Her demonstrerer studentene mot regjeringens stipendkutt

Studentene tok torsdag til gatene for å demonstrere mot forslaget til endring av studiestøtten.
Med nymalt banner gjorde studentene i Trondheim seg klare til den relativt korte marsjen fra Studentersamfundet og opp til Gløshaugen.  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Med nymalt banner gjorde studentene i Trondheim seg klare til den relativt korte marsjen fra Studentersamfundet og opp til Gløshaugen.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Påtroppende studentleder ved NTNU, Cecilie Bjørnsdotter Raustein.  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Påtroppende studentleder ved NTNU, Cecilie Bjørnsdotter Raustein.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Den evige diskusjonen. Hva er best av gulrot og pisk? Studentene er i hvert fall klare på hva de ønsker.  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Den evige diskusjonen. Hva er best av gulrot og pisk? Studentene er i hvert fall klare på hva de ønsker.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Hva tegneserie-figuren Picachu har med stipendstriden å gjøre vites ikke.  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Hva tegneserie-figuren Picachu har med stipendstriden å gjøre vites ikke.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Påtroppende studentleder Cecilie Bjørnsdotter Raustein(f.v.), tidligere studentrepresentant i NTNU-styret, Christoffer Vikebø Nesse, nåværende studentleder Sindre Kristian Alvsvåg og nåværende studentrepresentant i NTNU-styret Siri Arnesen holdt banneret oppe og ledet studentene til Hovedbygningen.  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Påtroppende studentleder Cecilie Bjørnsdotter Raustein(f.v.), tidligere studentrepresentant i NTNU-styret, Christoffer Vikebø Nesse, nåværende studentleder Sindre Kristian Alvsvåg og nåværende studentrepresentant i NTNU-styret Siri Arnesen holdt banneret oppe og ledet studentene til Hovedbygningen.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Ifølge Studenttinget var det omtrent 200 personer som hadde møtt opp til demonstrasjonen.  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Ifølge Studenttinget var det omtrent 200 personer som hadde møtt opp til demonstrasjonen.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Ikke alle rakk seg ned til Studentersamfundet før protesttoget startet torsdag. De siste rakk akkurat å hive seg med mens teten viste vei opp trappen til hovedbygget.  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Ikke alle rakk seg ned til Studentersamfundet før protesttoget startet torsdag. De siste rakk akkurat å hive seg med mens teten viste vei opp trappen til hovedbygget.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Varaordfører Ola Lund Renolen var første taler under demonstrasjonen foran Hovedbygningen torsdag.  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Varaordfører Ola Lund Renolen var første taler under demonstrasjonen foran Hovedbygningen torsdag.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Andre taler var Alexander Egner-Kaupang, landsstyrerepresentant i Pedagogstudentene. Han mener at den nye ordningen, om den faktisk øker gjennomføringsgraden, kan føre til at vi får flere lærere som er lærere fordi det var det de begynte å studere, ikke fordi de vil.  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Andre taler var Alexander Egner-Kaupang, landsstyrerepresentant i Pedagogstudentene. Han mener at den nye ordningen, om den faktisk øker gjennomføringsgraden, kan føre til at vi får flere lærere som er lærere fordi det var det de begynte å studere, ikke fordi de vil.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Øyvind Bentås, leder for Trondheim Senterparti talte også under demonstrasjonen.  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Øyvind Bentås, leder for Trondheim Senterparti talte også under demonstrasjonen.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Linjeforeningsfaner og partiflagg i skjønn forening utenfor Hovedbygningen torsdag.  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Linjeforeningsfaner og partiflagg i skjønn forening utenfor Hovedbygningen torsdag.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Lederen for Rødt sitt universitetslag ved NTNU, Sean Chr. Høiland, benyttet anledningen til å fortelle om partiets alternative statsbudsjett da han holdt sin appell.  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Lederen for Rødt sitt universitetslag ved NTNU, Sean Chr. Høiland, benyttet anledningen til å fortelle om partiets alternative statsbudsjett da han holdt sin appell.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Ikke alle var like prinsipielle og harde i sin dom av forslaget til endring i studiestøtten...  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Ikke alle var like prinsipielle og harde i sin dom av forslaget til endring i studiestøtten...  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Eirik Sande, leder av Studentersamfundet, mener det er rådgivningen i videregående skole som må bedres for å få studenter til å gjennomføre. - Mamma er karriereveileder på videregående. Gjennom samtaler med henne så jeg hvor elendig det systemet er. Ikke mamma, altså. Hun er flink hun. Men systemet er for dårlig. Er du heldig får du fem minutter på gangen, sa han.  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Eirik Sande, leder av Studentersamfundet, mener det er rådgivningen i videregående skole som må bedres for å få studenter til å gjennomføre. - Mamma er karriereveileder på videregående. Gjennom samtaler med henne så jeg hvor elendig det systemet er. Ikke mamma, altså. Hun er flink hun. Men systemet er for dårlig. Er du heldig får du fem minutter på gangen, sa han.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

En godt fornøyd Felipe Fawcett, internasjonalt ansvarlig i Studenttinget, rydder sammen plakater og kaffedunker etter at siste taler har sagt sine ord.  (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

En godt fornøyd Felipe Fawcett, internasjonalt ansvarlig i Studenttinget, rydder sammen plakater og kaffedunker etter at siste taler har sagt sine ord.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

1 / 16

Torsdag ettermiddag marsjerte studentene fra Studentersamfundet i Trondheim og opp bakken til Hovedbygget på Gløshaugen. Der ble det holdt appeller av Ola Lund Renolen, varaordfører i Trondheim kommune, Alexander Egner-Kaupang, landsstyrerepresentant i Pedagogstudentene, Øyvind Bentås, leder i Trondheim Senterparti, Sean Chr. Høiland, leder for Rødt universitetslag og Eirik Sande, leder av Studentersamfundet.

Ifølge Studenttinget ved NTNU var det omtrent 200 som hadde tatt turen til Hovedbygningen for å vise sin mening.

Samtidig ble det også avholdt demonstrasjoner i syv andre norske byer, og også de norske studentene i utlandet samlet seg for å vise sin støtte.

Studentene demonstrerer mot regjeringens forslag til ny konverteringsordning for studiestøtten, som ble presentert med regjeringens forslag til statsbudsjett tidligere i høst.

Regjeringen foreslår at 25 prosent av studielånet skal konverteres til stipend basert på studiepoengproduksjon, mens 15 prosent skal omgjøres først ved bestått grad. I dag omgjøres 40 prosent av studielånet til stipend basert på studiepoengproduksjonen.

Regjeringen mener dette er et tiltak som vil føre til høyere gjennomføringsgrad, men flere er skeptiske.

Norsk studentorganisasjon tok raskt initiativ til et opprop mot forslaget som er signert av over 22000 personer og støttet av 40 forskjellige institusjoner, organisasjoner og partier.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener samfunnet taper på at forskerstillinger lyses ut internasjonalt

– Samfunnet investerer i utdannelsen vår, men får lite igjen for pengene når jobbene går til utenlandske søkere, sier Astrid Mork-Jansson ved Universitetet i Stavanger.

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo har troen på løpende vurderinger av ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.