Ytring:

I Studenttinget går ofte de samme luftslottene igjen

Jeg kommer til å fortsette å prøve å gjøre verden til et bedre sted, men ikke der det bidrar til å gi så mye som en smule med legitimitet til Studenttinget, skriver Arild Julius Østrem i dette innlegget.
Arild Julius Østrem trekker seg i protest fra Studenttinget etter torsdagens møte.
(Foto: Privat)

Arild Julius Østrem trekker seg i protest fra Studenttinget etter torsdagens møte. Foto: Privat

Studenttinget ved NTNU vedtok torsdag at samarbeid med institusjoner i stater som begår alvorlige brudd på folkeretten er uproblematisk hvis en samtidig starter en dialog. Et sånt vedtak kan ikke jeg bidra til å legitimere, og trakk meg fra Studenttinget i protest under samme møte.

I diskusjonene i Studenttinget er det ofte de samme luftslottene som går igjen: At akademisk frihet er løsningen på alle problemer. At alt kan løses ved at man setter seg ned og snakker sammen. At alle egentlig vil det beste for alle andre­­.

Studenttinget har nå vedtatt at de mer eller mindre skal akseptere at stater begår okkupasjoner, folkemord og grove menneskerettighetsbrudd uten at det skal få andre konsekvenser enn at vi skal sette oss ned og snakke med forbryterne. Men det finnes konflikter hvor begge parter ikke ønsker hverandres beste. Konflikter som ikke lar seg løse uten direkte press. Jeg hørte ikke ett ord som innrømmer at dialog-luftslottet ikke er holdbart.

De har skjøvet irrelevante eksempler og analogier foran seg for å slippe å ta en ubehagelig avgjørelse: at noen ganger betyr «Kunnskap for en bedre verden» å ikke gi kunnskap til krigsforbrytere. Når de avstår fra å bruke den eneste makta de har for å gjøre verden til et bedre sted er det uansvarlig. Å spille maktesløse er å spille makta til forbryterne, og det er akkurat det de gjør.

Studenttinget har i denne saken gjort som i nesten alle saker: Å mene mer eller mindre nøyaktig det samme som dagens situasjon, og dermed mene ingenting. Med en sånn politisk sans er det ikke rart at valgdeltagelsen er så miserabel som den er. Hvis Studenttinget vil bli tatt seriøst, må de bruke den makta de har.

Dette er ikke en politisk institusjon som jeg kan legitimere ved å ta del i, og trakk meg fra Studenttinget med umiddelbar virkning. Jeg kommer til å fortsette å prøve å gjøre verden til et bedre sted, men ikke der det bidrar til å gi så mye som en smule med legitimitet til Studenttinget.

Følg UA på  FacebookTwitter  og  Instagram.

Her kan du lese flere ytringer.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Tapte søksmålet mot NTNU

Hilde Skeie saksøkte NTNU etter å ha blitt tvunget ut av lederjobben ved Internasjonal seksjon. NTNU ble frifunnet av Sør-Trøndelag tingrett.

Sprik i sensur og karakterer:

Tøffe krav til opptak kan gi tøffere sensur

Når sensorer ved NTNU Handelshøyskolen setter karakterer på egne studenter synes de å være strengere enn kolleger ved andre læresteder. En forklaring kan være høye opptakskrav.

Én NTNU-forsker blant de fjorten nye i akademi for yngre forskere

Akademiet for yngre forskere har plukket ut 14 nye medlemmer. Guro Busterud fra NTNU er en av dem.

Erfaringer etter en måneds kamp mellom de ulike bærekraftsmålene

NTNU er interessert, her er det forståelse for at Afrika er det neste viktige kontinentet, skriver er vår gjestekommentator, som har permisjon fra varaordførerjobben i Trondheim for å jobbe med bærekraft for regjeringen i Ghana.