Socratic Social ITovation:

Sosiale nyskapere satser på å gjøre verden bedre

Gjenbruk av plastflasker. Aktiviteter for demente. Bekjempelse av epidemier. Tirsdag kveld forteller bedrifter og entreprenører historier om sosial nyskaping. Mange av dem handler om å gjøre verden til et bedre sted.
Kommer. Selskapet  water.gift, har som mål at folk slutter å kjøpe plastflasker med vann, og heller fyller på den de har. Utgangspunktet er de  66 milliarder plastflaskene med vann som forbrukes, bare i USA, hvert år. I gjennomsnitt blir bare 13 prosent av dem resirkulert. (Foto: Skjermpdump water.gift)

Kommer. Selskapet  water.gift, har som mål at folk slutter å kjøpe plastflasker med vann, og heller fyller på den de har. Utgangspunktet er de  66 milliarder plastflaskene med vann som forbrukes, bare i USA, hvert år. I gjennomsnitt blir bare 13 prosent av dem resirkulert. Foto: Skjermpdump water.gift

Arrangørene, Sintef og NTNU, beskriver verdens store utfordringer: Forurensning, krig og konflikter, global oppvarming og rovdrift på naturressurser. Målet er å samle aktører som på ulike vis er engasjert i disse spørsmålene, og vise hvordan informasjonsteknologi faktisk kan ha den kraften som trengs, både til å knytte folk sammen og drive løsninger framover.

Se programmet her.

Vann fra springen

Sosialt entreprenørskap handler om å bygge kunnskap som kommer samfunnet til gode, det kan også beskrives som virksomhet som skaper verdier for samfunnet ved å løse sosiale utfordringer.

Deltakerne på tirsdagens Social ITovation-seminar er sosiale entreprenører, organisasjoner, studenter, akademikere, selskaper og andre som jobber med og har interesse for sosial nyskaping.

Bedriftene og entreprenørene som presenterer seg har hver på sitt vis tatt i bruk informasjonsteknologi som gjør at de kan nå ut til flere og gjøre en forskjell - enten det er på lokalt, nasjonalt eller globalt nivå.

Ett eksempel er selskapet  water.gift, hvis mål er å sørge for at folk slutter å kjøpe plastflasker med vann, men heller fyller på den de har - blant annet ved hjelp av en mobilapp. Utgangspunktet er de  66 milliarder plastflaskene med vann som forbrukes, bare i USA, hvert år. I gjennomsnitt blir bare 13 prosent av dem resirkulert. I tillegg viser det seg at det kan finnes både skadelige kjemikalier, sprøytemidler og rester av legemidler i slike plastflasker.  Flaskevann er 1000 ganger dyrere enn å tappe vann rett fra springen.Profitten havner ofte hos store multinasjonale selskaper som har sikret seg kontroll over lokale vannkilder - som lokalbefolkning da ikke har den samme tilgangen til.

Fremhever ISFIT og Kulturskolen

Arrangørene trekker også fram ISIFT (Internasjonal studentfestival i Trondheim) og  Kulturskolen som vellykkede sosiale innovasjoner i Trøndelag.

Et annet eksempel er det norske selskapet Noen AS som jobber med tilrettelegging og aktiviteter for demente. På lista over selskaper som deler sine historier, er også Telenor as. Konsernet bruker big data i sosiale prosjekter. Selskapets forskningsavdeling har blant annet gjort studier der mobildata kan bidra til å forutsi og spore spredningen av epidemier eksempelvis dengue-feber i Pakistan. Dette kan igjen bidra til å utvikle effektive nasjonale responsmekanismer.

Konferansen arrangeres av Sintef og NTNU, partnere i Socratic-prosjektet under EUs Horizon 2020-program. Socratic skal være en kunnskapsbasert internettplattform, en global samarbeidsarena der innovatører kan møte teknologer som kan gjøre innovasjoner bedre. Målet er at den samlede innsatsen skal bidra til oppnåelse av FNs bærekraftsmål.

Yolanda Rueda Fernandez kommer

En av hovedtalerne er Yolanda Rueda Fernandez, grunnlegger av CiberVoluntarios Foundation. Denne er rangert av Google.org som en av 50 beste organisasjonene som er med å endre verden gjennom sosial innovasjon og IT. Gjennom sitt selskap engasjerer hun frivillige verden over til å legge til rette for at barn og eldre skal få en bedre hverdag ved hjelp av teknologi.

Tirsdagskveldens seminar er gratis, åpent og holdes i Auditorium R7 i Realfagbygget fra klokken 17.30.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

37 ansatte ved Oslomet sier de har blitt utsatt for seksuell trakassering

37 ansatte ved Oslomet har blitt utsatt for seksuell trakassering ved OsloMet de siste tolv månedene, går det fram av universitetets medarbeiderundersøkelse.

NTNUs jentesatsning inspirerer andre nordiske universiteter

Universitetene Chalmers og Aalto har begge kopiert NTNUs satsninger for å lokke flere jenter til teknologifag. – Jeg ble veldig inspirert av Jenteprosjektet Ada, sier finske Marja Niemi.

GDPR og forskning:

- Dette er en forskningsvennlig reform

Norsk senter for forskningsdata omtaler GDPR som en forskningsvennlig reform, selv om den fører med seg noen strengere krav til norske forskere.

Nybø mener det er opp til universitetene å vurdere om det skal være lærerutdanning i distriktene

Under onsdagens muntlige spørretime i Stortinget ble statsråd Iselin Nybø konfrontert med den ventede lærermangelen i norsk skole.