Ytring:

- Tord Lien har ikke fulgt med i timen

Hvem er det som egentlig har mistet av synet hva det betyr at NTNU campusutvikling er viktig for nasjonen?
- Det ikke er de lokale politikerne som er «navlebeskuende», det er faktisk NTNU selv, skriver Silje Fremo i dette innlegget. Bildet er fra en punktmarkering i parken i fjor høst.
(Foto: Tore Oksholen)

- Det ikke er de lokale politikerne som er «navlebeskuende», det er faktisk NTNU selv, skriver Silje Fremo i dette innlegget. Bildet er fra en punktmarkering i parken i fjor høst. Foto: Tore Oksholen

Det er ikke kommunen som begrenser utbyggingsareal på Elgeseter, det er NTNU selv. I sin Fysiske plan har de vist tomteareal på Elgeseter med plass til over 250 000 kvm universitetsbygg. Det er mer enn dobbelt av hva de trenger. Ca. 40 000 kvm av dette er foreslått i Høyskoleparken, det grønne arealet som virkelig definerer ntnu på Gløshaugen, og som gir universitetet i Trondheim sin identitet. To av de mest sentrale utbyggingsklare tomtene som ikke er parkareal kan romme over 60 000 kvm universitetsbygg, altså to tredjedeler av de 92 000 kvadratmeterne ntnu trenger. Tomtene ligger ca. 250 meter lenger unna Gløshaugen enn parken, så hvem er det som egentlig står og kikker i fjæresteinene?

Lien kaller anerkjente og essensielle urbane kvaliteter for «ditt og datt». Det sier noe om hans kunnskapsløshet og en fullstendig manglende bevissthet om og respekt for hva som gir oss de byrommene alle ønsker seg. Byrom som vi ellers oppsøker når vi reiser ut av landet, byrom som enhver by og hvert tettsted strever med å lage.

Det er ingen i Trondheim kommunes administrasjon eller blant politikerne som er uenig med NHO i at NTNU er viktig for byen og nasjonen. Og akkurat derfor er det særdeles viktig at ny campus bygger kvaliteter for seg selv, for byen og for nasjonen, som et forbilledlig universitet. Å bygge «feil» er uopprettelig, og vil gå ut over både renommé og attraktivitet. Det å bruke indrefileten av bydelen Elgeseter, Høyskoleparken, til byggetomt er verken framtidsretta, arealeffektivt eller forbilledlig. Det er rett og slett feil konsept!

Lien sier vi skal jobbe annerledes og mer effektivt i årene framover. Da har han ikke fulgt med i timen når han samtidig sier det er greit å bygge ned parkarealer. All forskning på effektivitet og nyskapning viser at den menneskelige hjerne jobber bedre med lys og luft rundt seg, og med mulighet for korte avbrekk og beinstrekk i frisk luft. Det er derfor det alltid er studenter og universitetsansatte i parken, i en pause, mellom møter, før kveldsøkta starter eller på veg til eller fra jobb. Det er mennesker som har bygget landet til nå, og det er mennesker som skal bygge landet videre. Da må vi ikke bygge kunnskapsarbeidsplasser og omgivelser som om vi er maskiner!

Dersom Lien hadde satt seg grundig inn i campusarbeidet ville han sett at det ikke er de lokale politikerne som er «navlebeskuende», det er faktisk NTNU selv. De har ikke evnet å lytte til råd fra fagmiljø, politikere eller omgivelsene, de har kjørt bulldoser med skylapper på i to år. Kunnskap og forskning fra egen stab med professorer i alle fag er knapt nok brukt. Fagstaben er snarere kneblet, kanskje med unntak av økonomene.

Så Lien, før du uttaler deg så freidig, les deg opp på saken. Sett deg inn i hva lokalpolitikerne og byens befolkning er opptatt av. Det er ikke busser og busker, det er å gjøre Trondheim til en god by å bo i, og en god by å være student i. Dernest å få bygget et framtidsretta universitet, på byens premisser.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

11 grunner til å elske studentene sine

Denne ukas gjestekommentator lurte på om hun skulle skrive en misantropisk kommentar om alt som er feil med dagens studenter. I stedet kom hun på hvorfor hun er så glad i dem.

Venstre vannet ut nikab-forbud

Venstre har endret regjeringens forslag til forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i utdanningsinstitusjoner til kun å gjelde mens undervisning pågår. 

Et grønt konsept kan gi Campus mening

For at valg av løsning for et fremtidig NTNU campus skal gå fra å være en hodepine til en vinn-vinn situasjon for universitetet, byen, folk og fremtiden bør velges et konsept som samler, skriver Bjørn Røe.

Ytring:

Berre eit straumbrot

Gravemaskin kutter elektrisiteten. Kven kan hjelpe? Sei det. Les hjartesukket etter siste straumbrot.