Året i bilder

32 bilder oppsummerer 2015. Her er alt fra historiske vedtak og superavanserte maskiner til HKH Mette-Marit i hengekøye og søte dyr.
Godt over hundre ledere, tillitsvalgte og studenter fra høgskolene i Narvik, Ålesund, Gjøvik og Sør-Trøndelag deltok på samling om mulig sammenslåing med NTNU 7. januar. Her bytter Gjøvik-rektor Jørn Wroldsen, NTNU-rektor Gunnar Bovim og Ålesund-rektor Marianne Synnes plass på podiet.   (Foto: Kristoffer Furberg)

Godt over hundre ledere, tillitsvalgte og studenter fra høgskolene i Narvik, Ålesund, Gjøvik og Sør-Trøndelag deltok på samling om mulig sammenslåing med NTNU 7. januar. Her bytter Gjøvik-rektor Jørn Wroldsen, NTNU-rektor Gunnar Bovim og Ålesund-rektor Marianne Synnes plass på podiet.   Foto: Kristoffer Furberg

28. januar vedtok NTNU-styret fusjon med Høgskolen i Gjøvik, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Sør-Trøndelag. En samlet gruppe ansattrepresentanter mente fusjon var et strategisk feilgrep, og protesterte i forkant av vedtaket.   (Foto: Kristoffer Furberg)

28. januar vedtok NTNU-styret fusjon med Høgskolen i Gjøvik, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Sør-Trøndelag. En samlet gruppe ansattrepresentanter mente fusjon var et strategisk feilgrep, og protesterte i forkant av vedtaket.   Foto: Kristoffer Furberg

9. februar besøkte Dalai Lama Isfit og talte for 1800 studenter på Brattøra. Tibets åndelige leder sa blant annet at religion ikke hører hjemme som fundament for et moderne statlig styresett. Her er han kledd i lue, votter og skjerf, som han fikk fra henholdsvis Isfit og trondheimsordfører Rita Ottervik.  (Foto: Kristoffer Furberg)

9. februar besøkte Dalai Lama Isfit og talte for 1800 studenter på Brattøra. Tibets åndelige leder sa blant annet at religion ikke hører hjemme som fundament for et moderne statlig styresett. Her er han kledd i lue, votter og skjerf, som han fikk fra henholdsvis Isfit og trondheimsordfører Rita Ottervik.  Foto: Kristoffer Furberg

På vei inn til foredraget under Isfit, tok Dalai Lama seg tid til å synge sammen med studentkoret Pirum.  (Foto: Kristoffer Furberg)

På vei inn til foredraget under Isfit, tok Dalai Lama seg tid til å synge sammen med studentkoret Pirum.  Foto: Kristoffer Furberg

I februar ble det klart at Trond Mohn gir 40 millioner kroner til St. Olavs Hospital og NTNU slik at de kan kjøpe en syklotron. Apparatet vil firedoble kapasiteten til å gjennomføre sikrere og mer presise kreftdiagnoser. Her er Mohn flankert av St. Olav-direktør Nils Kvernmo (t.v.) og NTNU-rektor Gunnar Bovim.  (Foto: Kristoffer Furberg)

I februar ble det klart at Trond Mohn gir 40 millioner kroner til St. Olavs Hospital og NTNU slik at de kan kjøpe en syklotron. Apparatet vil firedoble kapasiteten til å gjennomføre sikrere og mer presise kreftdiagnoser. Her er Mohn flankert av St. Olav-direktør Nils Kvernmo (t.v.) og NTNU-rektor Gunnar Bovim.  Foto: Kristoffer Furberg

Molecular Beam Epitaxy (MBE) heter den nye maskinen til ti millioner kroner ved NTNUs institutt for elektronikk og telekommunikasjon. Den dyrker og gror nanotråder på størrelse med en tusendel av et menneskehårstrå. Professor Bjørn-Ove Fimland (t.v.) demonstrerte maskinen med å lage én milliard nanotråder på et par minutter da UA var på avdukingen i mars.  (Foto: Kristoffer Furberg)

