”Krev klare svar og ta deg tid til et pusterom innimellom"

Personalsjef Arne Hestnes ser at kravet om å spare samtidig som det jobbes på høygir med fusjon og campussamling kan skape frustrasjon - og i verste fall redusert gjennomføringsevne.

- Det er lederne som må skjerme sine ansatte for unødvendig press og etterspørsel fra omgivelsene, understreker personalsjef Arne Kr. Hestnes. Her sammen med organisasjonsdirektør Ida Munkeby. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Publisert Sist oppdatert

Samtidig sier han at alle arbeidstakere, uansett sektor, fra tid til annen må jobbe under skiftende konjunkturer. UA skrev onsdag om avbyråkratiseringsprosjektet til regjeringen, som betyr at NTNU skal spare 25 millioner kroner årlig på administrasjon de neste fire årene. Kravene til effektivisering kommer samtidig med at stabene jobber på spreng med fusjon.

Oppå dette kommer prosjektet med samling av campusene Dragvoll og Gløshaugen, som også krever betydelig med ressurser.

Ser at mange jobber mye

Personalsjef Arne Hestnes sitter også i Arbeidsmiljøutvalget, hvis leder Heidi Egseth registrerer at mange mener det er uheldig at denne kombinasjonen av å spare og å fusjonere kommer samtidig.

- Det vanlige er at det er i etterkant av fusjoner man ser innsparingene, sa hun til UA.

På spørsmål om han nå ser noen virkning på stabene av disse kryssende kravene, svarer Hestnes slik:

- Nei, jeg ser ikke noe som kan forklares med denne kombinasjonen foreløpig. Men jeg ser at mange arbeider mye og at tempoet er høyt.

Ledere må skjerme – ansatte må si i fra

- Risikovurderinger som tidligere er lagt fram for styret viser at overbelastning på nøkkelpersoner er risiko nummer én. Hva gjøres for å redusere denne risikoen?

- Dette er sammensatt og kan handle både om organisering, ressurser og prioritering. Alle ledere har fått beskjed om å følge med og allokere ressurser til de høyest prioriterte oppgavene, og samtidig være konkrete på hvilke oppgaver som kan settes på vent. Det er lederen som har ansvar for slike prioriteringer og lederen må skjerme sine ansatte for unødvendig press og etterspørsel fra omgivelsene.

Hestnes forklarer videre at lederne har ansvar for å følge opp den enkelte ansattes arbeidsmiljø, og være oppmerksomme på tegn på stor belastning og slitasje.

- Samtidig må de ansatte selv si fra når de trenger pusterom og avlastning, understreker han.

Tilbyr kurs i sunn omstilling

For å sette ledere og ansatte i stand til dette tilbys for tiden omfattende opplæring i endringsledelse, i sunne omstillinger og psykososialt arbeidsmiljø. Både bedriftshelsetjenesten og HR-folk er tilgjengelig for råd og hjelp, i følge personalsjefen.

- I tillegg skal ledere å ha god kontakt med lokalt verneombud og med jevne mellomrom ta saker knyttet til arbeidsmiljø og arbeidsbelastning generelt, opp i ledermøter og medbestemmelsesmøter.

- Hva tenker du om at Regjeringens effektiviseringskrav kommer parallellt med at NTNU og sektoren for øvrig står i en meget krevende situasjon?

- På det praktiske plan er det selvsagt ikke vanskelig å se at denne kombinasjonen kan være utfordrende og skape frustrasjon, redusert motivasjon og i verste fall redusert gjennomføringsevne. På mange måter er likevel dette et overordnet politisk spørsmål som både universitetene og øvrig offentlig sektor må innrette seg i forhold til, og gjøre det beste ut av, skriver Hestnes i sitt svar.

Mange jobber under skiftende konjunkturer

- Det er til en viss grad sammenliknbart med at arbeidsliv og næringsliv forøvrig også må forholde seg til skiftende konjunkturer, og arbeide under varierende rammebetingelser.

- Hva tenker du om de tillitsvalgte som gikk ut og understreket at dette ikke er en dugnad, men noe som er mer en normalsituasjon som vil vare i mange år framover? Har de rett i det?

- Fusjon er ingen normalsituasjon, men det er en håndterbar situasjon som også gir mulighet for positiv utvikling både for enkeltpersoner og organisasjonen – det må ikke glemmes. De tillitsvalgtes advarsler er forståelige og riktige sett ut fra deres rolle, men også fordi de konkret observerer hardt arbeid og forventninger om leveranser.

- Slik sett ivaretar de både rollen som talerør for sine medlemmer, og peker samtidig på at det finnes både lov- og avtaleverk som regulerer både arbeidsbelastning og kompensasjon.

- Hva vil du si til de NTNU-ansatte som nå kjenner på overbelastning, og til lederne deres?

- Ta det opp med din leder. Krev klare svar på hva som skal prioriteres. Meld deg på ett av kursene i sunne omstillinger og arbeidsmiljø, - og ta deg tid til et pusterom innimellom.