«Kråkeslottet» - nå kun egnet for kråker

Den en gang så stilfulle Thingvalla har forfalt gjennom tiår. Førsteetasje består av en myr av gjørme og hele huset er svært preget av manglende vedlikehold.
Et tjukt lag med gjørme dekker gulvet i første etasje og veggene er sterkt skadet av fukt.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Et tjukt lag med gjørme dekker gulvet i første etasje og veggene er sterkt skadet av fukt.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

En form for gjørme utgjør et ufyselig vegg-til-vegg-teppe i omtrent halvparten av første etasje.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

En form for gjørme utgjør et ufyselig vegg-til-vegg-teppe i omtrent halvparten av første etasje.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Selv om «Kråkeslottet» viser tegn til forfall på utsiden, er det lite som tyder på hvor ille det faktisk er på innsiden.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Selv om «Kråkeslottet» viser tegn til forfall på utsiden, er det lite som tyder på hvor ille det faktisk er på innsiden.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Det er vanskelig å se for seg at noen har sovet, levd og fylt Thingvalla med liv når man ser de omfattende skadene.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Det er vanskelig å se for seg at noen har sovet, levd og fylt Thingvalla med liv når man ser de omfattende skadene.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

«Inngang på eget ansvar». Hull og sviktende gulv gjør at man balanserer som på syltynn is når man tar seg gjennom labyrinten av rom.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

«Inngang på eget ansvar». Hull og sviktende gulv gjør at man balanserer som på syltynn is når man tar seg gjennom labyrinten av rom.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Ikke et eneste ett av rommene i huset er i beboelig stand.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Ikke et eneste ett av rommene i huset er i beboelig stand.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Skjevt gulv er en av uttallige utfordringer i restaureringsarbeidet.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Skjevt gulv er en av uttallige utfordringer i restaureringsarbeidet.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

En rekke representanter fra forskjellige entreprenører undersøkte huset tirsdag. Her forbereder de seg på å gå inn.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

En rekke representanter fra forskjellige entreprenører undersøkte huset tirsdag. Her forbereder de seg på å gå inn.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

En beskjed skrevet med penn på veggen vitner om at det for bare noen få år siden bodde folk i huset.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

En beskjed skrevet med penn på veggen vitner om at det for bare noen få år siden bodde folk i huset.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Selv om tilstanden fremstår bedre jo lengre opp man kommer i huset, må det omfattende arbeid til for å sette det i stand.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Selv om tilstanden fremstår bedre jo lengre opp man kommer i huset, må det omfattende arbeid til for å sette det i stand.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

En bratt trapp fører deg opp fra én inngangen i Høyskolebakken og opp i andre etasje.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

En bratt trapp fører deg opp fra én inngangen i Høyskolebakken og opp i andre etasje.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Entreprenører fra en rekke forskjellige firma inspiserte Thingvalla tirsdag.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Entreprenører fra en rekke forskjellige firma inspiserte Thingvalla tirsdag.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Dette er et av de tørrete rommene i første etasje, men det meste her inne har likevel sett bedre dager.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Dette er et av de tørrete rommene i første etasje, men det meste her inne har likevel sett bedre dager.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Eksistensielle spørsmål stilles på en skapdør i tredje etasje. Om det finnes et paradis, er det definitvt ikke i Thingvalla anno 2014.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Eksistensielle spørsmål stilles på en skapdør i tredje etasje. Om det finnes et paradis, er det definitvt ikke i Thingvalla anno 2014.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Gamle aviser har tjent sin oppgave som isolasjon før de etter hvert har løsnet og falt ned på gulvet.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Gamle aviser har tjent sin oppgave som isolasjon før de etter hvert har løsnet og falt ned på gulvet.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Den som skal pusse av malingen i taket i tredje etasje har fått god hjelp - trolig fra fukt.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Den som skal pusse av malingen i taket i tredje etasje har fått god hjelp - trolig fra fukt.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Selv om huset er i forferdelig tilstand, er i det minste beliggenheten og utsikten formidabel.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Selv om huset er i forferdelig tilstand, er i det minste beliggenheten og utsikten formidabel.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Brennmerker på gulvet i tredje etasje tyder på at noen har fyrt opp et bål eller en grill.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Brennmerker på gulvet i tredje etasje tyder på at noen har fyrt opp et bål eller en grill.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Et oppbrutt sikringsskap og tidstypiske dører markerer inngangen til andre etasje.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Et oppbrutt sikringsskap og tidstypiske dører markerer inngangen til andre etasje.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Det er kanskje ikke så rart at huset er sterkt skadet av fukt, når blant annet store glipper slipper været inn.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Det er kanskje ikke så rart at huset er sterkt skadet av fukt, når blant annet store glipper slipper været inn.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Det er lenge siden noen har slått på varmen i Thingvallagården, tross i oppfordringen på denne inngangsdøren.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Det er lenge siden noen har slått på varmen i Thingvallagården, tross i oppfordringen på denne inngangsdøren.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Selv om «Kråkeslottet» viser tegn til forfall på utsiden, er det lite som tyder på hvor ille det faktisk er på innsiden.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Selv om «Kråkeslottet» viser tegn til forfall på utsiden, er det lite som tyder på hvor ille det faktisk er på innsiden.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

