Ytring:

Bli med på et paradigmeskifte i menneskets plass i verden

- Det kan komme et nytt paradigmeskifte i menneskets evolusjon, skriver geologiprofessor Allan Krill i dette innlegget.
(Foto: Ill: Allan Krill.)

Foto: Ill: Allan Krill.

Geologi opplevde et paradigmeskifte i 1967. Det heter “platetektonikk”. Vitenskapsfolk godtok plutselig at kontinenter beveger seg horisontalt over jordklodens overflate, i motsetning til å ha blitt dannet der de befinner seg i dag. Hypotesen “kontinentaldrift” hadde eksistert i ca. 40 år, men ble fornektet og holdt skjult, før den ble akseptert.

Da dette paradigmeskiftet endelig ble anerkjent, utløste det enorm vitenskapelig fremgang og utallige publikasjoner i årene som fulgte. Det var en fordel å være tidlig ute. Derfor tipser jeg UA- lesere om at det kan komme et tilsvarende paradigmeskifte i menneskets evolusjon. Det vil ta noen år å slå an. I mellomtid, kan du kanskje ha faglige fordeler av å bli informert og ha et åpent syn på dette.

Dette alternative paradigmet innebærer at mennesket (Homo sapiens) stammer direkte fra sjimpansen (Pan troglodytes) uten dannelse av fossiler. Et tilsvarende eksempel er den moderne dachshunden, som stammer direkte fra ulven, uten dannelse av fossiler. For hunderaser var det mennesker som sørget for streng seleksjon. For menneskets evolusjon var det naturlig seleksjon i forbindelse med sanking av mat kun fra havet, antagelig ved Bioko, Afrika.

Det er feiltolkning av fossilfragmenter som har ført til den misforståelsen at mennesker stammer fra Australopithecus og Homo erectus. Les om dette, og min versjon av den uortodokse “vannapeteorien” i Gemini.

Naturligvis har vannapeteorien blitt ignorert av paleoantropologer, de som har bygget sine karrierer på tolkning av fossiler. Teorien ødelegger for disse museumsvokterne. Det er interessant at det var i stor grad fossilforskere (paleontologer) som holdt tilbake teorien om kontinentaldrift. Du kan lese om nettopp denne historien i min bok “Not getting the drift”, med gratis pdf på krilldrift.com.

Nå er det på tide å komme videre med vannapeteorien. Vi må diskutere og teste den, og bruke innsikten den gir oss om mennesker — hvor vi kom fra og hvorfor vi er slik som vi er.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

11 grunner til å elske studentene sine

Denne ukas gjestekommentator lurte på om hun skulle skrive en misantropisk kommentar om alt som er feil med dagens studenter. I stedet kom hun på hvorfor hun er så glad i dem.

Venstre vannet ut nikab-forbud

Venstre har endret regjeringens forslag til forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i utdanningsinstitusjoner til kun å gjelde mens undervisning pågår. 

Et grønt konsept kan gi Campus mening

For at valg av løsning for et fremtidig NTNU campus skal gå fra å være en hodepine til en vinn-vinn situasjon for universitetet, byen, folk og fremtiden bør velges et konsept som samler, skriver Bjørn Røe.

Ytring:

Berre eit straumbrot

Gravemaskin kutter elektrisiteten. Kven kan hjelpe? Sei det. Les hjartesukket etter siste straumbrot.