UA 25 år:

Hemmelige oppgaver ble låst ned i hvelv på campus

I 1991 ble hemmelige diplomoppgaver låst ned i bankhvelvet på NTH.
Original bildetekst: Hemmelighetsstemplet kunnskap innlåst i pengeskapet. Studiedirektør Odd Lauritzen ved NTH mener det er nødvendig for høgskolen å ha et nært og intimt forhold til industrien for å sikre prosjektfinansiering og høy kvalitet på studiene. 
        
            (Foto: Thor Nielsen, UA arkiv)

Original bildetekst: Hemmelighetsstemplet kunnskap innlåst i pengeskapet. Studiedirektør Odd Lauritzen ved NTH mener det er nødvendig for høgskolen å ha et nært og intimt forhold til industrien for å sikre prosjektfinansiering og høy kvalitet på studiene.  Foto: Thor Nielsen, UA arkiv

"I pengeskapet til Fokus Bank på Gløshaugen ligger det nå diplomoppgaver fra Norges tekniske høgskole. I tillegg har enkelte avdelinger og institutter stuet doktor ingeniøravhandlinger i safen. Oppgavene og avhandlingene. som er NTHs eiendom, er stemplet hemmelige etter ønske fra industrien."

Slik startet artikkelen i tredje utgave av Universitetsavisas første årgang i 1991. Under et bilde av daværende studiedirektør Odd Lauritzen sto det å lese at "det er nødvendig for høgskolen å ha et nært og intimt forhold til industrien for å sikre prosjektfinansiering og høy kvalitet på studiene."

14 diplomoppgaver lå bak lås og slå i bankens pengeskap på Gløshaugen. Hvilke industrihemmeligheter de skjulte er uvisst, men hensikten var altså at innholdet i enkelte oppgaver finansiert eller laget i samarbeid med bedrifter ikke skulle avsløres.

"Etter avtale med studiedirektøren kan industrien gis anledning å båndlegge diplomoppgaver i inntil fem år. Men det er ikke tillatt å hemmeligstemple dr. ingeniør-avhandlinger", kunne Lauritzen fortelle.

"Båndlegging er ikke noe vi gjør for moro skyld, og vi vil helst ikke ha så mange som 14 oppgaver i pengeskapet. Ideelt sett burde selvsagt alle oppgavebesvarelser og avhandlinger fra høgskoler og universitet være åpne. En slik politikk er mer i tråd med universitetsidealene, og det er jo tross alt offentligheten som betaler det meste av driftsutgiftene til utdanningsinstitusjonene. Ved resten av Universitetet i Trondheim er hovedfagsoppgavene så vidt jeg vet åpne, og tilhører i tillegg studentene. Men samtidig er høgskoler som NTH helt avhengige av et nært og intimt forhold til industrien. Det har med kvaliteten og aktualiteten på utdanningstilbudet vårt å gjøre, og med industriens vilje til å delta i finansieringa av studiene. Siden diplomoppgavene ikke blir forsvart offentlig i noen disputas, og siden de er høgskolens eiendom, finner vi det derfor litt mindre kontroversielt å hemmeligstemple noen av dem", mente Lauritzen.

LES HELE AVISA HER: UA nr. 3, 1991
LES OGSÅ: UA nr. 2, 1991
LES OGSÅ: Ville IQ-teste politikere - det vakte enorm oppsikt
LES OGSÅ: Slik var den aller første utgaven av UA
LES OGSÅ: Var CIA på sporet av ham?UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Det er 70 år siden Sintef ble etablert i Trondheim

Forskningsinstituttet ble etablert for å utføre oppdragsforskning og har siden starten hatt et tett samarbeid med NTH, og etter hvert NTNU.

Gjesteskribenten:

Feilslått politikk for god lærerutdanning

Grunnskolelærerutdanningen er under press som følge av nye krav fra politikerne. Regjeringens politikk er en trussel mot kvalitet i lærerutdanning.

- Asheim hopper på et tog i fart

Henrik Asheim blir tatt vel imot i UH-sektoren etter utnevnelsen som ny minister for forskning og høyere utdanning.

Da Iselin Nybøs etterfølger sang ut

Henrik Asheim overtar Iselin Nybøs statsrådpost. For tre år siden vikarierte Asheim som kunnskapsminister. Da sang han ut mot en NTNU-forsker.