Ytring:

Så du tror du kan lede NSO?

Kampen om ledervervet i Norsk Studentorganisasjon er godt igang. Den som vinner har en stor jobb foran seg.
Klarer ikke studentpolitikerne å få studenten til å bry seg har de heller ikke grunnlag for å si at de kjemper deres sak, mener Varg Lukas Folkman.
(Foto: Gry Dahl)

Klarer ikke studentpolitikerne å få studenten til å bry seg har de heller ikke grunnlag for å si at de kjemper deres sak, mener Varg Lukas Folkman. Foto: Gry Dahl

Spør du en tilfeldig student på en av Oslo, Bergen, Tromsø eller Trondheims utdanningsinstitusjoner er sjansen stor for at de ikke vet hva NSO er, og de vil bli overrasket når du forklarer dem at organisasjonen finansieres av nettopp deres semesteravgift. Du som leser dette er sikkert ikke klar over at det snart skal velges ny leder i organisasjonen.

Den som vinner går en enorm oppgave i møte: nemlig å sikre NSOs legitimitet i studentmiljøet. For uten studentenes støtte er NSO ingenting.

Oppgavens omfang blir klart når man ser til de som i teorien skal sikre NSO legitimitet, nemlig de lokale studentparlamentene, -tingene og -organisasjonene. Representanter fra disse, meg inkludert, sukker oppgitt når kun 8 av 50 på UiB vet hva NSO er, men studentparlamentsvalget på UiB har jevnt over en valgdeltagelse på 20-25 prosent - og vi er best i klassen (!).

Ikke vet studentene hvem NSO er, ei heller bryr de seg om sine lokale representanter. Det er ikke rart at det i studentmediene fra tid til annen hevdes at studentdemokratiet har spilt fallitt - det er ikke pessimisme, det er en realitetsbetraktning.

Fra dette kan man utlede at NSOs største forhandlingskort, nemlig at de representerer over 200.000 studenter, i beste fall er en papirtiger, og i verste fall en luftspeiling. Alle kan hevde å representere en gruppe, men dette er tomme ord om ingen av de man hevder å representere mobiliserer når man trenger det.

Men studentpolitikk er så kjedelig, er det lett å innvende. Hvordan skal noen skarve studenter klare å engasjere medstudenter som åpenbart ikke bryr seg?

Studentpolitikk vil nok aldri bli kult, men NSO må klare å formulere i klartekst akkurat hvordan politikken deres vil påvirke studentenes hverdag, og hvorfor de burde bry seg. Jeg er ikke i tvil om at den jevne student vil engasjeres av krav om studiestøtte på 140.000 i året, men jeg er like sikker på at hen ikke vil engasjeres av byråkratisk oppgulp som «studentkravet» og «støtte på 1,5G».

Ingen hevder det vil bli lett, men de som ønsker å lede studentene må også klare å engasjere dem. Man kan ikke som folkevalgt (student)politiker med den ene hånden ta lønningen og godene som følger ved å velges til tillitsvalgt, og med den andre slå bort den manglende oppslutningen som uløselig, eller en omstendighet utenfor egen kontroll. 

Klarer ikke studentpolitikerne å få studenten til å bry seg har de heller ikke grunnlag for å si at de kjemper deres sak, og heller ikke grunnlag for å opprettholde sin egen stilling.

Denne ytringen sto først på trykk i Universitas.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Les flere ytringer her.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjestekommentaren:

11 grunner til å elske studentene sine

Denne ukas gjestekommentator lurte på om hun skulle skrive en misantropisk kommentar om alt som er feil med dagens studenter. I stedet kom hun på hvorfor hun er så glad i dem.

Venstre vannet ut nikab-forbud

Venstre har endret regjeringens forslag til forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i utdanningsinstitusjoner til kun å gjelde mens undervisning pågår. 

Et grønt konsept kan gi Campus mening

For at valg av løsning for et fremtidig NTNU campus skal gå fra å være en hodepine til en vinn-vinn situasjon for universitetet, byen, folk og fremtiden bør velges et konsept som samler, skriver Bjørn Røe.

Ytring:

Berre eit straumbrot

Gravemaskin kutter elektrisiteten. Kven kan hjelpe? Sei det. Les hjartesukket etter siste straumbrot.