To stipendiater fra USA organiserer en marsj for vitenskap i Trondheim

Gunnar Bovim synes ikke det er naturlig at NTNU sentralt går i spissen for denne marsjen.
Daniel Weiss har tatt initiativet til marsjen i Trondheim 22. april: - Selv om det var i USA idéen om en marsj ble unnfanget, så skal vi være solidariske med hele verden. Det er ikke bare i USA at vitenskap er truet av politisk ideologi. 
    
      (Foto: Maria C Stuifbergen)

Daniel Weiss har tatt initiativet til marsjen i Trondheim 22. april: - Selv om det var i USA idéen om en marsj ble unnfanget, så skal vi være solidariske med hele verden. Det er ikke bare i USA at vitenskap er truet av politisk ideologi.  Foto: Maria C Stuifbergen

Men marsj blir det altså likevel: De to stipendiatene Daniel Weiss og Helen Ann Hamilton er allerede i gang  med å planlegge «March for Science» i Trondheim 22. april.

Dermed går ønsket til Nora B. Kulset delvis i oppfyllelse.

Etter å ha observert at det det popper opp planer om slike marsjer i USA og flere europeiske byer, mente Kulset at trønderhovedstaden også må få en slik marsj, og at NTNU burde ta initiativet til å dra den i gang.

- Jeg savner at Bovim sier noe og at NTNU gjør noe, sa hun til Universitetsavisa mandag.

LES OGSÅ: - NTNU bør også marsjere for vitenskap

- Ikke naturlig for NTNU

Det er særlig måten Donald Trump forsøker å sensurere klimaforskere på, som har gjort at forskere verden over arrangerer sin lokale variant av «The March for Science» som finner sted i Washington på nevnte dato.

- Både jeg og de andre universitetsrektorene i Norge har flere ganger tatt offentlig stilling mot vedtak fra den nye ledelsen i USA, svarer Bovim tilbake i en e-post til UA.

Han viser til at Universitets- og høgskolerådet har sluttet seg til en uttalelse fra European University Association, som tar avstand fra Donald Trumps ordre om innreisenekt for borgere fra sju land.

LES OGSÅ: Bovim tror vi har mer i vente fra Trump

- Vi mener at dette har vært en nødvendig respons på en intolerant politikk. Foreløpig tenker jeg at dette er en riktig reaksjonsform fra vår side. Det føles ikke naturlig at universitetet skal stille seg i spissen for et demonstrasjonstog, men våre ansatte må gjerne si sin mening ved å arrangere tog, skriver han i sitt e-postsvar.

Og det her er Daniel Weiss kommer inn fra sidelinja, har lest intervjuet med Nora B. Kulset i UA og føler behov for å si:

- Vi skal arrangere marsjen og er så smått i gang. Men vi trenger flere folk som kan hjelpe til.

Handler ikke bare om USA

Weiss er stipendiat ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie. Han har bodd 6 år i Norge og vokste stort sett opp i California. Med på laget har han fått med seg Helen Ann Hamilton, som er stipendiat ved Institutt for energi og prosessteknikk. Hun er også amerikansk og har studert ved Texas A&M University.

Daniel Weiss sier at også norske kolleger har vist interesse for en slik marsj, og det var denne interessen som gjorde at han tok kontakt med «The March for Science, Norway». Og som alltid når noen stikker hodet fram, så ble han raskt en av arrangørene i Trondheim.

- Siden jeg er amerikansk, føler jeg nok et større behov for å være med på dette. Men selv om det var i USA idéen om en marsj ble unnfanget, så skal vi være solidariske med hele verden. Det er ikke bare i USA at vitenskap er truet av politisk ideologi, sier han.

- Bovim er også en ansatt

Da han kontaktet UA, skrev han at planleggingen av slike markeringer som vitenskapsmarsjen ikke kommer fra ledelsen – fra toppen og ned – men motsatt. Over hele landet er det studenter, stipendiater og ansatte uten lederstillinger som nå har bestemt seg for å få til denne marsjen, i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.

