Nopelprisen 2014:

Her foregår festen

Et Nobel-servise låst ned resten av året og som bare kan åpnes av to nøkler samtidig. Bare det mest eksklusive er godt nok når prisvinnerne inviteres på bankett.
Nobelserviset holdes nedlåst mellom hver nobelbankett. Kun to personer har nøkkel til skapet hvor det oppbevares, og begge nøklene må anvendes samtidig for å åpne det. Forklaring: Det forsvinner saker, er guidens lakoniske kommentar. Blant annet har bankettgjester stappet bestikk på innerlommer eller i håndvesker. Det tar én dag å dekke bordet. Serviset består av 10 000 deler. I løpet av kvelden vil det bli servert 650 liter mineralvann, 300 liter kaffe og 400 liter champagne.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Nobelserviset holdes nedlåst mellom hver nobelbankett. Kun to personer har nøkkel til skapet hvor det oppbevares, og begge nøklene må anvendes samtidig for å åpne det. Forklaring: Det forsvinner saker, er guidens lakoniske kommentar. Blant annet har bankettgjester stappet bestikk på innerlommer eller i håndvesker. Det tar én dag å dekke bordet. Serviset består av 10 000 deler. I løpet av kvelden vil det bli servert 650 liter mineralvann, 300 liter kaffe og 400 liter champagne.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

Nobel grunnla sin formue på oppfinnelsen av dynamitten. Hans bedrift besto i å stabilisere det høyeksplosive nitroglyserinen ved å blande den med kiselgur. Han ga bort omtrent hele sin anselige formue, 31,5 millioner svenske kroner til prisene. Det tok imidlertid noen år innen man kom i gang, ettersom testamentet ble forsøkt omstøtt av rasende slektninger i retten. Det måtte gi tapt til slutt. I år er det satt av åtte millioner til prisutdeling.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Nobel grunnla sin formue på oppfinnelsen av dynamitten. Hans bedrift besto i å stabilisere det høyeksplosive nitroglyserinen ved å blande den med kiselgur. Han ga bort omtrent hele sin anselige formue, 31,5 millioner svenske kroner til prisene. Det tok imidlertid noen år innen man kom i gang, ettersom testamentet ble forsøkt omstøtt av rasende slektninger i retten. Det måtte gi tapt til slutt. I år er det satt av åtte millioner til prisutdeling.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

Den blå salen er stedet hvor Nobelbanketten arrangeres. Salen har for øvrig aldri vært blå, siden arkitekten ombestemte seg under byggingen og lot den opprinnelige røde teglsteinen få dominere. Den første Nobelmiddagen samlet 113 gjester. Den første middagen ble boikottet av Kongen, som var fortørnet over at ikke-svensker kunne få en svensk pris.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Den blå salen er stedet hvor Nobelbanketten arrangeres. Salen har for øvrig aldri vært blå, siden arkitekten ombestemte seg under byggingen og lot den opprinnelige røde teglsteinen få dominere. Den første Nobelmiddagen samlet 113 gjester. Den første middagen ble boikottet av Kongen, som var fortørnet over at ikke-svensker kunne få en svensk pris.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

Gjestene står linet opp i Prinsens galleri før innmarsjen starter presis klokka 19:03. Tidspunktet er valgt for at SVT skal gjøre unna nyhetsjinglen. Klokka 20:14 serveres varmretten. Regelen er at siste person skal ha fått sin varmrett på bordet innen åtte minutter senere.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Gjestene står linet opp i Prinsens galleri før innmarsjen starter presis klokka 19:03. Tidspunktet er valgt for at SVT skal gjøre unna nyhetsjinglen. Klokka 20:14 serveres varmretten. Regelen er at siste person skal ha fått sin varmrett på bordet innen åtte minutter senere.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

Nobeldiplomet (Det som vises på bildet er den norske versjonen). Madame Curie var den første kvinnen som ble tildelt Nobelprisen i en vitenskapsdisiplin. Totalt har 17 kvinner fått priser i de tre vitenskapsdisiplinene. Totalt har 47 kvinner fått Nobelprisen (inklusiv fredsprisen).  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Nobeldiplomet (Det som vises på bildet er den norske versjonen). Madame Curie var den første kvinnen som ble tildelt Nobelprisen i en vitenskapsdisiplin. Totalt har 17 kvinner fått priser i de tre vitenskapsdisiplinene. Totalt har 47 kvinner fått Nobelprisen (inklusiv fredsprisen).  Foto: KRISTOFFER FURBERG

En detalj fra prakthallen. I år er 1346 gjester benket rundt bordene, til tross for at øvre grense for hvor mange som får samles i lokalet går ved 1200. Hver prisvinner får invitere med seg 16 personer. Moserne får nesten det dobbelte, 2 ganger 14. Ved siden av nær familie har de med seg universitetsledelse, medforfattere og støttespillere gjennom sin akademiske karriere.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

En detalj fra prakthallen. I år er 1346 gjester benket rundt bordene, til tross for at øvre grense for hvor mange som får samles i lokalet går ved 1200. Hver prisvinner får invitere med seg 16 personer. Moserne får nesten det dobbelte, 2 ganger 14. Ved siden av nær familie har de med seg universitetsledelse, medforfattere og støttespillere gjennom sin akademiske karriere.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Blomsteroppsatsene er et kapittel for seg. Ifølge tradisjonen skal de komme direkteimportert fra tropeøya Saint Remy, men guiden røpte at det nok ikke lot seg gjøre, all den stund det går med 20 000 blomster til banketten.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Blomsteroppsatsene er et kapittel for seg. Ifølge tradisjonen skal de komme direkteimportert fra tropeøya Saint Remy, men guiden røpte at det nok ikke lot seg gjøre, all den stund det går med 20 000 blomster til banketten.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

