Styret sier ja til KD

Noe alternativt forslag om å avvise Kunnskapsdepartementets forslag om en konseptvalgutredning (KVU), kom aldri til avstemning. Rektors tilråding ble vedtatt, med små endringer.

Publisert Sist oppdatert
- Jeg forstår at det ikke er klokt å gå i mot eier, sa Anne K Børresen.

Opplevde, politiske realiteter avgjorde saken.



Ville igangsette Dragvoll-bygg nå

- Vi gjorde faktisk et enstemmig vedtak om de fem forutsetningene i oktober.

Styrerepresentant Bjarne Foss minnet styret om at ingen av forutsetningene er besvart av eier, Kunnskapsdepartementet.

Foss skrev sammen med Anne Kristine Børresen, stipendiat Magnus Steigedal og ansattrepresentant Kristin Dæhli et skarpt leserbrev i UA, hvor de gikk langt i å si at politikere sentralt og nasjonalt har sabotert NTNU-styrets nå snart syv år gamle vedtak om å bygge på Dragvoll.

Foss var imidlertid alene om å fremme et alternativt forslag til Rektors innstilling. (Se faktaboks.)

Prioritet én for Foss var en formulering om en forpliktelse til å igangsette prosjektering av nybygg på Dragvoll nå - et skritt i realisering av tocampus-planen. Dette skulle gå uavhengig av en konseptvalgutredning, og med en formulering som kunne tolkes som en irettesettelse av departementet.

- Jeg synes KD har drevet oss inn i en situasjon som er uakseptabel. Jeg vil at vedtaket skal si noe om det.



Brakker eller leie ute

- Jeg er frustrert, sa Anne Kristine Børresen. Mens styret snakker, forverres utdanningskvaliteten på Dragvoll, mente hun. Nå er å leie eksternt eller sette opp brakker på Dragvoll de eneste alternativene. Men, sa Børresen:

- Jeg innser at det ikke er smart å avvise en eier. Jeg tar til etterretning at departementet vil sette i gang en utredning.

En annen av de vitenskapelige representantene, professor Helge Holden, hadde tvilt seg fram til et svar.

- Nå har saken til et kritisk punkt. Vi er ikke herre i eget hus. Det er også snakk om eier og om lokale og regionale myndigheter. Jeg finner det umulig å si nei til en KVU nå. Når den foreligger, har vi et bedre grunnlag å diskutere på. Det kan munne ut i en konklusjon om at samlokalisering pga kostnader og plass, ikke er realistisk.



- Bør ikke gå i krig med eier


Som styreleder, er det Morten Loktus oppgave å søke å holde styrevedtakene enstemmige og harmoniske.

- Vi må forholde oss til realitetene, sa han.

- Mitt inntrykk er at KD har gjort sitt ytterste for å levere på de fem forutsetningene. Vi er en stor del av denne byen. Vi må passe på å ikke bli for arrogante. Lokale politikere har også et berettiget syn. Vi må tenke oss nøye om hvis vi velger å ikke støtte opp under eieren. Vi må tenke gjennom risikoen om vi velger å gå fullstendig i krig med våre omgivelser. Rektors tilråding er en riktig vei for oss videre. Så må vi jobbe intenst med Dragvoll-problemene. Jeg anbefaler på det sterkeste å følge Rektors tilrådning, sa styrelederen.



Dragvoll-løsninger i neste styremøte

Eksternt medlem Ådne Cappelen fungerte som mekler i debatten, som til tider ble amper:

- Jeg er glad for at saken har kommet ut av dødvanne. Vi må forholde oss til eiers intensjoner. Jeg synes i all hovedsak at tilrådingen er grei.

Han forslo likevel en mindre endring, i retning av Foss´ forslag.

Enstemmig vedtak

Rektors tilråding gikk enstemmig gjennom styret, med mindre endringer som understreker behovet for raske tiltak på Dragvoll. Styret vil komme tilbake til hvordan Dragvoll-situasjonen kan løses i praksis, etter planen allerede i neste møte.

Alternativene er enten å leie arealer eksternt, som i Trondheim Økonomiske Høgskole, eller å bygge «provisorier», som Digernes kalte det – brakkerigger eller paviljonger. Førstnevnte forslag vil desentralisere Dragvoll-miljøet i en overgangsperiode, medgikk rektor.



Beskjedne prosjektutgifter, lovet rektor

Flere styremedlemmer var bekymret for nok en runde med millionutgifter til interne prosjektgrupper. Det skal denne gangen opprettes en intern prosjektgruppe med ansvar for å levere informasjon til KDs prosess. Den interne gruppen skal også ha ansvar for å sikre gode medvirkningsordninger på NTNU, og for å utvikle et framtidsscenario for NTNU i et 50-årsperspektiv.

KD skal ifølge Digernes betale for sin del av utredningene. NTNU er ikke gitt signaler om at egne utgifter vil bli dekket. Den interne gruppen vil sannsynligvis bestå av fire til fem personer. NTNU må regne med å kjøpe inn konsulenttjenester. Foreløpig kostnadsanslag er en til to mill. kroner.