Molecular Beam Epitaxy (MBE) heter den nye maskinen til ti millioner kroner ved NTNUs institutt for elektronikk og telekommunikasjon. Den dyrker og gror nanotråder på størrelse med en tusendel av et menneskehårstrå. Professor Bjørn-Ove Fimland (t.v.) demonstrerte maskinen med å lage én milliard nanotråder på et par minutter da UA var på avdukingen i mars.  Foto: Kristoffer Furberg

169 nye doktorer ble hedret under doktorpromosjonen i Hovedbygningen på Gløshaugen i mars. I tillegg ble Susan Cotter og nobelprisvinner Bruce Beutler utnevnt til æresdoktorer.  (Foto: Kristoffer Furberg)

169 nye doktorer ble hedret under doktorpromosjonen i Hovedbygningen på Gløshaugen i mars. I tillegg ble Susan Cotter og nobelprisvinner Bruce Beutler utnevnt til æresdoktorer.  Foto: Kristoffer Furberg

Mange NTNU-ansatte jobber så mye at de blir syke av det. Forskerforbundet opplever en enorm interesse for kursene de arrangerer i stressmestring. UA besøkte et av kursene i april.  (Foto: Solveig Mikkelsen)

Mange NTNU-ansatte jobber så mye at de blir syke av det. Forskerforbundet opplever en enorm interesse for kursene de arrangerer i stressmestring. UA besøkte et av kursene i april.  Foto: Solveig Mikkelsen

Et stort team jobbet i åtte måneder for å lage Revolve-bilen for 2015, "Vilje". Da den ble avduket i april ble det også klart at racerbilbygging blir et eget fag på NTNU.  (Foto: Kristoffer Furberg)

Et stort team jobbet i åtte måneder for å lage Revolve-bilen for 2015, "Vilje". Da den ble avduket i april ble det også klart at racerbilbygging blir et eget fag på NTNU.  Foto: Kristoffer Furberg

- Det er lov å være urolig. Det er lov å være bekymret. Men når vedtak er gjort, må man gjøre det beste ut av det, sa Sivert Bjørnstad (Frp) i forkant av behandlingen av stortingsmeldingen om struktur i UH-sektoren i juni. En tilsynelatende ubekymret Trine Skei Grande "phtotobomber" bildet på Løvebakken.  (Foto: Sølvi W. Normannsen)

- Det er lov å være urolig. Det er lov å være bekymret. Men når vedtak er gjort, må man gjøre det beste ut av det, sa Sivert Bjørnstad (Frp) i forkant av behandlingen av stortingsmeldingen om struktur i UH-sektoren i juni. En tilsynelatende ubekymret Trine Skei Grande "phtotobomber" bildet på Løvebakken.  Foto: Sølvi W. Normannsen

NTNU-stipendiatene Shahin Akbarnejad og Hamideh Kaffash saksøkte staten etter å ha blitt nektet oppholdstilltatelse på grunn av fare for ulovlig kunnskapsoverføring til Iran. Det tapte saken i Oslo tingrett, men har anket til Borgarting lagmannsrett. Til høyre i bildet er advokat Brynjulf Risnes.  (Foto: Kristoffer Furberg)

NTNU-stipendiatene Shahin Akbarnejad og Hamideh Kaffash saksøkte staten etter å ha blitt nektet oppholdstilltatelse på grunn av fare for ulovlig kunnskapsoverføring til Iran. Det tapte saken i Oslo tingrett, men har anket til Borgarting lagmannsrett. Til høyre i bildet er advokat Brynjulf Risnes.  Foto: Kristoffer Furberg

NTNU-rektor Gunnar Bovim gjorde inntrykk med sin immatrikuleringstale i august, der han tok opp situasjonen for båtflyktningene i Middelhavet.  (Foto: Kristoffer Furberg)

NTNU-rektor Gunnar Bovim gjorde inntrykk med sin immatrikuleringstale i august, der han tok opp situasjonen for båtflyktningene i Middelhavet.  Foto: Kristoffer Furberg

UKA sørget for liv og røre i en uhøytidelig parademarsj sammen med en rekke studentforeninger under immatrikuleringen i august.  (Foto: Kristoffer Furberg)

UKA sørget for liv og røre i en uhøytidelig parademarsj sammen med en rekke studentforeninger under immatrikuleringen i august.  Foto: Kristoffer Furberg

