Ansatte må på kurs for å stresse ned

Mange NTNU-ansatte jobber så mye at de blir syke av det. Forskerforbundet opplever en enorm interesse for kursene de arrangerer i stressmestring.
Mye bøy og tøy når NTNU-ansatte lærer å mestre stress. Yogainstruktør Elin Øvretveit anbefaler fem enkle yogaøvelser om dagen.  
    
      (Foto: Solveig Mikkelsen)

Mye bøy og tøy når NTNU-ansatte lærer å mestre stress. Yogainstruktør Elin Øvretveit anbefaler fem enkle yogaøvelser om dagen.   Foto: Solveig Mikkelsen

Det er ikke en vanlig dag på jobben. De 24 kursdeltakerne fra NTNU sitter lettere henslengt - enten i behagelige lenestoler eller i fargerike sofaer. Uteskoene er byttet ut med tøfler, og beina hviler på skamlene. Det har senket seg en ro i rommet. Vi hører ingen hamring på tastatur, eller inntrengende piping fra mobiltelefoner.

Forskerforbundet arrangerer kurs i stressmestring for femte gang. Det første kurset i desember ble fylt opp på sju minutter. Det andre kurset var for dem som ikke fikk plass.

Utslitt på jobb

- Jeg har egentlig ikke tid til å være her, svarer en av deltakerne når kurslederne spør hvorfor de har meldt seg på kurset.

Mange gir samme begrunnelse: De har det travelt på jobb. De har alltid mye å gjøre. De føler seg utslitt.

- Eksisterer egentlig Arbeidsmiljøloven? spør en.

Nå vil de på kurs for å lære å ta det med ro. Få noen tricks for å håndtere en travel hverdag.

Teknikker for å mestre stress

Linda Fluge og Elin Øvretveit leder kurset. Fluge er psykolog og Øvretveit driver Trondheim Yogaskole. De understreker at det ikke finnes kjappe løsninger. Men i løpet av dagen skal de ta for seg metoder som deltakerne raskt kan bruke for langsomt å komme seg vekk fra en stress-situasjon som har pågått over tid. I løpet av kurset skal deltakerne blant annet lære seg øvelser og teknikker for å koble ut og koble av.


Linda Fluge (til venstre) og Elin Øvretveit. 
    
      (Foto: Solveig Mikkelsen)

Linda Fluge (til venstre) og Elin Øvretveit.  Foto: Solveig Mikkelsen

 

Blir syke av arbeidspress

Gry Eva Alterskjær er hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet og kursdeltaker. Hun er forbløffet over den store pågangen fra medlemmene for å delta på kurset, men er egentlig ikke overrasket:

- Mange ansatte jobber seg selv i senk. De har et så høyt arbeidspress at de blir syke av det. Det har vært travelt før, og det blir ikke mindre etter fusjonsvedtaket, konstaterer hun.

Mye skjer på kort tid ved NTNU. Et pålegg om avbyråkratisering skal sørge for at antallet administrative stillinger skal ned. Campusene skal samlokaliseres og NTNU skal slå seg sammen med tre andre høyskoler. Alterskjær er ikke i tvil: Det er de administrativt ansatte som vil bli mest berørt av alle endringene.

Trenger å hente seg inn

- Medlemmer har spurt oss: Hvor mye ekstra kan arbeidsgiver pålegge oss å jobbe? Mange ansatte jobber veldig mye av lojalitet til NTNU. De tar ansvar, men blir ikke verdsatt. I stedet føler de et press på at de må jobbe enda mer, sier hun.

Alterskjær tror ikke det store arbeidspresset er typisk for NTNU. Det er like travelt for de ansatte ved andre læresteder.

- Før opplevde de ansatte at det toppet seg i perioder. Nå vedvarer disse toppene over flere år. De fleste trenger et pusterom. Når de ikke får hentet seg inn, blir de i stedet syke.

Forskerforbundets leder viser til arbeidsmiljøundersøkelsen.  Der oppgir de ansatte at de synes arbeidsbelastninga er for høy.

- Dette må NTNU ta på alvor, slår hun fast.

Flinke og stressa

Linda Fluge og Elin Øvretveit er etterspurte foredragsholdere. De registrerer at interessen for stressmestringskurs er stor, også utenfor NTNU.

- Det er symptomatisk for den tida vi lever i. Vi skal være så flinke og sjonglere så mange roller. Samtidig føler mange at de mister kontrollen. Beslutningene tas ovenfra og det er stadige krav til effektivitet, sier de.

I løpet av kursdagen skal deltakerne få råd om hvordan de kan gjøre arbeidshverdagen mindre stressende – og lære hvordan de kan håndtere forhold de uansett ikke kan gjøre noe med.

