre universiteter i topp hundre. Her finner vi Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og høyest opp på listen av de danske universitetene er Københavns Universitet.

Hvis du velger å studere i Danmark får du det beste av to verdener: det fine været, strendene og selvfølgelig det økonomiske aspektet. I tillegg er den danske kulturen veldig lik den norske, fordi man fremdeles er i Skandinavia – dermed blir ikke kultursjokket like stort som det kan bli i andre land.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Linjeforeninger samlet seg for fokus på mental helse

Linjeforeninger ved Gløshaugen arrangerte «En psykt vanlig uke» for å skape en bedre hverdag for alle studenter.

UH-delegasjon i Kina:

Svein Stølen i Kina: - Relasjonsbygger, ikke politiker

Beijing: UiO-rektor Svein Stølen har hatt møter med lederne i 4 av Kinas 6 beste universiteter. Det er han godt fornøyd med. Politikken overlater han til KD.

Varsler studentopprør mot ny styringsmodell

Streik og studentopprør venter om foretaksmodellen får gjennomslag som styringsform for universitetene, ifølge Håkon Randgaard Mikalsen.

Én av fire studenter i Norge er over 30 år

Norges studenter er blant de eldste i Europa. Professor mener det er samfunnsøkonomisk uheldig at mange studenter kommer sent ut i arbeidslivet.