Den første undervisningen i Norge startet i Nidarosdomen på 1100-tallet. Lektoriet (på bildet) er landets eldste undervisningsrom. Latinprofessor Marek Thue Kretschmer ønsket de ferske studentene i klassiske fag velkommen til NTNU i nettopp dette rommet.  (Foto: Kristoffer Furberg)

Den første undervisningen i Norge startet i Nidarosdomen på 1100-tallet. Lektoriet (på bildet) er landets eldste undervisningsrom. Latinprofessor Marek Thue Kretschmer ønsket de ferske studentene i klassiske fag velkommen til NTNU i nettopp dette rommet.  Foto: Kristoffer Furberg

Museumsskatter står stuet bort i fjerde etasje på Vitenskapsmuseet. Da kvalitetssikringsrapporten av konseptvalgutredningen ”Fremtidig lokalisering av campus NTNU” kom i august, ble det anbefalt en nedstippet campussamling der nye utstillingslokaler for Vitenskapsmuseet er tatt ut. Det er trangt om plassen for dyrene som er stuet bort i mørket i fjerde etasje i Vitenskapsmuseet. Se resten av bildegalleriet ved å bruke piltastene på tastaturet eller å trykke på pilene (swipe om du bruker touchskjerm).  (Foto: Kristoffer Furberg)

Museumsskatter står stuet bort i fjerde etasje på Vitenskapsmuseet. Da kvalitetssikringsrapporten av konseptvalgutredningen ”Fremtidig lokalisering av campus NTNU” kom i august, ble det anbefalt en nedstippet campussamling der nye utstillingslokaler for Vitenskapsmuseet er tatt ut. Det er trangt om plassen for dyrene som er stuet bort i mørket i fjerde etasje i Vitenskapsmuseet. Se resten av bildegalleriet ved å bruke piltastene på tastaturet eller å trykke på pilene (swipe om du bruker touchskjerm).  Foto: Kristoffer Furberg

I fjerde etasje i Vitenskapsmuseet, innerst bak en mørklagt gang, er et digert elghode skjøvet inn mot veggen bak en puma. Taksidermist Per Gätzschmann og museumsdirektør Reidar Andersen (t.h.) fortviler over situasjonen.  (Foto: Kristoffer Furberg)

I fjerde etasje i Vitenskapsmuseet, innerst bak en mørklagt gang, er et digert elghode skjøvet inn mot veggen bak en puma. Taksidermist Per Gätzschmann og museumsdirektør Reidar Andersen (t.h.) fortviler over situasjonen.  Foto: Kristoffer Furberg

Linjeforeningen "Smørekoppens" opptaksseremoni vekket reaksjoner under fadderuka i august. "Motbydelig bøddelseremoni" var en av beskrivelsene. - Jeg er skuffet over dømmekraften til disse studentene, sa prorektor Berit Kjeldstad.  (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Linjeforeningen "Smørekoppens" opptaksseremoni vekket reaksjoner under fadderuka i august. "Motbydelig bøddelseremoni" var en av beskrivelsene. - Jeg er skuffet over dømmekraften til disse studentene, sa prorektor Berit Kjeldstad.  Foto: Sølvi W. Normannsen

Vitensenteret er nær ved å realisere planer om en kuppelkino som skal gi besøksboom og ekstraordinære opplevelser. Se bildeserie her. "Spektakulært 3D-planetarium kan løfte Vitensenteret til nye høyder", var tittelen på saken i UA 3. september.  (Foto: Fort Collins Museum of Discovery)

Vitensenteret er nær ved å realisere planer om en kuppelkino som skal gi besøksboom og ekstraordinære opplevelser. Se bildeserie her. "Spektakulært 3D-planetarium kan løfte Vitensenteret til nye høyder", var tittelen på saken i UA 3. september.  Foto: Fort Collins Museum of Discovery

Kronprinsparet var på åpningsferd i Trondheim i september, og besøkte både Sintef Energy Lab, NTNUs senter for studentinnovasjon og Kavli-instituttet. Her tester HKH Mette-Marit ut Draumr, en villmarkshengekøye som gjør det mulig å ligge rett ut, uten den vekjente ryggbøyen. Dette gjøres mulig ved at man ligger på tvers av festene.  (Foto: Tore Oksholen)

