Æresdoktor med bønn til de ferske doktorene: Ta vare på disse verdiene

NTNU har uteksaminert 181 nye doktorer og fått to æresdoktorer. Se bildegalleri og video fra seremonien.
Robert Jackson er ny æresdoktor ved NTNU. Han formante de ferske doktorene om å ta vare på de akademiske verdiene. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Robert Jackson er ny æresdoktor ved NTNU. Han formante de ferske doktorene om å ta vare på de akademiske verdiene. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Tradisjonen tro skjedde doktorpromosjonen i aulaen i Hovedbygningen på Gløshaugen. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Tradisjonen tro skjedde doktorpromosjonen i aulaen i Hovedbygningen på Gløshaugen. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Den kjente batteriforskeren Kristina Edström leder Ångström Advanced Battery Centre (ÅABC) i Uppsala, og er fersk æresdoktor ved NTNU. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Den kjente batteriforskeren Kristina Edström leder Ångström Advanced Battery Centre (ÅABC) i Uppsala, og er fersk æresdoktor ved NTNU. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Ferske doktorer - og barnevogner - i kø før seremonien startet. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Ferske doktorer - og barnevogner - i kø før seremonien startet. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Det var i alt 181 doktorer som ble uteksaminert fra NTNU i perioden fra 1. juli til 31. desember i fjor, og som ble hedret fredag. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Det var i alt 181 doktorer som ble uteksaminert fra NTNU i perioden fra 1. juli til 31. desember i fjor, og som ble hedret fredag. Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Kunnskap og kompetanse blir helt avgjørende for å bygge samfunnet. Dere har et godt grunnlag for arbeidet videre, sa prorektor for forskning, Kari Melby, til de ferske doktorandene. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Kunnskap og kompetanse blir helt avgjørende for å bygge samfunnet. Dere har et godt grunnlag for arbeidet videre, sa prorektor for forskning, Kari Melby, til de ferske doktorandene. Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Det er ingen snarveier til en doktorgrad. Det handler om ambisjoner og hardt arbeid, sa NTNU-rektor Gunnar Bovim i sin tale. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Det er ingen snarveier til en doktorgrad. Det handler om ambisjoner og hardt arbeid, sa NTNU-rektor Gunnar Bovim i sin tale. Foto: KRISTOFFER FURBERG

1 / 7

- Å forske, slik dere alle har gjort med stor suksess, betyr at man må jobbe med akademisk integritet. Dere må holde verdier som ærlighet, redelighet, tillit, respekt og ansvar høyt. Fra disse verdiene kommer prinsippene som gjør at det akademiske samfunnet kan bidra til å gjøre verden til et bedre sted å leve sammen i. Dessverre svarer ikke noen av de politiske hendelsene vi nylig har sett i UK og USA til disse verdiene. Vær så snill, oppretthold deres akademiske verdier. Jeg håper dere kan bruke dem til å arbeide for menneskerettighetene, sa professor og fersk æresdoktor ved NTNU, Robert Jackson, til de ferske doktorene under doktorpromosjonen fredag.

Se video av doktorpromosjonen i bunnen av denne artikkelen.

Sammen med den kjente batteriforskeren Kristina Edström ble Jackson hedret som ny æresdoktor under det høytidelige arrangementet. Begge viet store deler av sine taler til å hedre de ferske doktorene. Det var i alt 181 doktorer som ble uteksaminert fra NTNU i perioden fra 1. juli til 31. desember i fjor, og som ble hedret fredag.

Tradisjonen tro skjedde doktorpromosjonen i aulaen i Hovedbygningen på Gløshaugen.

- Det er ingen snarveier til en doktorgrad. Det handler om ambisjoner og hardt arbeid,om å ha et mål og aldri å slippe det målet av syne. Den langsiktige grunnforskningen som er drevet, ikke først og fremst av nytte, men av nysgjerrighet, er bærebjelken i kunnskapsutviklingen, sa NTNU-rektor Gunnar Bovim i sin tale.

- Antakelig har dere møtt motgang og strev, vært slitne og kanskje frustrerte. Det er krevende å gjennomføre et doktorgradsløp, sa prorektor for forskning, Kari Melby.

- Kunnskap og kompetanse blir helt avgjørende for å bygge samfunnet. Dere har et godt grunnlag for arbeidet videre. Noen blant dere skal være med på å skape arbeidsplasser for dere selv og andre. Felles for alle er at dere vil få bruk for skaperkraft. Dere har fått med en verdifull ballast, uansett hvilken karrierevei dere tar, sa prorektoren.


 
Relaterte artikler

Rekordmange kvinner tok doktorgraden i fjor

Kvinnene stormer fram: Aldri før har så mange kvinner disputert i Norge.

Ytring:

Robert Jackson utnevnt til æresdoktor ved NTNU: - Et svært gledelig signal

NTNU har få æresdoktorer fra utdanningsfeltet, så utnevnelsen er et svært gledelig signal om ILUs betydning i NTNU, skriver førsteamanuensis Oddrun M. H. Bråten.

Doktorgrad – for høyt utdannet for arbeidslivet

7 av 10 virksomheter mener at en doktorgrad er for høyt utdanningsnivå for dem, ifølge NIFUs kandidatundersøkelse.

Stor lønnsforskjell etter master- eller doktorgrad

Doktorgrad er mer lønnsomt enn mastergrad. Etter fem år er sjansen tre ganger så stor for å ha millionlønn med doktorgrad.

Første gang siden 1960

Aulaen i hovedbygningen var arena for doktorpromosjon for første gang siden 1960.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener kakkerlakk-fabrikk i Kina bør få vitenskapspris

Ved en fabrikk i Sichuan-provinsen avles 6 milliarder kakkerlakker årlig, før de ender sitt liv som hovedingrediens i vidundermedisinen kangfuxin. Rømmer de før de kommer så langt, er det katastrofe, mener professor.

Forsker sier faren er økt for at Iran-avtalen går dukken

Det er økt fare for at Donald Trump skroter atomavtalen med Iran, mener Sverre Lodgaard.

3998 personnummer på avveie ved NTNU

3998 personnummer, adgangskortnummer, PIN-koder og fulle navn lå fritt tilgjengelig for NTNU-ansatte. NTNU varslet ikke de berørte etter Datatilsynets instruks.

NTL vil hindre at det blir noe av foretaksmodellen

- Vi sier klart nei til å gå fra forskning til faktura og vil ikke flytte makta fra politikere til styrene, sier Kjersti Barsok i NTL.