- Som Indiana Jones

- Som handlingen hentet ut av en Indiana Jonesfilm. Slik oppsummerte NTNU-rektor Torbjørn Digernes afghanske arkeologers kamp for å berge nasjonalskatter fra Talibans herjinger. Slik kan vi få se noen av dem i Trondheim nå.

Publisert Sist oppdatert
Omar Massoudi er direktør for Nasjonalmuseet i Afghanistan.

I går mandag ble utstillingen offisielt åpnet, med mange prominente gjester til stede.

SE BILDESPILL

– Denne utstillingen feirer den unike rollen Afghanistan har hatt som en smeltedigel for ulike kulturuttrykk. Dette har skapt noe helt originalt.

Det sa Afghanistans kulturminister dr. Sayed M. Raheen da han åpnet utstillingen «Afghanistan – den gjemte historien» i NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim.

– Disse mesterverkene fra Nasjonalmuseet i Afghanistan ble bare berget takket være en heltemodig innsats fra museets ansatte, som i aller dypeste hemmelighet smuglet ut gjenstandene og gjemte dem i presidentpalassets hvelv, fortalte den afghanske kulturministeren.

Holdt hemmeligheten skjult

Gjennom hele borgerkrigen og Talibans styre holdt de på hemmeligheten. Først i 2003 fikk en vite om kistene i hvelvet. De ble åpnet i 2004. Da hadde gjenstandene vært borte siden 1980-tallet. Direktør for Nasjonalmuseet, Omar Massoudi, var sentral i bestrebelsene på å holde skattene skjult gjennom alle disse årene.

Digernes omtalte disse bestrebelsene som "hentet ut av en Indiana Jonesfilm." I den sammeheng framstår Massoudi som actionarkeologen Indiana Jones' tause partner - Massoudi holdt sin munn lukket om de uvurderlige kunstskattene som befant seg, bokstavelig talt, under Talibanledelsens føtter.

UD takker

- På vegne av regjeringen vil jeg takke den afghanske regjeringen og Kabuls nasjonalmuseum for at NTNU Vitenskapsmuseet har blitt valgt til å vise fram denne fantastiske samlingen gjenstander fra Afghanistan. Utstillingen gir oss et unikt innblikk i landets rike kultur og historie. Jeg vil på det sterkeste oppfordre publikum til å se utstillingen, sa statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet under åpningen.

"Nasjonen lever når kulturen lever"

- Ved inngangen til Nasjonalmuseet i Afghanistan står det en stein med mottoet deres innrisset: «Nasjonen lever når kulturen lever». Det er et paradoks at disse gjenstandene må vises utenfor sitt hjemland for faktisk å overleve, sa museumsdirektør Axel Christophersen under åpningen. Det er hans utrettelige arbeid som har bragt denne utstillingen hit.

LES "EN ILDSJEL"

- For oss på NTNU Vitenskapsmuseet er det en stor ære å få være et lite avsnitt av denne fantastiske historien. Ikke minst er vi svært stolte over å kunne ta på oss denne jobben på vegne av Norge.

Over 200 gjenstander

Mer enn 200 gjenstander fra Afghanistans og verdens kulturarv er utstilt i Trondheim i sommer. Nesten to tusen år skiller den eldste fra den yngste gjenstanden i utstillingen, som rommer unike gullskatter, elfenbensutskjæringer, glassfigurer og bronsestatuetter.

Trondheim er det eneste stedet i Norge utstillingen vises. Utstillingen står til 2. september.

VM's bilder fra åpningen