Ytring:

Vetenskapens innehåll – vi ser fram mot Foss-effekten

Prorektor for forskning, Bjarne Foss, signerte DORA-erklæringen (The San Fransisco Declariation on Research Assessment) 10. januar 2018. Bengt Molander kommenterer signeringen her.

Innsidan meddelande för ett par dagar sedan att prorektor for forskning, Bjarne Foss, signerat DORA-deklarationen. Min första tanke var att detta är den upp-och-ner-vända världen: att det ska krävas en högtidlig deklaration som säger att vetenskap och forskning primärt handlar om innehåll, och ska värderas därefter. Inte med utgångspunkt i tidskrifters namn, eller färg på omslaget eller annat yttre pynt. Visste vi inte det från början?

Litt missmodigt: om vi nu inte lever efter det, vad i hetaste helvete kan en deklaration göra åt det?

Men jag har tänkt en dag till och ser en ljusning på himlen. Om vi nu ändå i hög grad lever i den upp-och-ner-vända världen, med alla dess (telle)kanter, måste det vara positivt att vända den upp-och-ner. Äntligen kan vi skrota nivådelade tidskrifter, godkända och icke godkända förlag. Och allt annat yttre pynt.

Hädanefter ska bara innehållet i vår forskning och våra diskussioner räknas. Lycka till med det Bjarne! Går det bra går du till den moderna historien med Foss-effekten. Det är positivt menat. Jag gläder mig.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

«Typisk norsk»? Ikke veldig interessant.

«Selv om kulturarven er internasjonal, er det et nasjonalt ansvar å forvalte den», skriver Margrethe C. Stang i denne kommentaren, hvor hun foretar en grenseoppgang mellom historiebegeistring og politisk nasjonalisme.

Øystein R. Skjælaaen tok doktorgrad på pub:

Han leverte i barnehagen og gikk direkte på puben

Øystein Rudningen Skjælaaen tror han har norgesrekord i antall timer tilbrakt på pub under doktorgradsarbeidet. Den ferske sosiologiavhandlingen utforsker fellesskapet som oppstår blant dem som bestiller dagens første halvliter i grålysningen.

Studentleder i Bergen melder seg på lederkampen i NSO

Studentleder i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen, melder seg på i kampen om å få lede Norges studenter. Med det er han den fjerde lederkandidaten.

Unge forskerhelter hedres med ny pris:

Vil bruke pengene på å la andre unge lovende forske

Terje Lohndal, Øivind Wilhelmsen og Kyrre Eeg Emblem trekkes fram som forskerhelter av Forskningsrådet.