Kronprinsparet var på åpningsferd i Trondheim i september, og besøkte både Sintef Energy Lab, NTNUs senter for studentinnovasjon og Kavli-instituttet. Her tester HKH Mette-Marit ut Draumr, en villmarkshengekøye som gjør det mulig å ligge rett ut, uten den vekjente ryggbøyen. Dette gjøres mulig ved at man ligger på tvers av festene.  Foto: Tore Oksholen

Varsko her! En sjiraff med grønn sydvest er løs, og med en skokk med unger i hælene! Barnefestivalen MiniUKA gikk av stabelen i september.  (Foto: Solveig Mikkelsen)

Varsko her! En sjiraff med grønn sydvest er løs, og med en skokk med unger i hælene! Barnefestivalen MiniUKA gikk av stabelen i september.  Foto: Solveig Mikkelsen

Studentenes motstand mot forslaget til ny studieforskrift var massiv og økende gjennom høsten. - Saken har vakt enormt engasjement. Det er særlig linjeforeningene og frivilligheten som har mobilisert, sa Jone Trovåg, leder ved Studenttinget på NTNU.  (Foto: Kristoffer Furberg)

Studentenes motstand mot forslaget til ny studieforskrift var massiv og økende gjennom høsten. - Saken har vakt enormt engasjement. Det er særlig linjeforeningene og frivilligheten som har mobilisert, sa Jone Trovåg, leder ved Studenttinget på NTNU.  Foto: Kristoffer Furberg

Både rikspolitikere, lokalpolitikere og rektor (t.h.) var svært fornøyde da statsminister Erna Solberg 8. september annonserte at regjeringen går for campussamling for NTNU i Trondheim.  (Foto: Kristoffer Furberg)

Både rikspolitikere, lokalpolitikere og rektor (t.h.) var svært fornøyde da statsminister Erna Solberg 8. september annonserte at regjeringen går for campussamling for NTNU i Trondheim.  Foto: Kristoffer Furberg

NTNU-rektor Gunnar Bovim, UiB-rektor Dag Rune Olsen og konsernsjef Unni Steinsmo i Sintef åpnet alle sine Brussel-kontorer 23. september.  (Foto: Kristoffer Furberg)

NTNU-rektor Gunnar Bovim, UiB-rektor Dag Rune Olsen og konsernsjef Unni Steinsmo i Sintef åpnet alle sine Brussel-kontorer 23. september.  Foto: Kristoffer Furberg

Arrangørene av Karrieredagene på NTNU merket at det var vanskeligere å få bedrifter til å komme, og trodde nedgangen i petroleumssektoren er årsaken. Blant flere simulatorer i messehallen, var kanskje denne, fra Rolls Royce, den mest populære.  (Foto: Kristoffer Furberg)

Arrangørene av Karrieredagene på NTNU merket at det var vanskeligere å få bedrifter til å komme, og trodde nedgangen i petroleumssektoren er årsaken. Blant flere simulatorer i messehallen, var kanskje denne, fra Rolls Royce, den mest populære.  Foto: Kristoffer Furberg

Styrer kappløpet mot kjeltringene på nettet: Direktør Sofie Nystrøm ser for seg at Center for Cyber and Information Security (CCIS) på Gjøvik og NTNU kan danne grunnmuren for et verdensledende sikkerhetsmiljø. Noen få uker etter at UA besøkte senteret ved Høgskolen i Gjøvik, ble de tildelt syv millioner kroner via statsbudsjettet 2016.  (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Styrer kappløpet mot kjeltringene på nettet: Direktør Sofie Nystrøm ser for seg at Center for Cyber and Information Security (CCIS) på Gjøvik og NTNU kan danne grunnmuren for et verdensledende sikkerhetsmiljø. Noen få uker etter at UA besøkte senteret ved Høgskolen i Gjøvik, ble de tildelt syv millioner kroner via statsbudsjettet 2016.  Foto: Sølvi W. Normannsen

Kjølig steming. Det var såpass kaldt i Rådssalen 22. oktober at en stor andel av styremedlemmene kledde seg i pledd, skjef og ytterjakker.  (Foto: Kristoffer Furberg)

Kjølig steming. Det var såpass kaldt i Rådssalen 22. oktober at en stor andel av styremedlemmene kledde seg i pledd, skjef og ytterjakker.  Foto: Kristoffer Furberg

