E-læringsfadesen:

itslearning vil ikke godta avlysningen

itslearning avviser NTNUs ønske om å avlyse konkurransen om nytt e-læringssystem. Selskapet krever også at rettssaken i Oslo tingrett går som planlagt om to uker.

Publisert Sist oppdatert
Frustrert. itslearning-direktør Arne Bergby.

- Vi mener at NTNU ikke har saklig grunn til å avlyse konkurransen. Vi kan ikke se at grunnen de har oppgitt innebærer noe forhold som gjør at det foreligger noen avlysningsplikt.

Det sier Inger Hygen i Advokatfirmaet Kluge, som er itslearnings prosessfullmektig i saken selskapet har anlagt mot NTNU.

Saken er berammet i Oslo tingrett fra 18. til 20. juni. itslearning gikk til sak etter at NTNU i mai i fjor utropte selskapet Fronter som vinner av anbudet på ny e-læringsplattform ved NTNU.

Ville stanse rettsaken

Nå må Oslo tingrett også ta stilling til om NTNU har lov til å avlyse konkurransen. Universitetet varslet Fronter og itslearning om dette i forrige uke. Begrunnelsen var at det plutselig ble funnet en uklarhet i prismodellen, som skapte tvil om hvordan totalkostnadene i tilbudene skal bedømmes.

Innkjøpssjef Lisbet Gussiås sa til UA tidligere denne uka at regelverket for offentlige anskaffelser er klinkende klart. Når det viser seg at det er uklarheter i konkurransegrunnlaget, må konkurransen avlyses. Feilen ble oppdaget 17, mai.

- Tragisk for leverandørene

- Dette er tragisk, både for oss og Fronter, sa direktør Arne Bergby i itslearning til UA, da NTNUs forsøk på å stoppe saken ble kjent.

Gussiås og seksjonssjef Knut Veium erkjente at de hadde gjort for dårlig arbeid, og sa de hadde lagt seg flate og beklaget overfor tilbyderne.

- Slik vi ser det, bygger rettssaken på uenighet rundt anbudet. Når vi ser oss tvunget til å avlyse konkurransen, faller grunnlaget for rettsaken vekk, sa Veium.

NTNU drøftet saken med regjeringsadvokaten før de avlyste.

Krever at saken går

NTNU motbør fra itslearning og deres juridiske rådgivere på flere punkter:

- Med dette mener NTNU altså at rettssaken skal bortfalle. Så lenge vi mener de de ikke har gyldig grunn til å avlyse, krever vi at saken går som oppsatt og med det kravet vi har fremmet, sier Hygen til UA.

Itslearning har krevd at retten kjenner tildelingen av kontrakten til Fronter for ulovlig. Skulle selskapet ikke få medhold i dette, krever de subsidiært en økonomisk erstatning for tap som de mener NTNUs rotete håndtering av saken har påført selskapet.

Oppfattet anbudet likt

I prismodellen som ble benyttet i anbudet, ble det spurt om driftskostnader i hele kontraktsperioden som er på inntil åtte år. Av prosjekt- og fremdriftsplanen fremgår det at NTNU ikke skal belastes driftskostnader før pilot, implementerings- og prøvedriftsperioden er fullført.

Dette kalles fase 0,1 og 2 og er beregnet til 17 måneder. I prismatrisen bes det imidlertid om pris på driftskostnader for hele kontraktsperioden, fra år 1 til år 8.

- Det er således bedt om pris også for fase 0,1 og 2, opplyste Lisbeth Gussiås, tidligere denne uka.

Etter det UA forstår, er det imidlertid ingen av tilbyderne som har regnet inn pris for fase 0,1 og 2.

- Vi ser ikke at det NTNU nå hevder er et problem, er et problem. Det er ingen inkonsistens i dette. Både itslearning og Fronter har oppfattet dette på samme måte, og det er den samme måten som NTNU har forstått dette på, fremholder advokat Inger Hygen.

NTNU fikk knusende dom

Det opprinnelige søksmålet fra itslearning dreier seg om uenighet om selve anbudsprosessen. Selskapet har påpekt en rekke feil de mener NTNU har begått i prosessen. Dette mener de, førte til at itslearnings tilbud ble vurdert feil da det ble sammenlignet med tilbudet fra konkurrenten Fronter.

Selskapet fikk fullt medhold i dette ved Oslo Byfogdembete i fjor. Retten ga NTNU en knusende dom for å ha gjort slett arbeid. itslearning-direktør Arne Bergby har sagt til UA selskapet svarer på svært mange anbud hvert år, men at de aldri har opplevd så dårlig kvalitet i evalueringsarbeidet som hos NTNU.

Ansatte som vitner

Når saken kommer opp, må retten innledningsvis vurdere om NTNU har rett til å avlyse konkurransen på grunn av uklarheter i anbudsdokumentene. Det er opp til NTNU å bevise at dette har vært et problem. Ansatte fra Studieavdelingen, Innkjøpsavdelingen og IT-avdelingen er innkalt som vitner.

Saken føres av Regjeringsadvokaten ettersom det formelt er NTNUs eier Kunnskapsdepartementet som er stevnet for retten.



Se NTNUs kronglete ferd mot nytt e-læringssystem:

Følg tidslinjen og sakens ferd gjennom UAs spalter siden mai i fjor året. Klikk på pilene for å se utviklingen, og lese artiklene.