- Linjeforeningen den første sosiale arenaen for nye studenter

"Du blir like mye inkludert og godtatt selv om du velger å ikke delta", skriver aktiv i Bergstuderendes linjeforening i dette innlegget
- Opptaksprøven er noe man selv velger om man vil være med på, du blir like mye inkludert og godtatt selv om du velger å ikke delta, skriver leserbrevforfatteren (arkivfoto).
(Foto: Frida H. Gullestad)

- Opptaksprøven er noe man selv velger om man vil være med på, du blir like mye inkludert og godtatt selv om du velger å ikke delta, skriver leserbrevforfatteren (arkivfoto). Foto: Frida H. Gullestad

Mitt navn er Sigrid Solem Næsheim, og jeg er vise-festsjef og kommende nestleder i Bergstuderendes linjeforening. Jeg vil gjerne komme med noen betraktninger om saken som har preget media og stemningen i studentmiljøet i Trondheim de siste dagene – nemlig den triste hendelsen hvor noen av våre medstudenter ble skadet under en opptaksprøve på Gløshaugen.

Høsten er i gang, og det samme er fadderuker, immatrikuleringsball og opptaksprøver til linjeforeninger. Jeg tror ikke det er noe studiested i landet hvor fenomenet linjeforeninger er så stort som på NTNU på Gløshaugen. Helt fra NTH sine dager har linjeforeningen vært den første sosiale arenaen nye studenter møter på. Jeg husker selv hvor viktig dette var for å bli kjent og få nettverk da jeg flyttet til Trondheim for å studere, helt alene og uten noen bekjente på linjen min. Jeg tror ikke jeg er alene om å føle at linjeforeningen ble en del av den «sosiale redningen».

Det som skjedde på tirsdag er utrolig tragisk, spesielt for de som ble utsatt for forgiftningen og deres foresatte. Og det er veldig viktig at vi alle lærer av det som har skjedd, blant annet gjennom at sikkerhetsrutinene rundt opptaksprøver bør bedres betraktelig. Noe av det viktigste, tror jeg, er at det skal være lov å si ”nei” om noe føles feil eller usikkert.

Midt opp i denne triste situasjonen synes jeg det er viktig å huske på hvor mye positivt og godt linjeforeningene også fører med seg. Hensikten til linjeforeningene er å skape et godt og trygt sosialt miljø, som er inkluderende og et sted hvor alle kan finne sin plass. Som leder i Smørekoppen selv sa; opptaksprøven er noe man selv velger om man vil være med på, du blir like mye inkludert og godtatt selv om du velger å ikke delta.

Jeg tror at hendelsene denne uken har gitt linjeforeningene en oppvekker. Det skal ikke være slik at de nye studentene skal oppleve frykt eller føle seg tvunget til å gjøre ting de ikke vil. Noen opptaksprøver har tidligere blitt moderert slik at de heller blir en spennende og akkurat passe ubehagelig opplevelse, min egen linjeforenings opptaksprøve inkludert. Nå får vi bare håpe at det går bra med de som ble berørt, og at vi sammen kan finne frem til opptaksprøver som er ufarlige og morsomme.

Jeg vil også si tusen takk til alle frivillige linjeforeningsmedlemmer der ute! Dere gjør en utrolig god jobb, og sørger for at det sosiale miljøet på NTNU kanskje er et av landets beste. La oss ta vare på de gode tradisjonene, samtidig som vi lærer av feil som blir gjort - til glede for oss og kommende studenter.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

May-Britt Moser og Edvard Moser:

Kongen har utnevnt dem til Storkorset

Professor May-Britt Moser og professor Edvard I. Moser utnevnes til Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Bovim til statsråden:

- Dette bygget må inn i revidert statsbudsjett

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, var på krasjkurs i NTNU. Rektor Gunnar Bovim benyttet anledningen til å be om penger til Elgesetergate 10.

Planprogram for campus på høring:

Fortsatt uenige om hvor mye som kan bygges i det grønne

Fortsatt uenighet om hvor mye NTNU kan bygge i parkene rundt universitetet og usikkerhet rundt flere tomter, gjør at NTNUs nye planprogram nå sendes ut på seks ukers offentlig høring.

Ytring:

Universitetene må være sentrale i ny kompetansereform

Jeg tror tiden inne for å diskutere et felles første år for alle studenter, i alle fall at en del av det første året brukes til generisk kunnskap, skriver Anne Husebekk i denne ytringen.