Mathilde er første kvinne som mottar prestisjefylt pris

Det er første gang en kvinne blir kåret til årets beste sivilingeniørstudent siden prisen ble opprettet i 2007. Mathilde Bergerskogen får prisen for 2020, et par måneder etter den ble delt ut for 2021.

Bilde av Mathilde Begerskogen sammen med Instituttleder ved Institutt for elektrisk energi, Anngjerd Pleym.
Vinner av Winnie og Ragnar Mathisens Høgskolefond 2020: En fornøyd vinner til høyre i bilde, Mathilde Begerskogen sammen med instituttleder ved Institutt for elektrisk energi, Anngjerd Pleym.
Publisert Sist oppdatert

- Jeg har studert og jobber i et mannsdominert fagfelt, men tenker heldigvis lite over kjønn. Samtidig ser jeg at det er symbolsk viktig at prisen nå går til en kvinne. Det finnes flinke folk av alle kjønn der ute, så det skulle bare mangle at vi ser større kjønnsmangfold blant prisvinnerne, sier prisvinner Mathilde Bergerskogen.

Her kan du lese om prisvinneren i 2021

Stadig flere kvinner studerer elkraft

Under utdelingen var instituttleder ved Institutt for elektrisk energi, Anngjerd Pleym til stede. Hun var fornøyd med at prisen for første gang gikk til en kvinne.

- Jeg er den første kvinnelige instituttlederen ved instituttet Mathilde har gått på, og de siste årene har stadig flere kvinner valgt å studerer elkraft, så det blir bedre, sier hun.

Ida Munkeby og Mathilde Bergerskogen.
Ida Munkeby delte ut prisen til Mathilde Bergerskogen. Hun mottok 52 000 og et verk av kunstneren Sverre Bjertnæs.

Mathilde er vinner av stipendet som deles ut av Winnie og Ragnar Mathisens Høgskolefond for 2020. Prisen deles hvert år ut til den beste avgangseleven ved sivilingeniør eller sivilarkitektstudiet ved NTNU. På grunn av et etterslep etter pandemien ble prisen for 2020 delt ut nå. Mathilde mottok et verk av den kjente kunstneren Sverre Bjertnæs, og 52 000 kroner fra Winnie og Ragnar Mathisens Høgskolefond.

Strevde med å finne balansen

Suksess kommer ikke av seg selv. De første to årene årene på studiet jobbet hun beinhard og tilbragte utallige timer på lesesalen, i overkant mye tid, ifølge henne selv. Det tredje året reiste hun på utveksling, og året hjalp henne med å finne en balanse mellom studiet og et sosialt liv, noe hun hadde slitt med å kombinere før.

- Jeg er ikke superintelligent, men intelligent, og det holder. Mine styrker er at jeg er sterk teoretisk og god på å lære meg ting, sier Mathilde Bergerskogen.

Det hjelper også godt på at hun elsker matte og fysikk.

I 2020 gikk Mathilde ut av sivilingeniørstudiet i energi og miljø med én B og resten A-er. Hun leverte masteroppgaven sin under pandemien, og begynte å jobbe samme år.

- Det var mer krevende å starte i ny jobb på hjemmekontor enn det var å skrive masteroppgave hjemmefra, sier hun.

Hun synes det er utrolig stas å motta prisen, men var skeptisk da NTNU ringte henne for å si at hun hadde vunnet.

Trodde hun var tatt for juks

- Nummeret var ukjent, og jeg vurderte lenge om jeg skulle ta telefonen. Da vedkommende sa hun ringte fra HR- avdelingen var min første tanke at jeg var tatt for juks eller lignende, ikke at jeg hadde vunnet en pris, sier Mathilde og ler.

Mathilde er ikke en person som tar valg uten å ha lest seg grundig opp. Da hun skulle velge linje innenfor sivilingeniørstudiet leste hun fagplanene til de ulike siving-linjene og gikk gjennom emnebeskrivelsen for flere av fagene.

- Valget stod mellom industriell kjemi og bioteknologi eller energi og miljø, og valget falt på sistnevnte, sier hun.

Mathilde studerer maleriet hun nettopp har vunnet
Bildet skal opp på veggen i den nye leiligheten i Oslo som Mathilde snart flytter inn i .

Det var ikke en selvfølge at hun skulle studere i nettopp Trondheim, men hun har en bror som har studert i byen og som skrøt av studentbyen.

I forbindelse med prisutdelingen tok hun tog til Trondheim. Da toget nærmet seg Trondheim kjente hun på savnet etter byen, og minnene strømmet på. Her har hun utviklet sterke vennskapsbånd i løpet av de fem årene i byen.

- Jeg trivdes så godt her i byen. Miljøet og atmosfæren var så god, og det kjentes ut som jeg hadde en svær familie rundt meg da jeg studerte, sier hun.

Funnet drømmejobben

Etter å ha fullført sivilingeniørstudiet flyttet hun til Oslo og fikk jobb i selskapet ABB. Der jobber hun med å utvikle elektriske fremdriftssystemer for skip. Hun jobber i grensesnittet mellom produktutvikling og salg, og kommer med tekniske innspill til salgsavdelingen.

- Dette er en perfekt rolle for meg, der jeg kombinerer tekniske komponenter med kommersiell virksomhet, og jeg får mulighet til å være sosial, sier hun.

Mathilde har en global rolle og reiser mye til utlandet for å delta på messer og kundebesøk. Hun elsker å treffe mennesker fra andre kulturer.

Ble rådet til å ta en PhD

Styreleder for Fellesstyret for NTNUs stiftelser, Ida Munkeby, var også til stede under utdelingen. Pleym og Munkeby rådet begge Mathilde til å ta en PhD ved et senere tidspunkt.

- Veilederen min tilbydde meg en stipendiatstilling, men akkurat der og da kjente jeg med ferdig med studiet og akademia, men det er ikke umulig at jeg går i gang med en nærings-PhD etter hvert, sier hun med et smil.