Treningsgruppe føler seg skviset ut

I 17 år har 35 damer trent sammen i Medisinsk-teknisk senter på Øya. Nå frykter de at de til høsten ikke kan å ha gruppetrening i gymsalen.  
Høy intensitet til heftige rytmer med innleid instruktør. Slik har 35 kvinner på Øya trent sammen i over 17 år. Nå er det sådd tvil om de får fortsette å bruke speilsalen som gruppe. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Høy intensitet til heftige rytmer med innleid instruktør. Slik har 35 kvinner på Øya trent sammen i over 17 år. Nå er det sådd tvil om de får fortsette å bruke speilsalen som gruppe. Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Det er paradoksalt at samtidig som NTNU sier de vil legge til rette for trening, så kan de nå spolere dette fine treningsopplegget for oss, sier Kristin Haugan (til venstre). Her sammen med Synniva Sverresson, instruktør, og treningskolleger Iben Akselbo og Heidi Gilstad. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Det er paradoksalt at samtidig som NTNU sier de vil legge til rette for trening, så kan de nå spolere dette fine treningsopplegget for oss, sier Kristin Haugan (til venstre). Her sammen med Synniva Sverresson, instruktør, og treningskolleger Iben Akselbo og Heidi Gilstad. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Ann-Mari Brubakk må ta et pust i bakken, men har holdt koken og trent med gruppa i veldig mange år. - Veldig bra for styrke og bevegelse, særlig siden vi har stillesittende jobber, sier 73-åringen. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Ann-Mari Brubakk må ta et pust i bakken, men har holdt koken og trent med gruppa i veldig mange år. - Veldig bra for styrke og bevegelse, særlig siden vi har stillesittende jobber, sier 73-åringen. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Stefano Bradamente løfter vekter sammen med Asgeir Kobro-Flatmoen i naborommet. Sistnevnte himler litt over musikken som spilles når damene trener, men har ellers lite å utsette på gruppetreninga. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Stefano Bradamente løfter vekter sammen med Asgeir Kobro-Flatmoen i naborommet. Sistnevnte himler litt over musikken som spilles når damene trener, men har ellers lite å utsette på gruppetreninga. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Instruktør Synniva Sverresson er fysioterapistudent og står for dagens treningsopplegg. - Her er det trening for alle nivå - også de aller tøffeste skal bli gørrslitne, sier hun. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Instruktør Synniva Sverresson er fysioterapistudent og står for dagens treningsopplegg. - Her er det trening for alle nivå - også de aller tøffeste skal bli gørrslitne, sier hun. Foto: KRISTOFFER FURBERG

1 / 5

(Klikk på pila på øverste bilde for å se flere bilder, eller skyv på en touch-skjerm)

De er damer i sin beste alder, det vil si mellom 30 og 73 år. Klokka er litt over 16.00 og speilsalen i kjelleren er tettpakket. Treningstøyet er på, popmusikken skrudd på full guffe og de spreke damene gjør seg klare til nok ei treningsøkt sammen. I dag er det blant annet aerobic som står på programmet.

Armer og bein i koordinerte bevegelser svinger fra side til side. ”I gotta feeling” av Black Eyed Peas setter tempoet og det tar ikke lange tida før svetten renner. Speilsalen er liten og deltakerne fyller rommet. Langsetter den ene veggen er det plassert tredemøller og det er trangt om plassen for andre som vil bruke salen.

Måtte trene seinere

Slik har de trent tre ganger ukentlig i mange år. Noen slutter, andre kommer til og av og til er det venteliste fordi interessen for å delta er så stor. På hver treningsøkt er det cirka 15 kvinner til stede.

Men nå har gruppa mottatt et par beskjeder, blant annet fra utstyrskomitéen, som legger en demper på treningsgleden.

Først fikk gruppa beskjed i 2015 om at tidsrommet rett etter arbeidstid skal holdes fritt for gruppetreninger, slik at også andre som ønsker å trene individuelt i salen kan gjøre det i den gunstige timen rett etter arbeidstid. Gruppa fikk lov til å trene klokka 16.00 en dag i uka mot at andre brukere også får bruke rommet samtidig. De andre to treningsøktene måtte legges til klokka 17.00.

Etter det UA kjenner til har andre opplevd det som urettferdig at aerobic-gruppa har lagt beslag på salen på et tidspunkt det er attraktivt for mange å trene.

Gruppa gjorde som den ble bedt om, men i desember 2016 ba de romadministrasjonen om å få trent kokka 16.00 igjen siden de aldri møtte noen som brukte rommet når de dukket opp klokka 17.00. Det fikk de lov til.

Slutt på gruppetrening

Så i februar kom en ny beskjed om at de nok en gang må flytte treningstidspunktet fra 16.00 til 17.00. I e-posten står det:

«Jeg ser at dere har endret reservasjonen deres på Speilsalen slik at dere nå starter kl.16.00. Vi har jo gitt dere beskjed om at det ikke går da rommet brukes av ansatte etter arbeidstiden. At rommet er tom noen dager etter kl.16.00 skal ikke forandre reglementene vi har for Speilsalen.

Jeg må dessverre endre starttidspunkt slik at det blir fra kl.17.00 i stedet for kl.16.00. Tillitsvalget ved fakultetet diskuterer om at kanskje etter sommer skal ingen gruppe få lov å reservere rommet da vi er nå flere ansatte. Dere skal sikkert få beskjed fra noen av oss når tiden nærmer seg.»

- Dette opplever vi som et overtramp. Vi har trent her i en årrekke og det er knallfin trening for svært mange ansatte ved NTNU og St. Olavs, sier Iben Akselbo ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie.

