Nei, vi vet ikke nok om velferden til studentene

Statssekretær Rebekka Borsch sier til Universitetsavisa 8. februar at Kunnskapsdepartementet allerede har nok informasjon om studenters velferd. NSO mener det er trist at regjeringen ikke lenger vil sikre at vi har oppdatert og sammenliknbar informasjon om hvordan studentene har det.  
At regjeringen nå innfører 11 måneders studiestøtte er bra, men det er ikke et argument for å kutte ut levekårsundersøkelsen, skriver NSO-nestleder Anne Helene Bakke.
(Foto: Skjalg Bøhmer Vold/NSO)

At regjeringen nå innfører 11 måneders studiestøtte er bra, men det er ikke et argument for å kutte ut levekårsundersøkelsen, skriver NSO-nestleder Anne Helene Bakke. Foto: Skjalg Bøhmer Vold/NSO

Levekårsundersøkelsen for studenter har vært omfattende undersøkelser, gjennomført av SSB i 1998, 2005 og 2010. Her kan vi få informasjon om om en rekke tema som er relevante for å vurdere hvordan studentene har det og ikke minst sammenlikne utvikling over tid. Dette vil være relevant uavhengig av hvem som sitter i statsrådsstolen eller hvilke politiske prioriteringer som er gjort. Altså, at regjeringen nå innfører 11 måneders studiestøtte er bra, men det er ikke et argument for å kutte ut levekårsundersøkelsen. Om ikke annet burde også regjeringen være interessert i å undersøke hvorvidt tiltak de bevilger penger til faktisk har en effekt.

LES OGSÅ: Vi vet nok om studenters velferd

LES OGSÅ: AP vil ha undersøkelse av studenters levekår

Det finnes også andre undersøkelser om studenter og deres livssituasjon, men ingen så omfattende. Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) dekker mye om studenters psykiske helse. Studiebarometeret dekker undervisningen. Men levekårsundersøkelsen komplementerer disse. Levekårsundersøkelsen tar blant annet for seg den økonomiske situasjonen, og faktorer som bolig, arbeid, familie, økonomiske bidrag, gjeld- og forbruksvaner. Undersøkelsen har sett på studieplaner og progresjon, yrkesdeltakelse og fritid.

Å se alt dette sammenheng vil gi oss mer kunnskap om studenters livssituasjon, ikke minst over tid. At vi har én undersøkelse som jevnlig utføres av Kunnskapsdepartementet gir oss anledning til å følge utviklinger og effekten av ulike tiltak og endringer i sektoren. Dette er en mulighet vi nå ikke lenger vil kunne ha dersom ikke statsråd Nybø snur og følger opp lovnaden i statsbudsjettet for 2016

«For å få oppdatert informasjon om levekåra til studentane tek departementet sikte på å få gjennomført ei ny levekårsundersøking»

Undersøkelsen skulle blitt gjennomført i 2016. Den er nå langt på overtid.

Relaterte artikler

Levekårsundersøkelse:

Rebekka Borsch: - Vi vet allerede mye om studenters velferd

Arbeiderpartiet kritiserer regjeringen for ikke å ville lage ny levekårsundersøkelse for studenter. Her svarer KDs statssekretær på kritikken.

AP ønsker undersøkelse av studentenes levekår

AP kritiserer regjeringen for at den ikke vil gjennomføre en ny leverkårsundersøkelse for studentene.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

«Typisk norsk»? Ikke veldig interessant.

«Selv om kulturarven er internasjonal, er det et nasjonalt ansvar å forvalte den», skriver Margrethe C. Stang i denne kommentaren, hvor hun foretar en grenseoppgang mellom historiebegeistring og politisk nasjonalisme.

Øystein R. Skjælaaen tok doktorgrad på pub:

Han leverte i barnehagen og gikk direkte på puben

Øystein Rudningen Skjælaaen tror han har norgesrekord i antall timer tilbrakt på pub under doktorgradsarbeidet. Den ferske sosiologiavhandlingen utforsker fellesskapet som oppstår blant dem som bestiller dagens første halvliter i grålysningen.

Studentleder i Bergen melder seg på lederkampen i NSO

Studentleder i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen, melder seg på i kampen om å få lede Norges studenter. Med det er han den fjerde lederkandidaten.

Unge forskerhelter hedres med ny pris:

Vil bruke pengene på å la andre unge lovende forske

Terje Lohndal, Øivind Wilhelmsen og Kyrre Eeg Emblem trekkes fram som forskerhelter av Forskningsrådet.