Samfundet vil ikke ha park på fengselstomta

NTNU-rektor Gunnar Bovim luftet tanken om at Fengselstomta bak Samfundet kan bli park for å løse grøntarealfloken i campusprosjektet. Men Samfundet eier tomta, og vil ikke ha park, men utvidelse av sitt eget bygg.
Tegningen viser det tiltenkte tilbygget Studentersamfundet ser for seg som en forlengelse av den eksisterende bygningsmassen. Tilbygget vil rage over to etasjer pluss kjeller. Eksakt areal er ennå ikke bestemt. Den gule tomta til høyre er tiltenkt NTNU, som har en intensjonsavtale om kjøp av tomta.
(Foto: Studentersamfundet/Eggen Arkitekter AS)

Tegningen viser det tiltenkte tilbygget Studentersamfundet ser for seg som en forlengelse av den eksisterende bygningsmassen. Tilbygget vil rage over to etasjer pluss kjeller. Eksakt areal er ennå ikke bestemt. Den gule tomta til høyre er tiltenkt NTNU, som har en intensjonsavtale om kjøp av tomta. Foto: Studentersamfundet/Eggen Arkitekter AS

Utbygging av campus versus bevaring av grøntområder er en floke i NTNUs campusprosjekt. Da NTNU-styret diskuterte saken på Oppdal tirsdag antydet rektor Gunnar Bovim at noe av Høyskoleparken kan bygges ut mot at Fengselstomta bak Samfundet blir park.

- Man kan for eksempel erstatte park mot park. Fengselstomta bak Samfundet er kvikkleireområde, et ingenmannsland i dag, her kan man anlegge park. Kvikkleireskillet går der veien går, det ligger ingen leire på parksiden av veien, sa Bovim.

Samfundet eier tomta

En slik løsning kan tenkes å løse flere problemer samtidig: Universitetets behov for tett campus, kommunens ønske om grøntarealer, et midtbynært NTNU og en løsning på kvikkleireproblemet på Fengselstomta.

Men selv om NTNU har en intensjonsavtale om kjøp av deler av tomta bak Samfundet er det er Samfundet som eier tomta. Og de vil ikke ha park, men en utvidelse av Samfundet. Tanken om å gjøre Fengselstomta til park kom overraskende på Samfundet-leder Gabriel Qvigstad.

- Vi trenger et påbygg. Behovet vårt for nye arealer har vært der i 60 år. Nå er det så prekært at vi må ha noe nytt. Vi ser på alle muligheter, men et påbygg må være i direkte nærhet til Samfundet, sier Qvigstad.

- Er det noen alternativer til å bygge på Fengselstomta?

- Det må bli en dialog mellom kommunen, Samfundet og NTNU, men det måtte eventuelt ha blitt i parken, på den andre sida av gata.

Så spørs det om det er en god idé å lage park på Fengselstoma, bare for å sørge for at det må bygges i den eksisterende parken ved Elgeseter gate.

Venter på kvikkleiresvar

Fengselstomta er kjent som en problemtomt på grunn av kvikkleire. Ifølge Qvigstad venter de fortsatt på endelige konklusjoner fra de geologiske undersøkelsene.

- Det er mulig å bygge der, men det er jo et spørsmål om kostnader. Det har vært snakk om at NTNU skulle kjøpe deler av tomta i forbindelse med KAM-prosjektet (Senter for kunst, arkitektur og musikk, journ. anm.). Det er NTNU som håndterer de geologiske undersøkelsene i forbindelse med dette. Intensjonen har lenge vært at KAM-bygget og en utvidelse av Samfundet skulle skje i sammenheng, sier Qvigstad.

- Hva synes du om at rektor foreslår å lage park på deres tomt?

- Det er jo lett for ham å si at de ønsker å bygge på vår tomt. Dette må vi ha en dialog om.

Qvigstad mener Trondheims status som studieby mye skyldes boltreplassen studentene hadde på Samfundet.

- Tenk på hvilken plass de hadde i forhold til mengden studenter i 1929, da bygget sto ferdig. Samfundet var for lite allerede for 60 år siden. Vi forventer at våre behov for mer areal ivaretas. Det er viktig for studiebyen Trondheim. Nå blir blant annet Sangerhallen og offentlige lokaler brukt som kontorlokaler og møterom. Det er veldig trist. Vi skulle hatt både flere møterom og mer offentlige arealer. Dette er prekært og begrenser vår virksomhet. Det eneste svaret på problemet er et nybygg, og vi har ikke forlatt tanken om et nybygg på Fengselstomta, sier Samfundet-lederen.

Vil ha utbygging mot Elgeseter gate

Han sier Samfundet-miljøet er veldig interessert i diskusjonen som nå pågår om fremtidig campus, og at de forskjellige løsningene fra idékonkurransen skal diskuteres på et åpent møte i biblioteket på Samfundet torsdag klokken 20.

Sammen med NTNUI, UKA og ISFiT har Samfundet tidligere gjort sitt standpunkt om campusprosjektet klart gjennom en høringsuttalelse. Der anbefaler de at NTNUs nye campus bygges i nærheten av Elgeseter gate. Samtidig skriver de at de heller ikke er negative til at campus «lener seg inn mot sentrum». Avslutningsvis skriver de «Høyskoleparken må bevares, og ikke utbygges.».


Gabriel Qvigstad er leder av Studentersamfundet i Trondhjem.
(Foto: foto.samfundet.no)

Gabriel Qvigstad er leder av Studentersamfundet i Trondhjem. Foto: foto.samfundet.no

Trangbodd. Ildjselene i Studentersamfundet trenger mer plass. Det ønsker de å få til gjennom en utvidelse på Fengselstomta.
(Foto: Sølvi W. Normannsen)

Trangbodd. Ildjselene i Studentersamfundet trenger mer plass. Det ønsker de å få til gjennom en utvidelse på Fengselstomta. Foto: Sølvi W. Normannsen

Relaterte artikler

Slik ser Samfundet for seg at utvidelsen vil bli

Nybyggkomiteen ved Samfundet har fått beskjed om at det sannsynligvis kan bygges på Fengselstomta.

Vil sikre seg Fengselstomta og Statsarkivet

Kabalen som skal sikre framtidens campusutvikling på Gløshaugen går inn i en ny fase. Rektor Torbjørn Digernes mener det haster å få hånd om Fengselstomta og Statsarkiv-eiendommen, og ber om fullmakt til å forhandle med eierne.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTL vil hindre at det blir noe av foretaksmodellen

- Vi sier klart nei til å gå fra forskning til faktura og vil ikke flytte makta fra politikere til styrene, sier Kjersti Barsok i NTL.

Gir gratis allergitest til studenter

At eksamensperioden og pollensesongen kommer samtidig, skaper hvert år problemer for allergiske studenter. I år får mange tilbud om gratis allergitest ved sitt campus.

Tøft i åpne landskap:

Fortvilte NTNU-ansatte i Brennpunkt-dokumentar

-  Vi har møtt mange fortvilte ansatte, sier programskaper Synnøve Bakke som står bak onsdagens Brennpunkt om kontor på NRK 1.

Kina-besøket:

- Ja, Kina er et totalitært samfunn

Shanghai: - Sensur av våre forskere er en absolutt grense, sier Gunnar Bovim. NTNUs rektor har bestemt seg for hvor grensa går for hva han tåler av innblanding fra kinesisk side før han trekker NTNU ut av landet.