Åpning av Teknologibygget:

Vil heller ha grupperom enn flotte fellesarealer

- Det ser estetisk fint ut, men vi er skuffet over at det er vanskelig å få grupperom, sier skeptiske studenter under åpningen av det nye Teknologibygget på Kalvskinnet.
Passe fornøyde. Studentene Mai Feng (f.v.) Kasper Røstvold, Sigrid Trustrup og Fredrik Sandvær hadde semesterets første studiedag mandag i det nye Teknologibygget på Kalvskinnet. Selv om de synes bygget ser fint ut, er de misfornøyde med at det kan bli vanskeligere å få grupperom til å jobbe med bacheloroppgaven.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Passe fornøyde. Studentene Mai Feng (f.v.) Kasper Røstvold, Sigrid Trustrup og Fredrik Sandvær hadde semesterets første studiedag mandag i det nye Teknologibygget på Kalvskinnet. Selv om de synes bygget ser fint ut, er de misfornøyde med at det kan bli vanskeligere å få grupperom til å jobbe med bacheloroppgaven. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Det kunne nesten se ut som om bygget allerede er for lite under åpningen av Teknologibygget mandag. Foran scenen, i kantina, i trappa og i alle etasjer og vinduer var det fullt med tilskuere.

- Veien fram til nytt bygg har vært lang. Allerede ved åpningen her i 1962 kunne Adresseavisen melde at bygget var for lite. Bygget vi  i dag står i, har hatt en lang og kronglete vei, sa NTNUs prorektor for forskning, Kari Melby, som vikarierte for en syk rektor Gunnar Bovim.

- I 1870 startet Trondheim tekniske læreanstalt. Den utviklet seg i to retninger: Det som etter hvert ble NTH, og den andre retningen som ble en praktisk skole for mellomste nivå. Nå er de to institusjonene igjen samlet, fortsatte Melby.

Men det er ikke bare fryd og gammen med samlingen. Allerede før åpningen ble det klart at flere av miljøene som nå har flyttet inn, må videre til Gløshaugen. Premissene har endret seg som følge av fusjonen, ifølge Melby.

Studenter kritiske til grupperomsordning

- Samlokalisering vil gjøre det lettere å ta ut de faglige synergiene. Det betyr at det kommer noen endringer i årene som kommer. Det kan komme til å bli smertefullt. Dere vet at rektor ønsker samlokalisering. Vi må ha en levende debatt, og vi må tåle diskusjoner, sa Melby under åpningen.

Tredjeårsstudentene Fredrik Sandvær, Sigrid Trustrup, Mei Fung og Kasper Røstvold er ett semester unna å bli dataingeniører, og hadde sin første dag i det nye bygget mandag. De er ikke bare imponert.

- Det ser jo estetisk fint ut her, men det er ikke det viktigste for oss, sier Røstvold.

- Vi har fått beskjed om at det ikke er mulig å reservere faste grupperom for arbeid med bacheloroppgaver og prosjekter. Man kan kun reservere én dag i forveien, og kun for én dag om gangen. Da blir det «førstemann til mølla», og det synes jeg er litt dårlig, sier Trustrup.

- Det er nok fare for at det fort blir fullt, og at vi ikke finner et sted å jobbe. Da blir vi nødt til å være kreative. Kanskje vi må dra til en annen campus, sier Sandvær.

LES OGSÅ: Uklart hva som skjer med nye og dyre laber på Kalvskinnet

Stolt av å ha fornøyde studenter

Institutt for matteknologi er blant nykommerne på Kalvskinnet, og flytter fra Tunga til byen. De er nå en del av dekan Anne Borgs Fakultet for naturvitenskap. UA har tidligere skrevet at studentene på matteknologi er blant de mest fornøyde i landet. Det ble tema i en slags intervjusetting med Borg og Melby på scenen i det nye bygget.

- Jeg er for det første veldig stolt over at vi har et fagmiljø ved fakultet for naturvitenskap som har så fornøyde studenter. Når en ser på studiebarometeret er det en ting studentene er veldig godt fornøyd med, og det er at utdanningen innen matteknologi har høy yrkesrelevans. Jeg vet at de ansattte jobber veldig godt med dette, og jeg er helt sikker på at de kan ta med seg det inn i dette bygget, sa Borg og la til at samlingen på Kalvskinnet kan gi matteknologimiljøet muligheter for å samarbeide med andre miljøer som tidligere kanskje har vært litt langt unna.

Hun har som ambisjon at NTNU skal være en foregangsinstitutsjon innen alle deler av ingeniørutdanning.

- Vi skal jobbe på tvers av fakultetene og respektere hverandres egenart og sørge for at vi får dette til å fungere, sa Borg.

LES OGSÅ: NTNU-ansatte plasseres i åpent landskap i Teknologibygget

Lover å bygge videre på praktisk bachelor

Også dekan Geir Øien ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk er opptatt av samarbeid.

