Ytring:

Nå skal alle studenter få ombud

Utdannings- og forskningskomiteen er enige om at alle studenter nå skal få tilgang på et studentombud, skriver Marianne Synnes (H) i Utdanningskomiteen.

De aller fleste studenter har heldigvis en positiv opplevelse av studietiden. Det betyr at miljøet ved norske universiteter og høyskoler i dag i all hovedsak er godt. Samtidig kan vi ikke stikke under en stol at det finnes sterke hierarkiske strukturer og asymmetriske relasjoner mellom studenter og ansatte.

Ombudene som regjeringen nå skal innføre ved alle studiesteder skal fungere som uavhengige bistandspersoner som skal veilede, gi råd og være en ressurs for studentene i deres studiesituasjon.

Ti utdanningsinstitusjoner i Norge har i dag studentombud; alle universitetene og de største høgskolene.

Studentombudene gjør en viktig jobb for å sikre studentenes rettigheter. Det er viktig at studentombudene har god juridisk kompetanse og opptrer som uavhengige aktører, slik at studentenes rettigheter følges opp på en god måte.

Siste tids avdekking av uønskede hendelser i forbindelse med #metoo-kampanjen, også i akademia, har synliggjort behovet for et sterkere vern av studenter. Jeg mener et studentombud kan bidra til å ivareta studentenes rettigheter, og gjøre det lettere å melde fra om kritikkverdige forhold som for eksempel seksuell trakassering eller urettferdig behandling.

Det er likevel viktig at institusjonene selv avgjør organiseringen av studentombudene, slik at disse organiseres på en måte som passer best for den enkelte institusjon. For oss er det viktigste at vi gir alle studenter lik tilgang på et uavhengig ombud. Det gjør vi nå, og ser frem til å gå i dialog med studentene og institusjonene på hvordan vi på best mulig måte løser dette.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

«Typisk norsk»? Ikke veldig interessant.

«Selv om kulturarven er internasjonal, er det et nasjonalt ansvar å forvalte den», skriver Margrethe C. Stang i denne kommentaren, hvor hun foretar en grenseoppgang mellom historiebegeistring og politisk nasjonalisme.

Øystein R. Skjælaaen tok doktorgrad på pub:

Han leverte i barnehagen og gikk direkte på puben

Øystein Rudningen Skjælaaen tror han har norgesrekord i antall timer tilbrakt på pub under doktorgradsarbeidet. Den ferske sosiologiavhandlingen utforsker fellesskapet som oppstår blant dem som bestiller dagens første halvliter i grålysningen.

Studentleder i Bergen melder seg på lederkampen i NSO

Studentleder i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen, melder seg på i kampen om å få lede Norges studenter. Med det er han den fjerde lederkandidaten.

Unge forskerhelter hedres med ny pris:

Vil bruke pengene på å la andre unge lovende forske

Terje Lohndal, Øivind Wilhelmsen og Kyrre Eeg Emblem trekkes fram som forskerhelter av Forskningsrådet.