- Det er paradoksalt at samtidig som NTNU sier de vil legge til rette for trening, så kan de nå spolere dette fine treningsopplegget for oss, sier Kristin Haugan ved Institutt for nevromedisin og nevrovitenskap.

Utstrakt hånd fra vektløfterne

De 35 kvinnene betaler medlemsavgift for å kunne delta på treninga og får bruke speilsalen gratis. For pengene leier de instruktører fra blant annet fysioterapi, bevegelsesvitenskap og medisin.

I dag er det Synniva Sverresson som skal lede treningstimen. Hun studerer fysioterapi og legger vekt på at treninga skal være slik at alle kan delta uansett nivå. Fokuset er kondis og styrke.

- Det er utrolig å se på stå på-viljen til deltakerne, som er i alle aldre. Mange deltar fordi de blir pushet litt. Dette er billig, god og lett tilgjengelig trening, sier Sverresson.

De forsikrer om at det er helt ok at menn også deltar, men de eneste mennene vi ser i dag er vektløfterne i naborommet.

Stefano Bradamante og Asgeir Kobro-Flatmoen nærmer seg slutten på sin treningsøkt når kvinnene inntar salen. Døra står åpen mellom rommene og de lar seg ikke affisere av aerobic-bevegelsene.

- Dessuten er jo popmusikken så bra, sier Kobro-Flatmoen ironisk og himler litt med øynene.

Begge vektløfterne er skjønt enige:

- Vi bør dele på fasilitetene. Om det er ei gruppe som trener eller noen som gjør noe annet, så må vi støtte hverandre, sier de forsonlig.

- Og det bør være gjensidig. Det var en yogatrener som hysjet på oss en gang når vi trente. Sånn bør det ikke være, sier de.

Selv trener de ikke på et fast tidspunkt. De trener når de har tid. Noen ganger klokka 16.00 og andre ganger seinere på ettermiddagen.

Brukerråd skal finne løsning

- Det var etter at det i 2015 ble kjøpt inn tredemøller, routstyr og vekter at vi ble forsøkt skviset, sier Heidi Gilstad fra Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap.

- Vi nekter ingen andre å trene, de kan bruke alt dette utstyret mens vi har gruppetime. Vi opplever at det har vært mye mas om at vi skal flytte oss uten at det er nødvendig, sier Iben Akselbo.

Det de nå frykter mest av alt, er at de overhodet ikke får bruke salen til gruppetrening lenger.

- Det vil ikke skje, forsikrer HR-sjef Albert Verhagen ved Fakultet for medisin og helsevitenskap.

Og legger til:

- Jeg har bedt dem vise velvilje overfor andre som ønsker å bruke salen samtidig slik at de ikke alltid trener klokka 16.00.  

Han sier at speilsalen er et velferdstiltak som fakultetet har og som skal være åpen for alle ansatte. Det eneste problemet er at 16.00 er et attraktivt tidspunkt å trene på for mange, også for dem som trener individuelt. Siden andre har uttrykt ønske om å drive annen trening i salen samtidig, i hvert fall slik at det krasjer på en av dagene, så må man finne en løsning.

Selv har han ikke mottatt noen klager på gruppetreninga, men at det nå er litt tilfeldig at han som HR-sjef har fått saken på bordet. Roombooking har han ikke hatt noe med å gjøre.

- Så lenge det er plass, kan alle trene. Vi vil få på plass et brukerråd som sammen kan se på dette problemet og finne gode løsninger. Dette vil de klare å løse som kolleger når de begynner å snakke sammen, tror han.

Vi opplever at det har vært mye mas om at vi skal flytte oss uten at det er nødvendig.

Iben Akselbo, mosjonist i speilsalen
Gruppetrening klokka 16 i 17 år har blitt en tradisjon. Nå håper de at de kan forsette å trene sammen på samme tidspunkt. Fra venstre: Kristin Haugan, instruktør Synniva Sverresson, Iben Akselbo og Heidi Gilstad. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Gruppetrening klokka 16 i 17 år har blitt en tradisjon. Nå håper de at de kan forsette å trene sammen på samme tidspunkt. Fra venstre: Kristin Haugan, instruktør Synniva Sverresson, Iben Akselbo og Heidi Gilstad. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Stefano Bradamante løfter tungt i naborommet. Verken musikken eller gruppetreninga plager ham. - Vi må støtte hverandre og dele på fasilitetene, mener han. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Stefano Bradamante løfter tungt i naborommet. Verken musikken eller gruppetreninga plager ham. - Vi må støtte hverandre og dele på fasilitetene, mener han. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Ann-Mari Brubakk har trent i mange år sammen med gruppa. - Vi har en stillesittende jobb og treninga hjelper veldig på styrke og bevegelse, sier 73-åringen som håper gruppa kan fortsette å trene klokka 16.00. (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Ann-Mari Brubakk har trent i mange år sammen med gruppa. - Vi har en stillesittende jobb og treninga hjelper veldig på styrke og bevegelse, sier 73-åringen som håper gruppa kan fortsette å trene klokka 16.00. Foto: KRISTOFFER FURBERG

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Jenter til makten i Velferdstingets nye ledelse

Den nye ledelsen til Velferdstinget består av Ragnhild Karlsen Dalslåen, Stine Johannessen og Martine Lysebo.

Disse fem studentene stiller til NTNUs styre

Her kan du bedre kjent med kandidatene.

Råd fra dagens to representanter

- Stem på noen du tror har samme verdisett som deg, anbefaler Christoffer Vikebø Nesse.

Mange sivilingeniører og naturvitere står uten jobb

Ferske mastere innen teknologi og realfag sliter med å få relevante jobber. Mannlige sivilingeniører og kandidater med innvandrerbakgrunn strever mest, viser ny undersøkelse fra Nifu.