- Vi skal integrere både på kryss og tvers, vi skal ha fornyede undervisningsformer, bedre undervisning, enda mer forskerutdanning, tettere samarbeid med næringslivet, vi skal koble sammen tre forskjellige byer innen flere miljøer, svarte han da Melby spurte hva han ønsker å oppnå med flyttingen og fusjonen.

IE-fakultetets miljø for informatikk og e-læring er det største miljøet i det nye Teknologibygget.

- Situasjonen nå er at vi har et fakultet som både har miljøer på Gløshaugen og på Kalvskinnet. Vi har også institutt som er delt. Vi skal skape tverrfaglighet både på Gløshaugen og Kalvskinnet, og mellom de to stedene, sa Øien.

Dekan Ingvald Strømmen ved Fakultet for ingeniørvitenskap lovte under sin tur på scenen at det skal bygges videre på bachelorutdanningens praktiske egenart, samtidig som dette skal kobles med mer forskning.

- Ytterligere kontakt med næringsliv og forvaltning blir sentralt. Det har vi god erfaring med, og det skal vi utnytte. Det grønne skfitet har dere allerede hørt mye om, og det kommer til å bli viktig for oss de neste 20-30 årene, sa han.

Mest opptatt av kantina

De fire dataingeniørstudentene UA har huket tak i får følgende spørsmål:

- Hva tenker dere om økt samarbeid mellom de ulike studieretningene nå, da?

Studentene blir stille og flere av dem rynker på nesa.

- Jeg tviler på at det kommer til å skje, sier Sandvær.

- Da må det iallfall legges opp til det gjennom forelesningene, sier Trustrup.

- Hvis du har venner som studerer noe annet enn deg, så kan dere iallfall møtes i kantina nå, sier Røstvold.

De fire studentene er samtstemte i at kantina, der vi for øvrig sitter, er et godt tilskudd.

- Er kantina virkelig det eneste positive med det nye bygget?

- Jeg vil tro det er bedre luft her med nytt ventilasjonsanlegg. Det bør det iallfall være, sier Røstvold.

- Det er veldig nærme biblioteket, sier Fung.

LES OGSÅ: Teknologimiljøer fra HiST blir samlet på Kalvskinnet
LES OGSÅ: - Fusjonen ødelegger ingeniørutdanningen

Oppmøtet var det ikke noe å si på da det nye Teknologibygget åpnet. Stategisk nok var åpningen lagt til klokken 12, rett ved den nye kantina.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Oppmøtet var det ikke noe å si på da det nye Teknologibygget åpnet. Stategisk nok var åpningen lagt til klokken 12, rett ved den nye kantina. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Neida, de er ikke så misfornøyde at de holder seg til hodet, studentene i Teknologibygget. Før velkomsten fra prorektor Kari Melby sørget nemlig Strindens promenadeorkester for å varme opp publikum med en liten sesjon «hode, skulder, kne og tå».
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Neida, de er ikke så misfornøyde at de holder seg til hodet, studentene i Teknologibygget. Før velkomsten fra prorektor Kari Melby sørget nemlig Strindens promenadeorkester for å varme opp publikum med en liten sesjon «hode, skulder, kne og tå». Foto: KRISTOFFER FURBERG

Relaterte artikler

Uklart hva som skjer med nye og dyre lab-er på Kalvskinnet

- Om noen fortsatt blir brukt som laboratorier og andre blir brukt til noe annet, er for tidlig å si, sier prorektor Helge Klungland.

De advarer mot at NTNU kan svekke ingeniørutdanningen

Et samlet styre ved Fakultet for teknologi frykter for framtida til den treårige ingeniørutdanningen.

Statsbygg vil ha åpent landskap for 5000 ansatte

De ansatte vil heller ha egne kontorer når de om ti år skal flytte inn i det nye Regjeringskvartalet.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Norsk akademia i Kina:

- Mange oppfatninger ender ofte i feilslutninger

Beijing: - Det fins mange oppfatninger om Kina som isolert sett kan være korrekte, men som likevel ender i feilslutninger, sier Norges mann i Kina, ambassadør Geir O. Pedersen.

Ytring:

Stopp domenetapet for norsk i akademia

For å sikre at norsk held fram å vere det dominerande språket i Noreg, er det viktig å styrke stillinga til norsk språk på mange område. Eit av dei viktigaste områda å hindre dette domenetapet på er akademia.

Ønsker samlet byggeprosess:

Sintef vil reise egne signalbygg samtidig med campusprosjektet

Sintef melder seg på med full kraft i NTNUs campusprosjekt. Forskningsstiftelsen løfter fram 6 større utbyggingsprosjekt som de mener må gå parallellt med byggeprosessen på Gløshaugen.

UA anmelder bok:

På jakt med Moserne      

- «Jakten på stedsansen» er populærvitenskap, der første del av ordet ikke går på bekostning av den andre, skriver Svein Inge Meland, som har anmeldt Unni Eikeseths «Jakten på stedsansen.»