1 / 22

Thingvallagården er mest kjent på folkemunne som «Kråkeslottet». Den tidligere så staselige villaen i Høyskolebakken har stått tom i årevis og gradvis forfalt.

Nå skal bygningen rehabiliteres og bli boliger for gjesteforskere. Ifølge prosjektleder Børge Aune i NTNU eiendom har Thingvalla stått tomt i ti år siden de siste beboerne flyttet ut i 2004. Tirsdag var representanter for 8 entreprenører på befaring for å vurdere huset. Rehabiliteringsjobben er ute på anbud med frist til 6. mai. Aune sier til Universitetsavisa at flere av entreprenørene viste interesse for jobben.

LES OGSÅ: «Extreme makeover» på NTNU

Prosjektlederen sier videre at forprosjektet har anslått en rehabiliteringskostnad på i overkant av 50 millioner. Når jobben er ferdig skal «Kråkeslottet» huse 13 leiligheter i moderne standard.

Se flere bildegalleri her.

Da UA var inne i bygningen fremsto forfallet som uopprettelig.

- Er det i hele tatt mulig å bevare noe her?

- Dørene. Det er stort sett bare dørene som kan tas vare på. Ellers skal huset strippes innvendig. Men fasaden skal bevares, så det skal fremstå slik det gjør i dag fra utsiden, sier Aune.

LES OGSÅ: Redning for «Kråkeslottet»

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Relaterte artikler

Nye studentboliger i Høgskolebakken

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet: SiT har planer om å bygge nye hybler i Høgskolebakken, et steinkast fra campus Gløshaugen. Stort nærmere smørøyet er det vanskelig å komme.

Fyrer for kråkeslott

For viktig til å skrotes, for gammel for bruk: Oppussing av Kråkeslottet i høyskolebakken kan ikke tilfredsstille dagens forskriftskrav til energibruk samtidig som kulturarvens verdier bevares, men man kan likevel oppnå mye med små tiltak, mener masterstudenter som har blitt belønnet med Statsbyggs pris for fremragende arkitektarbeid.

Verneverdig forfall

- Kan det bo folk her, da? Det har vært en hyppig kommentar fra folk som har vært innom Grensen nr 6. Beboerne insisterer på at det går an, til tross for at NTNU ønsker å avslutte leieforholdene.

Kråkeslott i Grenseland

Kråkeslottets vanskjebne vedvarer. Trondheim kommune vil ha reguleringsplan, og beboere i Grensen nekter å flytte. Imens råtner Kråkeslottet på rot.

Redning for Kråkeslottet

Det skal bygges leiligheter for gjesteforskere i det over 100 år gamle Kråkeslottet i høyskolebakken. Rehabiliteringen starter til høsten.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UA-kommentaren:

En debatt på nippet til å gå bananas

Det nærmer seg politisk behandling av NTNUs store campusprosjekt. Det er nå det gjelder. Da er det fristende for aktørene å ty til retoriske virkemidler.

To nye meritterte undervisere ved NTNU

Førsteamanuensis Paula Rice og professor Arne Krokan er tildelt stats som meritterte undervisere.

Bevar ironien?

«Utbygging av Vestskråningen og ivaretakelse av grøntarealer er ikke gjensidig utelukkende. En utadrettet utbygging av Vestskråningen vil sannsynligvis føre til større bruk av den minst brukte delen av Høyskoleparken.» skriver styret ved Studentersamfundet i denne ytringen.

The big challenge: Ein festival for folk flest?

«Store og flotte ord, men handlingar talar som kjend høgare enn ord, og det å setje ein skyhøg pris på billettane gjer festivalen utilgjengeleg for mange studentar. Kven er neste generasjon som skal forsøke å løyse framtidas utfordringar viss ikkje studentane?» skriv studentleiaren i denne ytringa.