Ingen tjener på stress

Da tilbudet om kurs først dukket opp, tenkte rådgiver Simon Lie at dette har han egentlig ikke tid til å delta på. Da innså han at nettopp derfor bør han melde seg på. Han har prosjektansvar for arrangementer ved rektors stab for nyskaping og da er det ikke til å unngå at arbeidsmengden i perioder tårner seg opp.

- Jeg har følt på kroppen hvordan det er å være virkelig stresset. Jeg har etter hvert greid å håndtere stress. Men siden jeg har prosjektansvar, ønsker jeg å lære meg teknikker som jeg også kan dele med kollegene mine. De bør også lære hvordan de kan stresse ned, sier han.

Lie har inntrykk av at arbeidspresset er stort, ikke bare ved NTNU, men overalt i arbeidslivet.

- Det er ei farlig utvikling og det går på helsa løs. Det tjener ikke samfunnet på i det lange løp, advarer han.

Jager stresset på dør

Elin Øvretveit viser deltakerne øvelser de kan gjøre hver dag på kontoret. Fem om dagen bør ikke bare gjelde for frukt og grønnsaker, mener hun. Fem daglige øvelser vil bidra til at slitne ansatte kan roe ned mellom slagene.

- Vær oppmerksomt til stede i kroppen din. La tankene vandre, messer hun.

Deltakerne ruller med skuldrene, vrir hodet forsiktig til hver side, vrir og strekker kroppen. Bøyer og tøyer. Puster rolig inn og ut.

Kurslederne gir råd om gode øvelser alle kan gjøre på kontoret.  
    
      (Foto: Solveig Mikkelsen)

Kurslederne gir råd om gode øvelser alle kan gjøre på kontoret.   Foto: Solveig Mikkelsen

Nei, det er ingen vanlig dag på jobben for de 24 deltakerne. De blir bedt om å sette seg ned og gradvis slappe av i kroppen. Fra topp til tå.

- La tankene være som en bilvei. Du sitter i veikanten og bare ser på trafikken. Du trenger ikke å hindre trafikken eller springe etter bilene. Finn nærvær og avslappethet i det at du ikke trenger å gjøre noe som helst, sier Øvretveit.

Det er en fullkommen ro i rommet. Stresset er jaget på dør. En deltaker sovner. Og så er det tid for en lang og god lunsj.

De fleste trenger et pusterom. Når de ikke får hentet seg inn, blir de i stedet syke.

Gry Eva Alterskjær, hovedtillitsvalgt
Stress på jobben

Forskerforbundet ved NTNU arrangerer kurs i stressmestring for femte gang på kort tid. Medlemmene går mann av huse for å delta på kursene.

Hovedtillitsvalgt Gry Eva Alterskjær forteller at arbeidspresset for mange NTNU-ansatte er så høyt at mange blir syke av det.

Kurslederne Linda Fluge og Elin Øvretveit ser samme utvikling overalt i arbeidslivet.

I Danmark viser statistikken at hver fjerde sykmelding har med stress å gjøre.

Senkede skuldre og avkobling på kurs 
    
      (Foto: Solveig Mikkelsen)

Senkede skuldre og avkobling på kurs  Foto: Solveig Mikkelsen

- Folk jobber seg i senk, advarer Gry Eva Alterskjær, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet. 
    
      (Foto: Solveig Mikkelsen)

- Folk jobber seg i senk, advarer Gry Eva Alterskjær, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet.  Foto: Solveig Mikkelsen

Elin Øvretveit viser skulderøvelser. - Det er lov å gjespe. Det er tegn på god innpust og at du begynner å slappe av, sier hun.  

Elin Øvretveit viser skulderøvelser. - Det er lov å gjespe. Det er tegn på god innpust og at du begynner å slappe av, sier hun.  

Simon Lie: Fornøyd kursdeltaker tok seg tid til å lære om stress. 
    
      (Foto: Solveig Mikkelsen)

Simon Lie: Fornøyd kursdeltaker tok seg tid til å lære om stress.  Foto: Solveig Mikkelsen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ansettelse av instituttledere:

NTNU foreslår unntak for vitenskapelig kompetanse

NTNUs ledelse åpner for å ansette instituttledere uten vitenskapelig førstekompetanse.

Opphavsrett:

UiO vil gi kompensasjon for å gjenbruke digitale forelesninger

Nå vil NTNU-tillitsvalgte at NTNU skal ta tak i spørsmålet om kompensasjon. – Vi har meldt saken inn til Sesam-møtet på fredag, sier Ronny Kjelsberg i NTL.

Tror pandemien vil endre forskning for all fremtid

Hva gjør den pågående pandemien med forskning, og hvordan kan en sørge for at andre kriser får samme forskningsomfang? Det var blant spørsmålene da Indikatorrapporten ble lagt frem torsdag.