Surur Taso flyktet fra Mostar i 1993. I dag jobber hun som kontorsjef ved NTNU og er engasjert i arbeidet for å hjelpe de nyankomne flyktningene. Taso, og flere av hennes kolleger, er sentrale i NTNUs flyktningarbeid, skrev UA i november. De har fått i oppgave av NTNU-ledelsen å utarbeide ett av tre pilotprosjekt: Hvordan få integrert og videreutviklet kompetansen hos flyktninger med helsefaglig bakgrunn?  (Foto: Kristoffer Furberg)

Surur Taso flyktet fra Mostar i 1993. I dag jobber hun som kontorsjef ved NTNU og er engasjert i arbeidet for å hjelpe de nyankomne flyktningene. Taso, og flere av hennes kolleger, er sentrale i NTNUs flyktningarbeid, skrev UA i november. De har fått i oppgave av NTNU-ledelsen å utarbeide ett av tre pilotprosjekt: Hvordan få integrert og videreutviklet kompetansen hos flyktninger med helsefaglig bakgrunn?  Foto: Kristoffer Furberg

Kunstnerduoen Michael Elmgreen og Ingar Dragset mottok bevisene på at de er utnevnt til æresdoktorer ved NTNU under doktorpromosjonen i november.  (Foto: Kristoffer Furberg)

Kunstnerduoen Michael Elmgreen og Ingar Dragset mottok bevisene på at de er utnevnt til æresdoktorer ved NTNU under doktorpromosjonen i november.  Foto: Kristoffer Furberg

Hovedbygningen på NTNU var i solidaritet med det franske folk lyssatt i Trikolorens etter terrorangrepene i Paris.  (Foto: NTNU)

Hovedbygningen på NTNU var i solidaritet med det franske folk lyssatt i Trikolorens etter terrorangrepene i Paris.  Foto: NTNU

Første styremøte for det nye NTNU-styret. 24.11.15, Disputasrommet. Studentrepresentantene Dennis Bogen, Ingvild Sørlie, Kim Allgot er alle nye i NTNU-styret.  (Foto: Kristoffer Furberg)

Første styremøte for det nye NTNU-styret. 24.11.15, Disputasrommet. Studentrepresentantene Dennis Bogen, Ingvild Sørlie, Kim Allgot er alle nye i NTNU-styret.  Foto: Kristoffer Furberg

11 måneders studiestøtte ble vedtatt i november. Her tar en fornøyd NSO-leder Therese Eia Lerøen selfie med NSOs Jørgen RIngen Andersen, Venstres Trine Skei Grande og Iselin Nybø.  (Foto: Therese Eia Lerøen)

11 måneders studiestøtte ble vedtatt i november. Her tar en fornøyd NSO-leder Therese Eia Lerøen selfie med NSOs Jørgen RIngen Andersen, Venstres Trine Skei Grande og Iselin Nybø.  Foto: Therese Eia Lerøen

Studenter roer seg ned med hundeklapping før eksamen i desember. Lissi, som er en blanding av fransk bulldog og mops, var blant kosehundene som hjalp studentene i SiTs lokaler på Gløshaugen.  (Foto: Kristoffer Furberg)

Studenter roer seg ned med hundeklapping før eksamen i desember. Lissi, som er en blanding av fransk bulldog og mops, var blant kosehundene som hjalp studentene i SiTs lokaler på Gløshaugen.  Foto: Kristoffer Furberg

1 / 32
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Etikken blir viktigere i søknader om midler fra Forskningsrådet

Hopper du harelabb over forskningsetikken når du skal søke Forskningsrådet om midler? Nå vil det straffes hardere.

Forskere i folkemøte om klima:

- Klima taper mot internasjonalisering

Ytring:

Hvem har rett til å mene noe om Høyskoleparken?

Å fremme et argument ved å prøve å frata meningsmotstanderen troverdighet, er et kjent retorisk knep. Men ikke akkurat tillitsvekkende.

Ytring:

Plagiat – den nye utfordringen for forskere?

Her er en historie om hvordan forskningsjuks kan utføres i praksis. Forskere stjal innholdet i et paper skrevet av Antje Klitkou og hennes kolleger.