Nybø mener universitetene mangler insentiver til EVU

Arendal: Schibsted-direktøren mener universitetssystemet er for stivt når det gjelder etter- og videreutdanning. - Vi kan ikke ha det sånn at folk kan kjøpe seg en grad, svarer statsråd Iselin Nybø.
Statsråd Iselin Nybø mener universitetene mangler insentiver til å drive etter- og videreutdanning all den tid de har flere søkere enn studieplasser. 

Statsråd Iselin Nybø mener universitetene mangler insentiver til å drive etter- og videreutdanning all den tid de har flere søkere enn studieplasser. 

Etter- og videreutdanning, livslang læring, kompetansepåfyll med og uten studiepoeng. Kjært barn har mange navn, og hvordan en skal få barnet til å bli voksent på en god måte ble det store temaet under den store debatten om høyere utdanning under Arendalsuka.

- Vi har et behov for etterutdanning, men systemet er for rigid. Dere får betalt for studenter som avlegger grader, men vi er ikke interessert i grader. Vi ønsker mindre program, og vi er villige til å betale for det, sa Schibsted-direktør Kristin Skogen Lund under paneldiskusjonen.

Arendalsuka. Kristin Skogen Lund. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Arendalsuka. Kristin Skogen Lund.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

 

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: NSO advarer mot å finansiere livslang læring fra potten til universiteter og høyskoler
LES OGSÅ: - Vi trenger klippekort på høyere utdanning

Universitetene mangler insentiver

Lund viste til at de bruker store summer på å få inn hjelp fra utlandet til å heve kompetansen, penger som heller kunne gått til den norske UH-sektoren.

Og som Civita-leder Kristin Clemet påpekte: Tar ikke universitetene den rollen, kommer noen andre til å gjøre det.

- Problemet her er at universitetene ikke har insentiver til å gjøre dette. De har flere søkere enn de har studieplasser, så de trenger ikke å nå ut til nye grupper, sa statsråd Iselin Nybø før hun trakk frem et annet problem med etter- og videreutdanning: Gratisprinsippet.

- Vi kan ikke ha det sånn at noen kan kjøpe seg en grad ett fag av gangen. Derfor må vi ordne et system som differensierer, sa hun.

Kristin Clemet underestreket at dersom universitetene ikke tar ansvar for etter- og videreutdanningen så er det noen andre som vil gjøre det - og få pengene som følger med. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Kristin Clemet underestreket at dersom universitetene ikke tar ansvar for etter- og videreutdanningen så er det noen andre som vil gjøre det - og få pengene som følger med.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

 

Studiepoeng til besvær

Et av forslagene for å komme seg rundt den utfordringen er et system hvor etterutdanningen ikke gir studiepoeng, og dermed heller ikke kan brukes til å bygge en grad.

Motargumentet mot en slik ordning er at det vil være vanskeligere å sammenligne grader, utdanninger og kompetanse uten den klassiske målestokken studiepoeng. Noe som blant annet kan bli vanskelig når en søker jobber.

- Mine ansatte har ikke bruk for studiepoeng. For dem handler det om hva de kan, og det vet de godt, sa Lund.

Arendalsuka 2019
 
    
      (Foto: Espen H Bjørgan)

  Foto: Espen H Bjørgan

 • Arendalsuka ble første gang arrangert i 2012. Primus motor i arrangementet har vært tidligere fylkesmann og SV-politiker Øystein Djupedal.
 • Siden den gang har oppslutningen økt jevnt og trutt. Ifølge arrangørene samler årets rundt 1200 arrangement over 1500 aktører. Organisasjoner tilknyttet Akademia utgjør en voksende del.
 • I år er første gang Rådet for Arendalsuka belsuttet å utestenge en organisasjon på prinsipielt grunnlag. SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) og FMI (Folkebevegelsen mot innvandring) ble ekskludert ut fra prinsippet om at «organisasjoner som sprer hatefulle ytringer og har en aggressiv oppførsel, kan ha en ekskluderende og lammende effekt på andres deltakelse og engasjement.»
 • NTNU deltok for første gang i 2015, med rektor Gunnar Bovim i spissen. Det var også første året norske universitetsledere var synlig til stede.
 • Det er en topptung NTNU-delegasjon som stiller i Arendal denne uka. Hele rektoratet deltar.. Rundt 25 personer deltar, i hovedsak ledere, forskningsledere og kommunikasjonsfolk.
 • Ifølge kommunikasjonsavdelingen regner NTNU med å bruke om lag 300 000 kroner på sin tilstedeværelse under årets arrangement. Fokus vil være å fremme NTNUs satsingsområder helse, havrom, vindkraft og nasjonal digital strategi.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fem studentledere:

Statsbygg bør ikke få overta byggene

Skal vi bedrive fremragende forskning, utdanning og innovasjon så er det en dårlig ide å ta fra oss råderetten over egne bygg, skriver fem studentledere.

Ytring:

Vi må sikre forskning som fellesgode

Jeg mener det er viktig å løfte blikket og diskutere åpen publisering som del av et større hele: Åpen forskning handler om å utnytte teknologi og forvalte resultater og data til fellesskapets beste, skriver administrerende direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.

To forskere siktet av PST og suspendert fra NTNU

To fast vitenskapelig ansatte ved NTNU etterforskes for blant annet om de kan ha gitt Iran informasjon som bidrar til framstilling av masseødeleggelsesvåpen. De to er suspendert og risikerer avskjedigelse fra NTNU.

Studentsamskipnadene vil bygge 2.475 studentboliger

Studentsamskipnadene landet rundt har søkt om støtte til å bygge 2.475 studentboliger, opplyser Kunnskapsdepartementet.