Stadshuset ligger sentralt i Stockholm, et steinkast fra Gamla Stan.  (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Stadshuset ligger sentralt i Stockholm, et steinkast fra Gamla Stan.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Stockholms stadshus er hovedsdtadens storstue og regnes som et av Sveriges fremste byggverk. Det er tegnet i en nasjonalromantisk ånd av arkitekten Ragnar Østberg. Stadshuset ble innviet midtsommersaftenen 1923. Det hersket rene lynsjestemningen mot arkitekten omkring åpningen, ettersom herskerne av den gode smak var skjønt enig om at bygget var altfor moderne, og dermed stygt. Huset er ikke bare et praktbygg, men fungerer også som forsamlingslokale for politikere og tjenestemenn, blant annet samles byrådene her for møte hver tredje uke. Byggverket er reist av åtte millioner teglstein, og det sentrale tårnet rager 106 meter over grunnen.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Stockholms stadshus er hovedsdtadens storstue og regnes som et av Sveriges fremste byggverk. Det er tegnet i en nasjonalromantisk ånd av arkitekten Ragnar Østberg. Stadshuset ble innviet midtsommersaftenen 1923. Det hersket rene lynsjestemningen mot arkitekten omkring åpningen, ettersom herskerne av den gode smak var skjønt enig om at bygget var altfor moderne, og dermed stygt. Huset er ikke bare et praktbygg, men fungerer også som forsamlingslokale for politikere og tjenestemenn, blant annet samles byrådene her for møte hver tredje uke. Byggverket er reist av åtte millioner teglstein, og det sentrale tårnet rager 106 meter over grunnen.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

Det mest staselige rommet er den Gyllene salen. Veggene er dekket av 18,6 millioner mosaikkbiter gjort av glass og gull. Nobelbanketten ble holdt her de første tiårene, men ettersom salen rommer maksimalt 700 personer, ble man på et tidspunkt nødt til å flytte arrangementet ut i den tilstøtende hallen nedenfor. Men dansen etter banketten holdes fremdeles her. Til levende musikk, forsikrer guiden.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Det mest staselige rommet er den Gyllene salen. Veggene er dekket av 18,6 millioner mosaikkbiter gjort av glass og gull. Nobelbanketten ble holdt her de første tiårene, men ettersom salen rommer maksimalt 700 personer, ble man på et tidspunkt nødt til å flytte arrangementet ut i den tilstøtende hallen nedenfor. Men dansen etter banketten holdes fremdeles her. Til levende musikk, forsikrer guiden.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

Det er et logistisk prosjekt av dimensjoner å sørge for at samtlige blomster viser seg fra sin beste side under bankettaftenen. Mange faller bokstavelig talt sammen neste dag.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Det er et logistisk prosjekt av dimensjoner å sørge for at samtlige blomster viser seg fra sin beste side under bankettaftenen. Mange faller bokstavelig talt sammen neste dag.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

Servitørene skal komme fra hele landet, og man kan søke om oppdraget som regnes som litt av en ære. På kjøkkenet arbeider 43 kokker under høytrykk.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Servitørene skal komme fra hele landet, og man kan søke om oppdraget som regnes som litt av en ære. På kjøkkenet arbeider 43 kokker under høytrykk.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

Riggingen pågikk for fullt under vår omvisning. Under selve banketten er 250 servitører i aksjon for å holde gjestene forsynt til enhver tid. Av disse er 45 sysselsatt med å servere vann alene.   (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Riggingen pågikk for fullt under vår omvisning. Under selve banketten er 250 servitører i aksjon for å holde gjestene forsynt til enhver tid. Av disse er 45 sysselsatt med å servere vann alene.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

1 / 13

Nobel-banketten anses som den mest eksklusive middagen man kan inviteres til i Sverige. UA var ikke invitert, så vi inviterte oss på en guidet tur gjennom de eksklusive lokalene noen dager på forhånd. Se hva som møter Moserne.

Nobeluken, onsdag 10.12:

Nobeluken starter lørdag 6.desember og avsluttes 13. desember. 11 prisvinnere kommer til Stockholm, mens årets to fredsprisvinnere kommer til Oslo.

  • 09.15. BBC Nobel Minds, forberedende møte til fjernsynssending. Avreise til generalprøve nobelprisseremoni i Stockholm konserthus.
  • 14.45-15.15: Møte med medier, Grand hotell.
  • 15.30: Kortesje med prisvinnere drar fra hotellet.
  • 16.30: Nobelprisseremoni, Stockholm konserthus.
  • 19.00-23.00: Nobelbanketten, Statshuset.
  • 23.30: Nobel night cap, Stockholm School of Economics
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Etikken blir viktigere i søknader om midler fra Forskningsrådet

Hopper du harelabb over forskningsetikken når du skal søke Forskningsrådet om midler? Nå vil det straffes hardere.

Forskere i folkemøte om klima:

- Klima taper mot internasjonalisering

Ytring:

Hvem har rett til å mene noe om Høyskoleparken?

Å fremme et argument ved å prøve å frata meningsmotstanderen troverdighet, er et kjent retorisk knep. Men ikke akkurat tillitsvekkende.

Ytring:

Plagiat – den nye utfordringen for forskere?

Her er en historie om hvordan forskningsjuks kan utføres i praksis. Forskere stjal innholdet i et paper skrevet av Antje Klitkou og hennes kolleger.