- Linjeforeningen den første sosiale arenaen for nye studenter

"Du blir like mye inkludert og godtatt selv om du velger å ikke delta", skriver aktiv i Bergstuderendes linjeforening i dette innlegget
- Opptaksprøven er noe man selv velger om man vil være med på, du blir like mye inkludert og godtatt selv om du velger å ikke delta, skriver leserbrevforfatteren (arkivfoto).
(Foto: Frida H. Gullestad)

- Opptaksprøven er noe man selv velger om man vil være med på, du blir like mye inkludert og godtatt selv om du velger å ikke delta, skriver leserbrevforfatteren (arkivfoto). Foto: Frida H. Gullestad

Mitt navn er Sigrid Solem Næsheim, og jeg er vise-festsjef og kommende nestleder i Bergstuderendes linjeforening. Jeg vil gjerne komme med noen betraktninger om saken som har preget media og stemningen i studentmiljøet i Trondheim de siste dagene – nemlig den triste hendelsen hvor noen av våre medstudenter ble skadet under en opptaksprøve på Gløshaugen.

Høsten er i gang, og det samme er fadderuker, immatrikuleringsball og opptaksprøver til linjeforeninger. Jeg tror ikke det er noe studiested i landet hvor fenomenet linjeforeninger er så stort som på NTNU på Gløshaugen. Helt fra NTH sine dager har linjeforeningen vært den første sosiale arenaen nye studenter møter på. Jeg husker selv hvor viktig dette var for å bli kjent og få nettverk da jeg flyttet til Trondheim for å studere, helt alene og uten noen bekjente på linjen min. Jeg tror ikke jeg er alene om å føle at linjeforeningen ble en del av den «sosiale redningen».

Det som skjedde på tirsdag er utrolig tragisk, spesielt for de som ble utsatt for forgiftningen og deres foresatte. Og det er veldig viktig at vi alle lærer av det som har skjedd, blant annet gjennom at sikkerhetsrutinene rundt opptaksprøver bør bedres betraktelig. Noe av det viktigste, tror jeg, er at det skal være lov å si ”nei” om noe føles feil eller usikkert.

Midt opp i denne triste situasjonen synes jeg det er viktig å huske på hvor mye positivt og godt linjeforeningene også fører med seg. Hensikten til linjeforeningene er å skape et godt og trygt sosialt miljø, som er inkluderende og et sted hvor alle kan finne sin plass. Som leder i Smørekoppen selv sa; opptaksprøven er noe man selv velger om man vil være med på, du blir like mye inkludert og godtatt selv om du velger å ikke delta.

Jeg tror at hendelsene denne uken har gitt linjeforeningene en oppvekker. Det skal ikke være slik at de nye studentene skal oppleve frykt eller føle seg tvunget til å gjøre ting de ikke vil. Noen opptaksprøver har tidligere blitt moderert slik at de heller blir en spennende og akkurat passe ubehagelig opplevelse, min egen linjeforenings opptaksprøve inkludert. Nå får vi bare håpe at det går bra med de som ble berørt, og at vi sammen kan finne frem til opptaksprøver som er ufarlige og morsomme.

Jeg vil også si tusen takk til alle frivillige linjeforeningsmedlemmer der ute! Dere gjør en utrolig god jobb, og sørger for at det sosiale miljøet på NTNU kanskje er et av landets beste. La oss ta vare på de gode tradisjonene, samtidig som vi lærer av feil som blir gjort - til glede for oss og kommende studenter.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Vil øke semesteravgiften med 140 kroner i året

Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, Sit, vil øke semesteravgiften fra 510 til 580 kroner. Årsaken er økt satsing på blant annet studentfrivillighet.

Høytid for prokrastinering:

Sju råd til studenter som utsetter viktige gjøremål

Det er eksamenstid for hundretusenvis av studenter, og mange kjenner nok et snev av utsettelsesatferd. Når denne blir kronisk heter det prokrastinering, og kan gjøre eksamenlesing og oppgaveskriving unødig vanskelig.

Gjesteskribent Hilde Opoku:

Fra SMART teknologi til smartere medmennesker?

Med årets statsbudsjett innfører Ghana flere skattereformer som har til hensikt å forflytte skattebyrden fra de som har minst, stimulere til forretningsoppstart for unge entreprenører samt andre mekanismer vi er vant med fra den norske velferdsstaten.

Hva er en medforfatter?

Professor i medisinsk statistikk Stian Lydersen (NTNU) vil ikke ta ansvar for de artiklene han er medforfatter på. Det ansvaret er han pålagt i følge Vancouver-retningslinjene.