- En marginal gruppe fratas retten til høyere utdanning

«Det er rett og slett ikke greit å nekte folk tilgang på utdanning», skriver Jørgen Sørlie Yri ved Institutt for språk og litteratur i dette innlegget.
Dette minner mer om en sjåvinistisk kulturkamp enn kamp for kvinnefrigjøring, mener Jørgen Sørli Yri.
(Foto: Privat)

Dette minner mer om en sjåvinistisk kulturkamp enn kamp for kvinnefrigjøring, mener Jørgen Sørli Yri. Foto: Privat

Et varslet forbud. Du skal ikke lenger kunne utdanne deg i Norge om du velger å gå med ansiktsdekkende plagg av typen nikab. Det har regjeringen nå bestemt, og de forventer å få med seg Stortinget på dette. Og merk at vi ikke snakker om faglige spesifikke hensyn, knyttet til bestemte typer utdanning, men et totalt forbud.

LES OGSÅ Slå en ring rundt nikab

Det finnes allerede muligheter for å stille krav til klesdrakt, der det finnes faglige grunner til det. Å bli førskolelærer dersom du ikke kan vise ansiktet ditt framstår som problematisk, men om du ønsker å bli lingvist eller hjerneforsker, er det ikke like selvsagt at hele ansiktet må være synlig fra dag én av utdanningen. Det finnes også muligheter for å forby nikab lokalt ved institusjoner som ønsker det. Det er likevel ikke tilstrekkelig for regjeringen. Så hva er den egentlige motivasjonen?

Bryter med et viktig prinsipp. Å kunne delta i samfunnet, gjennom utdanning, vil ikke lenger være en rettighet for alle. Troen på at universitetene og høgskolene kan være med på å forme mennesker - for eksempel også til å revurdere nikaben -  er ikke sterkere enn at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen føler at det er nødvendig med et forbud. Røe Isaksen skyver foran seg et ønske om god kommunikasjon og uttaler at  «– For å få den gode undervisningen er vi avhengig av at elever og lærere kommuniserer godt sammen.» Det er så opplagt og så lite kontroversielt at det er til å flire av om det ikke var for at ordene tilhører en minister som sier det for å forsvare at han fratar en marginal gruppe rettigheten til høyere utdanning.

Ikke alle individ er like. Høyresiden fremhever titt og ofte «individets frihet» og at vi ikke kan «forby alt vi ikke liker», men når det gjelder muslimene, så gjelder andre regler, og det er her alvoret lurer. Nikaben står i fare for å bli en fredet sone for trakassering, fordi det er så få - både blant muslimer og ikke-muslimer - som er fan av plagget. Derfor vil mange antageligvis nikke på hodet og tenke at dette er et fornuftig grep å ta.Til tross for at det er et forbud mot et plagg som nesten ingen bruker.

Ingen frigjøring. Men om du godtar dette forbudet, så må du finne deg i å stille deg side om side med Per Sandberg og Røe Isaksen, i en påstått kamp for kvinnefrigjøring, men som minner mer om en sjåvinistisk kulturkamp. Det er sentralisering av det som burde ha vært hver enkelt institusjons egne frie avgjørelser, forkledd som en kamp for åpenhet. Det er tvungen assimilering, pakket inn som et ønske om likebehandling i hele landet. 

Det er rett og slett ikke greit å nekte folk tilgang på utdanning, og det er heller ikke OK å gi opp troen på at utdanning kan være en bra ting, for alle, også de som av ulike grunner går med niqab. Jeg håper at Stortinget ikke vil være med på dette.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kontaktkonferansen 2018:

Utvalg skal se på hvordan samfunnets behov for utdanning skal bli ivaretatt

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen opplyste tirsdag at han vil nedsette et utvalg som skal ta for seg dimensjoneringen av høyere utdanning.

NTNU i Gjøvik preget av drapssak

Politiet bekrefter at det var NTNU-student Janne Jemtland som ble funnet død i Glomma lørdag. Saken preger ansatte og studenter ved NTNU i Gjøvik.

Kontaktkonferansen:

Toppene i UH-sektoren møter Torbjørn Røe Isaksen

«Universitet og høgskoler inn i framtida« er tema når kunnskapsministeren i dag inviterer til sin årlige samling.

Gledestårer etter at AP snur om lærerkrav

– Det rimer dårlig med Aps tradisjoner om at folk som har vært i arbeid i mange år, plutselig ikke er gode nok, at erfaring ikke skal telle, sier stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg