Hjem til Iran

Hamideh Kaffash reiste i dag hjem til Iran i påvente av en rettssak mot norske myndigheter. UA fulgte avskjedsrunden på NTNU.
Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har stått sammen i kampen for iranske studenter og stipendiaters rettigheter. Begge fikk først avslag på sine oppholdssøknader. Nå har Kaffash forlatt landet, mens Khalaghi får bli. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har stått sammen i kampen for iranske studenter og stipendiaters rettigheter. Begge fikk først avslag på sine oppholdssøknader. Nå har Kaffash forlatt landet, mens Khalaghi får bli.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Etter nesten et år i Norge der de siste fire månedene har gått med til å kjempe mot myndighetene, satte NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash seg på flyet til Teheran i dag tidlig.

Den siste lunsjen

Kaffash har stått i fronten for kampanjen mot det mange mener er diskriminering av iranske studenter og stipendiater i Norge. Selv om UDI har snudd i flere saker der de først har gitt avslag på oppholdstillatelse, fikk Kaffash avslag nummer to tidligere i høst. Bakgrunnen for avslagene er utlendingsforskriftens bestemmelser som omhandler forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran. Noen har fått bli, andre er kastet ut. Stipendiaten forsker på reduksjon av CO2 i ferromangan- og aluminiumsproduksjon ved NTNUs Institutt for materialteknologi.

Nå venter hun på en endelig avgjørelse fra Utlendingsnemda. Da skal saken etter planen gå til rettsvesenet. I mellomtiden reiser Kaffash hjem til familie og venner i Iran.

Fredag tok hun farvel med kolleger og venner på NTNU.

I kantina i Kjelhuset møtte instituttleder Jostein Mårdalen, veilederne Merete Tangstad og Ragnhild Aune, HR-konsulent Hilde Martinsen Nordø og Kaffash' medstipendiat Babak Khalaghi til lunsj.

Gavedryss

Da lunsjen var ferdig fikk blant annet Kaffash og Khalaghi en gave av instituttleder Mårdalen. De to satte stor pris på den engelskspråklige boken med trondheimsbilder.

- Hvis du kommer tilbake, vil denne være til stor nytte for å bli bedre kjent. Hvis du ikke kommer tilbake håper jeg den kan være et fint minne om Trondheim, sa Mårdalen.

Videre tok Kaffash fatt på en avskjedsrunde på campus. Også kommunikasjonssjef Christian Fossen hadde en gave i form av en CD med det han omtalte som lyden av NTNU. Kathrine Vangen ved International researcher support ga den iranske stipendiaten et ullteppe fra Røros.

Vil tilbake

- Jeg er imponert over hvor modige de iranske stipendiatene har vært. De har virkelig kjempet for sine rettigheter og fortjener ros for å ha greid å skape oppmerksomhet om saken over hele verden. De er valgt som stipendiater ved NTNU fordi de er beste kandidatene. Vi håper myndighetene finner ut at de kan få oppholdstillatelse. Samtidig håper vi prosedyrene blir endret slik at vi slipper slike saker igjen, sier Fossen til UA.

Selv er Kaffash klar på at reisen til Iran kun er en pause. Hun skal tilbake til Norge for å ta saken til retten og fullføre doktorgraden ved NTNU.

Se bilder fra avskjedsrunden i bildekarusellen over artikkelen.

Kaffash fikk en bildebok fra Trondheim av instituttleder Jostein Mårdalen. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Kaffash fikk en bildebok fra Trondheim av instituttleder Jostein Mårdalen.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Kathrine Vangen ved International researcher support ga Kaffash en rekke avskjedsklemmer fredag, selv om hun også ga henne skyss til flyplassen i dag tidlig. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Kathrine Vangen ved International researcher support ga Kaffash en rekke avskjedsklemmer fredag, selv om hun også ga henne skyss til flyplassen i dag tidlig.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

I kantina i Kjelhuset møtte instituttleder Jostein Mårdalen, veilederne Merete Tangstad og Ragnhild Aune, HR-konsulent Hilde Martinsen Nordø og Kaffash' medstipendiat Babak Khalaghi til lunsj. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

I kantina i Kjelhuset møtte instituttleder Jostein Mårdalen, veilederne Merete Tangstad og Ragnhild Aune, HR-konsulent Hilde Martinsen Nordø og Kaffash' medstipendiat Babak Khalaghi til lunsj.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Kommunikasjonsdirektør Christian Fossen ved NTNU mener iranerne fortjener ros for engasjementet de har vist i kampen for sine rettigheter. Han ga Kaffash en CD som avskjedsgave. I bakgrunn er Babak Khalaghi som etter å ha klaget på UDIs første avgjørelse nå har fått innvilget oppholdstillatelse. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Kommunikasjonsdirektør Christian Fossen ved NTNU mener iranerne fortjener ros for engasjementet de har vist i kampen for sine rettigheter. Han ga Kaffash en CD som avskjedsgave. I bakgrunn er Babak Khalaghi som etter å ha klaget på UDIs første avgjørelse nå har fått innvilget oppholdstillatelse.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Relaterte artikler

Må ut innen to uker

De iranske forskernes talskvinne, NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash, må forlate Norge innen to uker.

SMK: - Vi følger med

Erna Solbergs taleskriver, Rolf Erik Tveten, mottok onsdag nesten 13 000 protestunderskrifter mot diskriminering av iranere og ble selv stanset i sikkerhetskontrollen.

Støtter iranerne i å ta saken til retten

- Jeg tror de har en veldig god sak, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp). Han mener de iranske studentene og stipendiatene blir utsatt for urettferdig behandling.

Protestsignaturer til statsministeren

I dag overleverer NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash 13 000 protestunderskrifter til Regjeringen og Stortinget.

Iranernes talskvinne fikk avslag på anken

Hamideh Kaffash har frontet kampen for at iranske studenter og stipendiater skal få bli i Norge. Nå kan hun selv bli nødt til å forlate landet.

- Norge bør være sistevalg for iranere

Doktorgradsstipendiat Mahdi Ghane ble kastet ut av Norge i mars, men fikk visum etter klage. Nå har et australsk universitet kapret iraneren.

Iranians protest against discrimination

Many Iranian students and PhDs have been denied residence permits in Norway. A campaign group describes Norwegian politics as discriminating and holds a protest on Thursday.

- Dette er et mareritt

Narjes Jafariesfad kom til Norge med familiegjenforeningsvisum. Etter å ha fått en ph.d.-stilling, kjøpt leilighet og jobbet ved NTNU i snart et år, blir hun kastet ut av landet.

- Utvisningene har blitt en belastning

Norges fremste ekspert på Iran, Sverre Lodgaard, mener PSTs holdning og de stadige utvisningene av iranske forskere har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge.

SV forfølger iranersaken

SVs stortingsrepresentant Snorre Valen mener behandlingen av iranerne på NTNU er så håpløs at det nesten er komisk. Nå tar han affære overfor statsråden.

NTNU har anket utkastelse av iranere

Rektor Gunnar Bovim mener UDI ikke følger sin egen liste over sensitive fagområder og forventer nøye politisk behandling av problematikken.

Iranske stipendiater kastes ut

NTNU-stipendiatene Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har fått beskjed av UDI om å forlate landet. – UDI leker med folks karriere, mener Kaffash.

Bovim ber UDI om svar

Tre nye iranske stipendiater har fått avslag på søknader om midlertidig oppholdstillatelse i Norge. NTNU-rektor Gunnar Bovim mener universitetet kan tape kampen om de beste hodene.

Nå har han reist

UDI har pålagt NTNU-stipendiaten Mahdi Ghane å komme seg ut av landet i løpet av tirsdag. I går tok han farvel med Trondheim og startet reisen tilbake til hjemlandet.

Har tillit til PST

NTNU-ledelsen har tillit til PSTs arbeid og vurderinger, men ønsker å diskutere situasjonen for iranske stipendiater med Kunnskapsdepartementet.

PST forsvarer utkasting

PST mener universitetene har et ansvar for at sensitiv kunnskap ikke kommer på avveie. Tjenesten utfordrer lærestedene til å diskutere om de er sitt ansvar bevisst.

Vil diskutere utkasting

Tekna mener situasjonen for iranske stipendiater ikke er akseptabel. Nå vil den lokale fagforeninga at NTNU-ledelsen skal ta affære.

Veileder reagerer på avslag

– At UDI nekter Mahdi Ghane opphold i Norge, er uforståelig, sier CeSOS-direktør Torgeir Moan. Han viser til at forskning gjort av ph.d.-kandidater blir offentlig tilgjengelig.

Fortvilt stipendiat fra Iran kastes ut

Iranske Mahdi Ghane fikk stipend ved NTNU for å forske på vindturbiner til havs. Nå vil UDI kaste ham ut av landet på grunn av sanksjonene mot Iran.

Tungt å høre hjemme på bekymringslisten

Det føles tungt å høre hjemme i landet som ligger øverst på bekymringslisten til atomenergibyrået, FNs sikkerhetsråd og Politiets Sikkerhetstjeneste. Men det aller tyngste er at folk i vest ikke skiller mellom landet Iran og det iranske folket.

Forpliktet til sanksjoner

Fra nyttår fikk UDI myndighet til å avslå enkelte oppholdssøknader direkte. Justis- og beredskapsdepartementet følger med på «iranersaken» og vurderer regelverket fortløpende.

Hun fikk avslag, han får bli i Norge

- Det er helt umulig å forstå. Vi driver med nesten det samme og leverte tilnærmet identiske klager til UDI, sier Hamideh Kaffash.

Grønt lys for iransk stipendiat

UDI har snudd og Narjes Jafariesfad får bli i Norge. - Nå kan vi planlegge jobb, barn og mange år i Norge, sier hun.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Etikken blir viktigere i søknader om midler fra Forskningsrådet

Hopper du harelabb over forskningsetikken når du skal søke Forskningsrådet om midler? Nå vil det straffes hardere.

Forskere i folkemøte om klima:

- Klima taper mot internasjonalisering

Ytring:

Hvem har rett til å mene noe om Høyskoleparken?

Å fremme et argument ved å prøve å frata meningsmotstanderen troverdighet, er et kjent retorisk knep. Men ikke akkurat tillitsvekkende.

Ytring:

Plagiat – den nye utfordringen for forskere?

Her er en historie om hvordan forskningsjuks kan utføres i praksis. Forskere stjal innholdet i et paper skrevet av Antje Klitkou og hennes kolleger.