- Det er bra Bovim er positiv til at de ansatte engasjerer seg. Men han er jo også en ansatt, og representerer landets største universitet. Siden vi på generelt grunnlag skal tale vitenskapens sak, oppfordrer jeg ham til å involvere seg i større grad, sier han.

Weiss gjentar at det ikke først og fremst er Trump de skal ta avstand fra. Det er Trump og hans likesinnede sitt syn på vitenskap de skal protestere mot.

- Det som er skummelt er hvis forskere ikke har frihet til å publisere uavhengig forskning og hvis politiske avgjørelser ikke baserer seg på kunnskap, sier han.

Ikke «great again» uten forskere

Rektor Gunnar Bovim har et håp om at reaksjonene på Donald Trumps innspill får presidenten til å tenke seg om.

- Jeg tenker at det bør bekymre presidenten at vitenskapelige talenter stenges ute fra USA og at forskere melder avbud fra konferanser i landet. USA dro i mange år etter siste krig nytte av «brain drain» fra resten av verden. Fortsetter presidenten som nå, risikerer han at dyktige vitenskapsfolk boikotter og søker seg vekk fra USA. En slik utvikling vil neppe hjelpe til å gjøre USA great again, konstaterer han.

Tirsdag kveld hadde The March for Science Norway oppstartsmøte i Oslo. Daniel Weiss og Helen Ann Hamilton har kontakt med Oslo-arrangørene og på hjemmesida deres er det lenker og kontaktinformasjon til de lokale marsjene. De har også vært i kontakt med Mosaic festival, en multikulturell festival i Trondheim som også er i sving 22. april, og det kan hende det blir et samarbeid med denne. 

- Men nå må flere melde seg og bidra. Vi trenger folk og er åpen for samarbeid fra alle kanter. Alle som mener at uavhengig forskning er en viktig del av samfunnet, må ta kontakt med oss, oppfordrer Daniel Weiss.

I løpet av dagen har enda en NTNU-er meldt seg til tjeneste: Lise Tuset Gustad tar en doktorgrad i samfunnsmedisin og vil også arbeide for at det blir noe av vitenskapsmarsjen i Trondheim.

LES OGSÅ disse to ytringene:

Marit Reitan skriver om: Samfunnsviternes rolle i ei urolig tid

Jan Frode Hatlen skriver om: Rett, galt og alternative fakta

Det som er skummelt er hvis forskere ikke har frihet til å publisere uavhengig forskning, og hvis politiske avgjørelser ikke baserer seg på kunnskap

Daniel Weiss
Rektor Gunnar Bovim: - Våre ansatte må gjerne si sin mening ved å arrangere tog.  
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Rektor Gunnar Bovim: - Våre ansatte må gjerne si sin mening ved å arrangere tog.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

Nora B. Kulset vil ha en vitenskapsmarsj i Trondheim. Og det blir det.  
    
      (Foto: Solveig Mikkelsen)

Nora B. Kulset vil ha en vitenskapsmarsj i Trondheim. Og det blir det.   Foto: Solveig Mikkelsen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Alle må med for å få til et unikt kunstnerisk kraftsentrum ved NTNU

«Ideen om at arkitektur og design skal dominere et KAM-senteret i Høyskolebakken uten kunst- og medievitenskap og musikk, går på tvers av fundamentale forutsetninger for campusprosessen», skriver forfatterne av denne ytringen.

Linjeforeningen Sct. Omega Broderskab:

Har dyrket det «rene vennskap» i 100 år

Linjeforeningen Sct. Omega Broderskab feirer 100 årsjubileum i 2019. Hvordan ble de en av NTNUs største linjeforeninger?

PST advarer studenter mot utenlandsk etterretning

Norske studenter er blitt kontaktet av utenlandsk etterretning, opplyser PST, som advarer og informerer om faren.

Mindre frafall blant guttene når jenteandelen på studiet stiger

– Den beste måten å bedre trivselen for gutta på, er å få flere jenter inn på studiet, sier Endre M. A. Ulberg.